torsdag 27. mars 2008

Ensom.....

Da skulle jeg på trening med "de annige å di" igjen, men en etter en meldte de avbud, så det ble bare meg igjen ;-( Begynner nesten å lure på om det er noe galt med meg, siden ingen vil trene med meg lengre...., - snufs...
Neida, bare tuller!! Jeg hadde en kjempefin økt med alle 3 hundene i dag, så jeg er veldig fornøyd med dagen :-D

Her kommer utdypningen:
Startet med å lufte hundene bitte litt. Så la jeg ut spor til Kahrma og Dewey, og deretter la jeg ut to teiger (med 2 gjenstander i hver) til Dewey og Tara. Da dette var gjort slurpet jeg i meg en kopp te, spiste en appelsin og gjorde istand Kahrma. Jeg hadde brukt GPS da jeg la ut sporene, men glemte å ta den med da jeg gikk med Kahrma. Det er mye å holde styr på når man har 3 hunder som alle skal ha sitt!

Uansett det var synd jeg ikke hadde den med, for Kahrma gikk ett kanon spor. Dette er bare det 3 skikkelige sporet hennes (ikke godbitspor). Sporet var på 333 m og hadde ligget en time. Jeg hadde lagt 3 gjenstander pluss slutt i sporet og hun markerte på alle 3, en plastikk gjenstand, en tøy gjenstand og en papir gjenstand. Den ene (tøy gjenstanden) plukket hun også. Slutten var en av ynglingsballene. Belønningen under veis (på gjenstandene) var godbiter og pipeleker. Jeg er positivt overrasket over Kahrma i dag :-D

Etterpå var det Tara sin tur. Jeg kledde på henne trekant og bringkobbel og gikk ut i teigen, så slapp jeg henne med kommandoen "pass på". Tara durte avgårde, lykkelig og glad. Jeg gikk litt frem og tilbake i teigen, - lurte veldig på hvordan dette ville gå. For sikkerhets skyld hadde jeg markert gjenstandene med sløyfer, sånn at jeg skulle finne dem igjen. (Jeg la ut gjenstandene fra motsatt side, slik at det skulle bli minst mulig spor). Så så jeg at Tara slo, men hun vimset bare rundt, snuste og virket helt uinteressert i gjenstanden (en regnbukse), derfor sa jeg apport. Hun så litt spørrende på meg, så tok hun fastbittet og kom inn på plass. Jeg sa "vise" og hun påviste - litt nølende på buksa. Da jeg skulle belønne henne tok jeg helt av, - à la Jørn...., og Tara girte seg opp noe aldeles sinnsykt (jeg visste hun kom til å gjøre det, så dette var planlagt ;-) Etterpå gikk vi videre, og jeg sleit litt med å finne igjen neste sløyfe....., men så etter en stund kom Tara med fastbittmelding!!!! Tror dere jeg ble glad?? :-D Hun påviste helt rett, og fikk masse, masse belønning. Jaktlek, drakamp og godbiter. Jepp, det ser ut til at fastbittet er begynt å gli på plass, - endelig :-D

Så skulle Dewey gjennom det samme, men her er jo problemet motsatt.... Han tok bittet nesten med en gang han stakk ifra meg. Jeg kaldte han til meg og tok ut bittet, uten noe mer. Dette gjentok jeg hver gang han tullet. En gang er jeg nesten sikker på at han hadde funn, men da han skulle påvise, fant han ikke igjen gjenstanden. Dermed måtte jeg feile han, og det tror jeg ikke var bra. Da han endelig var sikker, kom han i full fart inn til meg og niholdt på fastbittet, det var ikke mulig for meg å få han til å slippe (tror jeg har trent for mye "hold fast" : ~ ), men han fikk påvise og var storfornøyd med seg selv og belønningen. Da vi fortsatte, begynte han med det samme tullet igjen; tok bittet med en gang han løp fra meg, jeg feilet han ved å ta ut bittet (NÅ var det ingen problemer med å ta det, - så det er tydelig forskjell på funn og ikke funn likevel) Til slutt ville ikke Dewey melde i det hele tatt. Jeg så at han var ved gjenstanden, og prøvde å si apport, - men det resulterte i at Dewey prøvde å dra med seg hele håndkledet som lå der :~ i stedet for å ta bringkobbelet. Da kaldte jeg inn og sendte han ut på vanlig rundering, - og NÅ gikk det bra! Masse belønning. Så slapp jeg det jeg hadde i hendene, mens jeg lekte med Dewey og vi beveget oss ett stykke vekk. Dette fordi jeg ville at han skulle ha en vellykket slutt. Og ganske riktig, nå kom han fint - og riktig, inn med bringkobbelet. Etter belønningen så tok jeg av Dewey den slitte trekanten (som det ikke lengre står noe på), men lot han gå med bringkobbelet. Nå prøvde han ikke en eneste gang å ta bittet.

Kanskje jeg må "ta tyren ved hornene" og prøve Kaare metoden.....?? Det hjelper i alle fall ikke bare å utsette å gjøre noe med det.
Vet ikke om det var noe læring i dette for Dewey, men det vil jeg jo se neste gang jeg prøver meg på rundering med fastbitt.

Nå tok vi en bitte liten pause, og så skulle Dewey gå sporet. Må si jeg er stolt av Dewey på det området i dag, noe sporloggen viser grunnen til :-) Det var ett 2 timer gammelt spor i skiftende tereng, - vått, - noen steder snø og is, - og sporet ble 1,1 km langt (det står 1,4 på GPS`en men jeg tror at da er Kahrma sitt spor også med...). La ut 4 forskjellige gjenstander, pluss slutt, alle ble funnet (glemte å markere alle da jeg gikk ut sporet, så derfor er det to "flagg" noen steder, men ikke alle, på sporloggen). Dewey var sliten på slutten, det merket jeg på leken hans, men det er ok. Han jobbet bra likevel. Her er sporet. Det røde er mitt, det gule Dewey sitt. Det grønne og rød på motsatt side er gamle spor, det enkle røde er litt av Kahrma sitt. Får av en eller annen grunn ikke slettet sporene på GPS`en lengre - må visst inn og lese litt....
På slutten av dagen fikk alle hundene trent agility med Eivind og Maia, Kahrma fikk også trent litt utstillingsteknikk. Så i dag må vel alle hundene være fornøyde??

7 kommentarer:

Krissi sa...

En "annige" er bedre enn ingen "annige"! Håper på å komme sterkere tilbake neste tirsdag!! Så bra det gikk med sporene og ikke minst så flink Tara var med fastbitt melding på gjenstander! Knallbra jobba!! Jeg ser du sliter med bittsnapp på Dewey, og jeg tror du må vurdere hvor påvirket han blir av at du feiler/korrigerer snappinga hans. Jeg har jo valgt å ikke gjøre det med Snuppa, bare ta det rolig ut og fortsette søket/runderinga. Har jo kombinert dette med rett-i-lek/godbit før melding også. Jeg vet ikke hva som har gjort det, men ser nå at hun har mindre og mindre bittsnapping både i rundering og i fritt søk. Samtidig har Kaares metode hjulpet godt på Speedy. Det er flere veier til det berømte Rom. Du kjenner Dewey best og vet hvordan han reagerer... :)

Tone sa...

du fant ikke en blå spraglete flyte-kong der oppe på Sviland i dag (Torsdag) Ghita?
Jeg glemte kongen til Isi i går på trening, like ved bilene...

Tyewed sa...

Vet ikke om jeg kjenner Dewey best, på akkurat dette. Føler ikke det har hjulpet å trene uten bitt i alle fall. Må tenke, prøve og feile..., - tror jeg.

Jo Tone, Tara fant to leker i dag! Glemte å skrive det. Hun kom så stolt inn, med dem begge. Den første (din) før vi startet, den andre mens vi gikk teigsøk.
Den som kan beskrive den andre leken, får den ;-)

Kristin M sa...

Beklager at vi ikke ble med i dag, det har ingen ting med deg å gjøre! Men i dag hadde ikke jeg dagen, verket mye og var trøtt.Vi satser sterkt på tirsdag neste uke. Flinke Tara som kom inn med fast bitt melding. På bittsnaping har jeg bare tatt bittet ut og ikke sagt noe. Men jeg har ikke hatt problemer med bittsnaping på teigsøk. Kharma blir nok en god sporhund. Så bra spor Dewey har gått i dag.
Kristin

Tone sa...

Så flott at Tara fant leken til Isi, nå blir hun glad :-)

Ang. bittsnapping så tror jeg det viktigste du kan gjøre er å prøve å finne ut hvorfor han tar bittet.Er det et mønster?

Det hjelper vanligvis ikke å bare ta vekk muligheten til å gjøre det, f.eks ved å heise opp fastbittet, bruke løsbitt ol. Grunnen til at de tar bittet blir jo ikke borte av den grunn.

Isi kan gjøre det i starten på runderinga, spesiellt når hun er stessa/ivrig.
Da er det å roe ned før start, noe jeg jobber med.
Samt det å gå rett i lek ev en godbit før melding også får fokus over fra "bittsnapping- modus" til "finne figurant modus".

Andre tar bittet når de litt uti søket blir slitne og kanskje har gått en stund uten funn. Da kan kanskje grunnen være at fører, under innlæring, har belønnet når hunden kommer inn med bittet.

Andre igjen tar bittet fordi det er ubehagelig når det henger og slenger...

Dette er vel også diskutert tidligere på NRH forumet.

Tyewed sa...

Neida, Kristin. Vi trente jo sammen i forgårs :-)Jeg bare tøyset.

Når det gjelder bittsnapp, så skal jeg inn å lese grundig på forumet (igjen). Dewey tar bittet i starten, når han er veldig gira. Jeg har ikke tillatt han å slippe i det hele tatt - da fikk han aldri gå på påvisning, så han tviholder virkelig på bittet. Du regelrett seg at han biter tennene sammen hvis jeg prøver å ta det fra han. Så noe dumt har jeg nok gjort under innlæringen - ett sted...
Tror ikke Snuppa/Krissi sitt opplegg vil fungere på Dewey, men man vet jo aldri....

Tyewed sa...

Da har jeg lest både på forumet og i bloggen til Isi, men ble ikke så mye klokere. Alle kommentarene i bloggen manglet :~
Ja, ja. Jeg får prøve å finne årsaken til bittsnappingen i første omgang, og så jobbe videre derfra.
Tror vel Tone er inne på noe av problemet i en av kommentarene her, jeg får bare jobbe videre og se hvor vi ender :-)