tirsdag 4. mars 2008

SOL, SNØ, Tur og Rundering!

Mandag hadde jeg også en veldig dårlig dag, derfor ble det bare agilitytrening på hundene. Heldigvis takler de veldig bra den varierte treningen de til tider får.

I dag derimot stilte jeg opp som avtalt sammen med de andre fra gruppa vår "De annige å di". Ja, vi har byttet navn igjen...., vi ble så frustrerte av å kalle oss "De frustrert å di"..... ;-)

Jeg var tidlig ute og luftet hundene - alle 3. Det var aldeles nydelig i dag. Dagen startet med minusgrader, der snøen dalte ned og små glimt av sola tittet frem innimellom. Vi hadde oss en fin liten tur der hundene løp helt "bananas" før vi skulle møte resten av gjengen. Hadde akkurat tenkt tanken om å gå tilbake, da Krissi ringte og lurte på hvor jeg var, hun ville unngå å møte "villdyrene mine...." med rottisen sin (Lara) ;-)
Pga. dette fikk hundene litt lengre tur enn planlagt. Gjør jo egentlig ingen ting, - bortsett fra at Tara tar seg helt ut...... :~

Gikk etter en stund ned til stamplass og heiv Tara i bilen. De andre to fikk søke etter godbiter i ca. 10 - 15 minutter. Da kom resten tilbake etter sin tur, og etter hvert kom Kristin også. Nina gikk ut spor både for Helen og Kristin, siden vi andre var mer eller mindre ubrukelige....

Jeg valgte å være siste mann i dag, siden Tara hadde tatt seg sånn ut på turen... - skikkelig "tøff i tryne", kuul og frekk med Dewey var hun, men det er jo bare såååå herlig å se henne sånn!! :-D

Snuppa var første mann ut i dag, og det var en noe merkelig rundering....
Bina var andre mann, og det gikk så vidt jeg kan bedømme, veldig bra.

Så ville Hellen gå sporet sitt med Mist. I mellomtiden skulle Kristin gå spor med Pearl og Krissi og jeg skulle gå tur med Snuppa og Dewey.

Jeg spurde Hellen om Dewey kunne få hilse på Thomas, før de gikk. Det fikk han. Thomas er dio 6 sitt siste tilskudd av figuranter. Han er bare 2 måneder gammel, - for de som ikke vet det. Først merket Dewey ikke at Thomas var der, han bare hilste på Hellen og koste seg med godbitene. Så tok Hellen vekk luen fra ansiktet til Thomas og nærmest dyttet snuten til Dewey oppi Thomas. Nå registrerte Dewey han. Dewey ble veldig forsiktig i kroppsspråket, og sluttet momentant med hilsebjeffingen sin. Det var akkuratt som om han forstod at han måtte være forsiktig. Han snuste forsiktig og det var det. Ble belønnet med godbiter etterpå.

Så gikk Dewey og Snuppa tur med eierne sine i det nydelige været. En fin tur ble det i det fine pulverdrysset som lå over hele bakken. Sola varmet til og med litt i dag, men det var iskaldt når den forsvant bak en sky....

Da det var Tara sin tur fikk hun sin første hylende figurant.... - Helen med Thomas. Tara elsker unger, men liker ikke at de skriker, derfor dempet hun skikkelig. Alt måtte snuses på og hun overså Helen og Thomas totalt. Jeg ropte henne derfor inn og sendte på nytt. Nå gikk hun bort til Helen som stod klar med bittet. Meldte fint og fikk gå på påvisning. Fikk belønning i form av godbiter. Merket at Tara var mer forsiktig og rolig enn hun pleier, men det er jo bare ok.

Så var Nina gående figurant på motsatt side. DET var det jeg ville trene på i dag. Nina holdt bittet i hånden og Tara reiv det ut av hånden hennes, men tok en runde videre - for å sondere terenget?? Så slapp hun bittet og jeg kalte henne inn. Visste ikke helt hva jeg skulle gjøre (hadde ingen plan B klar....., - det kom helt overraskende på meg at hun skulle slippe bittet!!) Men valgte å dekke henne av, hentet bittet og leverte det tibake til Nina. Så sendte jeg på nytt uten flere dikkedarer. Nå gikk det bra. Fin melding som resulterte i påvisning.
Tror vel det kan ha vert ettervirkninger etter babyen (Thomas) som skreik, men vet det jo ikke.... Det blir bare spekulasjoner, - jeg velger å overse det.

Nå var det Kristin M som var gående fig. Alt gikk bra.
4 (i prinsippet 6...) slag var på Nina igjen, men denne gangen hadde Nina fått beskjed om å legge bittet på bakken og gå rundt/over det. Igjen nydelig melding av Tara.
Kristin fikk samme beskjeden - og Tara meldte flott på henne også.
Skulle så sende på Nina igjen. Nå stoppet Tara etter noen meter og begynte å snuse. Jeg avbrøyt henne derfor og sendte på nytt (skal gjøre det i følge Paul...). Noe som så resulterte i ett nydelig slag. Sendte så på Kristin igjen, og det ble enda ett flott slag på gående figurant med løsbittet på bakken. Tara søkte aktivt for å finne det, sa Kristin. Siste slag på Nina var oppe på haugen. Tara hadde fin fart opp skeinte litt ut, men ikke mer enn at jeg godtok det, søkte langt ute (i følge Nina) og kom fint inn med melding. Nina fikk leke henne inn. Så skulle jeg ha siste slag på Kristin. Hun fikk beskjed om at hun kunne gjøre som hun ville denne gangen. Dere skulle sett det gliset!!!!
Tara kom fint inn med melding også nå. Påvisning og lek inn til midtlinja uten at jeg gikk ut. Fikk etterpå vite at Kristin hadde lagt løsbittet på bakken og hang over en nedfallsstamme, som tilfeldigvis lå der. Må si at jeg er fornøyd med Tara i dag, - til tross for at jeg måtte korrigere henne ett par ganger.

Er kjempefornøyd med økta selv om jeg var inne og korrigerte Tara ett par ganger i dag. Hun dempet noe mer enn vanlig på vei inn til meg, men jeg kan egentlig ikke klage. Alt var bra.

Da alle var ferdige heiv jeg ut ett lite felt for Dewey, med fem gjenstander. Dewey søkte og fant nydelig de 4 første, men den femte sleit han litt med. Det var akkurat som om han var helt sikker på at det ikke var mer i feltet. Han virket overrasket da han fant enda en gjenstand - en smokk.... - etter å ha "tuslet" litt i feltet. Ellers søkte Dewey langt, ivrig og fint i dag, så jeg angrer litt på at jeg ikke ga meg etter de fire gjenstandene....

5 kommentarer:

Aud sa...

Heisann så bra ei økt dere hadde i dag. :-)

Tenker på det du skriver om slipp og demping. Tara er jo kjempeflink til å apportere så det er ikke det det står på.(og det er jo ikke mye av det) Nå er Odin og Tara ganske lik på mange måter, så jeg tenkte å skrive om hva jeg gjorde med Odin, så kan du vurdere om det kan være noen å tenke på. Det er jo du som kjenner Tara. Odin dempet jo også voldsomt og slapp, lenge og mye. Jeg trodde hele tiden det hadde med apporten å gjøre (og hos han er nok den betydeligere dårligere enn hos Tara). Helt til vi begynte å trene på sekk, der gikk jo alt som smurt hele tiden. Odin har veldig lyst til å komme ut til figuranten for å leke. Jeg følte etterhvert at dempingen og slippene kom fordi det ble en konflikt for han å komme inn til meg. Han ville helst ut til figuranten. På sekk var det ikke noe problem, der kom han så fint inn som bare det, i full fart. Løsningen vår ble at han må hente meg, så har jeg med belønningen som figuranten får når jeg kommer ut. Jeg belønner dermed ikke egentlig på midtlinjen, men all belønning skjer hos figurant. Jeg prøvde å belønne inne hos meg, men Odin har så sterk fokus ut mot figurant at han overså at jeg prøvde å belønne han. Jeg vet ikke. Det er jo ikke sikkert at figurant driften er så stor hos Tara at det er det som kan være grunnen hos henne?

Tyewed sa...

Heisann Aud.

Jeg tror nok du er inne på noe her. De to halvsøskenene har mange likhetstrekk. Tara er også veldig "figurantsugen" vil jeg påstå. Hun har jo prøvd seg flere ganger på bare å ta en liten runde ute hos figurant for så å gå tilbake til vedkommende. Dette tror jeg at jeg har løst sånn noenlunde ved at jeg tar ut bittet når hun kommer inn til meg, (jeg gjorde ikke det i starten) og belønner henne med en kjedelig godbit, - men jeg kan så klart få tilbakefall....

Skal tenke over det du skriver, for jeg er 100 % sikker på at det kunne ha en effekt hos Tara også. Grunnen til at jeg nøler er
1. Jeg verker fortsatt i foten.....
2. Jeg bruker nesten det motsatte...
Tara får dra meg inn til midtlinja for å få lov til å løpe ut til neste figurant. Dette synes hun er kjempegøy! Og hittil har jeg ikke hatt behov for så mye annen påvirkning. Er redd for å ødelegge dette, hvis jeg gjør tingene anderledes, - men jeg skal absolutt ha det i bakhodet. Takk for tipset! :-D

Tone sa...

Tror ikke du trenger å bekymre deg fordi Tara slapp bittet EN gang.

Det viktigste er at hun ikke får påvise når hun gjør det, og det gjorde hun jo ikke. Du gjorde helt rett. Avbrøt (dekket henne) og etterpå sendte du på ny.

Det er veldig vanlig at hundene i en NYINNLÆRINGSFASE (ikke glem at hun er der enda...på det aller meste av dette!), prøver ut (tester) om det finnes "snarveier" til målet (lek med figuranten).

Så lenge du ikke lar henne påvise hvis hun f.eks slipper, og så tar det opp igjen, så vil hun mest sannsynlig selv finne ut hva som lønner seg :-)

Kristin M sa...

Tror ikke det er noe å bekymre seg for at Tara slapp bitet den ene gangen, har ikke sett henne gjøre det tidligere og hun er jo skikkelig flink på apportering. Men er enig med Tone at hun ikke bør få påvise,selvom hun hadde plukket bittet opp igjen.Du gjorde rett i å sende henne til figuranten for å melde på nytt.

Tyewed sa...

Takk for tilbakemeldingene.

Jeg er helt enig med dere i kommentarene deres, - så lenge dette ikke videreutvikler seg, men jeg tror som Tone skriver at Tara bare "prøver ut ting" nå.
Derfor er det veldig viktig at jeg er klar og tydelig i hva jeg vil, hva jeg tillater og hva jeg ikke tillater, - men det er søren så vanskelig når du står midt oppi det! Derfor er det sååå bra å ha noen på midtlinja som kan følge med på det du som fører gjør og gi tilbakemeldinger på det. Jeg er så takknemmelig for alle tilbakemeldinger jeg får. TAKK!!!