torsdag 31. juli 2008

Slutt på ferien……

I går ble det nesten en helt vanlig dag, til tross for at jeg nå er blitt ett år eldre.
Fikk en avskåret Spansk Margeritt av Benjamin, som han hadde plukket helt selv – kjempesøtt ;-)

Fikk også mange hilsener – både på ”fjæsarbokji”, og på msm. Tusen takk for at dere husket på meg, alle sammen! Det varmer!
Ellers skjedde det ikke så masse, siden hele familien min er på ferie. Derfor ble vi enige om at jeg og Tara kunne dra på NRH-trening - og Maia, Eivind, Kahrma og Dewey kunne dra på agility-trening. De fikk vist en god økt :-)

Siden avgjørelsen om at vi skulle trene ble avklart noe seint, - ble jeg en del forsinket. Fikk gitt beskjed til Krissi, og alle sammen ventet på meg. Nesten hele gjengen skulle rundere, og Tara og jeg var selvfølgelig sist (siden vi kom sist ;-)

Jeg hadde ingen forventninger til Tara, også derfor jeg ville rundere - med påvirkning. Tara virket klar for trening og gikk bra i starten, men hun prøvde seg på ”latmans-runderingen” sin. Det betyr at hun ikke kommer inn til meg, bare Tar en runde rundt ute hos figurant, før hun går tilbake og forventer belønning. Heldigvis var Ivar (første figurant – uten hund ;-) så oppegående at han spurde om han skulle belønne. Utrolig bra gjort av en uerfaren figurant! Tara fikk dermed ingenting ut av dette tullet. Hun meldte bra etterpå. Men det samme skjedde på motsatt side, der Kai-Erik satt, og der endte det med at hun kom inn uten melding, så jeg måtte sende på nytt :-(

Byttet så ut Ivar med Gro – Elin. Nå meldte Tara fint, men hun slapp bittet før hun kom inn på plass :-0 dette har hun aldri gjort før, så jeg ble ganske satt ut, men sendte henne på nytt. Vil ikke godta slikt tull – selv om hun har løpetid….. – det endte med at Tara kom inn med bittet på skikkelig vis. Men på neste side gjentok akkuratt samme prosedyre seg. Surt. Jeg avsluttet likevel nå etter at slaget ble vellykket – jeg var såååå blid i stemmen….. (sa Kristin T), men det lyste nok andre ting av meg også, for Tara dempet, og dempet….. – klarer ikke lure henne nei. Valgte derfor å la Kai – Erik leke henne inn, så slapp Tara å få den sure mammaen sin med seg ut på påvisning…..

Det skulle bare vært 4 slag, men det ble en del mer, siden jeg måtte sende på nytt flere ganger.

Kai-Erik lurte litt på hvorfor jeg ikke ville gå rett i lek med Tara denne dagen.

Min begrunnelse;
Jeg sliter med å få Tara vekk fra figurant (se starten)
Jeg er av den mening at kan hunden melde, så skal den melde.
Det er greit å gå tilbake på momenter, men har ikke lyst til å gå vekk fra melding på dette stadiet, og slettes ikke i runderingsløypa.
Vet mange er uenige med meg her, men det får så være, og kanskje får jeg så stor problemer at jeg må gi meg, - det vil fremtiden vise……
Tara kan – og vet at hun skal melde, hun bare prøver å finne en lettere vei til å få belønningen. Det vil jeg ikke gi henne. Dette fordi jeg kjenner Tara – godt!

Er litt skuffet over gårsdagens trening - må nok inrømme det, men alle har jo opp og nedturer - får prøve å ikke legge for stor vekt på dette nå. Kanskje er det bare løpetiden som virker inn, hvem vet?

7 kommentarer:

Krissi sa...

Jeg synes du valgte rett i å kreve melding fra Tara. Har fått tilbakemelding fra flere om at man ikke bør bruke direktebelønning når det dukker opp problemer med meldinga (innkomst og/eller melding hos fig). Direktebelønning kan imidlertid godt brukes hvis det er bittsnapping/feilmelding, men at meldinga på fig/gjenstand ellers er god og sikker.
Det eneste som kanskje kan være en ide, er å gå tilbake til løsbitt (for å forsterke selve meldingsbiten). Men, jeg hadde ikke laga noe problem av dette. Selv om det var litt kjøligere i går, så var det varmt. Hun har løpetid, og som du sier - så blir hun påvirka. Da kan du ev. tenke på å heller kjøre noen veldig få slag og heller kjøre flere kjappe økter (og gjøre det litt enkelt for henne), mens hun sliter med hormonene sine.

Tone sa...

Gratulere med vel overstått bursdag!!!

Er enig m Krissi, hvis hun har problemer med å ta bittet/el avlevering av bittet, da hjelper det ikke å ta meldingen vekk (for å få orden på problemet altså..).

Har hun kun gjort dette EN gang (el to) er det ikke nødvendigvis et problem. Skjer dette flere ganger ville jeg ha gjort noe og ikke bare prøvd å "skjule" problemet ved å f.eks henge opp bittet for at hun ikke skal slippe det ut o.l "snarveier".

Hvis dette fortsetter (og ikke er et resultet av varme/løpetid/el "første trening etter ferien-syndromet") bør du gjøre det enklere for henne, som Krissi også er inne på.
Du kan da bruke løsbitt, enklere slag (dvs at fig ikke er så veldig godt gjemt/langt ute), åpne figuranter, kortere økter ol., hva som må til for at meldingen skal utføres riktig.

Terp på dette og ikke gå for fort frem, da vil ofte problemet dukke opp igjen med jevne/ujevne mellomrom.
Kanskje du på de første treningene etter en pause/ferie burde ha trent momenttrening på meldingen. Det er jo ikke så veldig lenge siden hun lære å melde, og sannsynligvis er meldingen ikke er 100% innarbeidet enda?

Du må også huske på at hun har gjort mye på utrolig kort tid. Hvor lenge siden er det du begynte å trene med henne i NRH?
Greit at hun er "gammel" og erfaren på mange områder, men hun har allikevel sannsynligvis trent mye nytt og mye mer "hjernearbeid/nesearbeid" (?) enn hun er vant med. Det krever mye av hundene.
Klart det av og til vil komme perioder der hundene gjør feil og vi blir skuffet...
Men hvem er feilfrie?
Gjør vi, på vår jobb, aldri en eneste liten feil...?

Det viktige vi som hundeførere kan gjøre, der og da, når hundene gjør feil, er å allikevel beholde roen og ikke bli irriterte el sure.. Det merker hundene med en eneste gang...

Tyewed sa...

Takk for svar begge to.

Høres fornuftig ut det du skriver Krissi.

Enig med deg også Tone, gidder ikke lage problemer fordi om dette skjedde på en trening. Tara har ingen problemer med å ta bittet hos figuranten, problemet er at hun ikke gidder gå tilbake til meg med det!(Hun løper rundt ute hos figuranten med bittet i munnen). Så selve meldingen hos figurant er ikke noe problem. Er også helt enig i at det ikke nytter å prøve å "lure" både seg selv og hunden. vil heller ta tak i problemet og gjøre noe med det - hvis det altså viser seg å bli ett problem.

Jeg synes ikke Tara har problemer med meldingen, det er ikke der det ligger. Mulig jeg var noe utydelig i innlegget mitt. Tara er bare en utrolig førermyk hund - samme hvor frekk og tøff hun ellers kan virke. Det er samspillet mellom oss som ikke fungerer, og det holder at jeg sier "nei" eller blir litt stram i maska, - da detter Tara totalt sammen. Det skal ingenting til. Glemte å skrive at Tara plutselig fikk veldig vondt i den ene foten i går - men hun sprang like godt når hun ikke var i nærheten av meg. Så en oppskrift på "hvordan holde seg nøytral" hadde vært kjempeflott ;-) Tror kanskje også jeg stirret for mye på henne når hun kom inn med bittet i går, og at det var derfor hun satt seg litt ifra meg og slapp det.

Dette er ting jeg må ha i bakhodet, men vil ikke vektlegge dette så mye - enda.

Du har ellers også helt rett Tone jeg har krevd/krever veldig mye av Tara, og det har jeg alltid gjort. Det er veldig godt mulig at jeg ikke er rettferdig mot henne, takk til alle dem som påpeker det! Det trenger jeg nemlig.7 måneder har vi trent i NRH hvorav nesten 3 mnd med masse skade (på fører), så ja jeg må ta meg sammen - og være rettferdig mot Tara!

Kristin T sa...

Det er alltid litt lettere å se ting på andre.... men jeg gikk på midtlinja og synes overhode ikke det var noen dårlig økt. Tatt i betraktining at Tara har løpetid (og som du sier sjøl - da kan hun ingenting!) og temperaturen. Jeg er enig i at det å ta vekk meldinga på Tara ikke er noen god idê (tror KE egnentlig mente at hun kanskje burde få en lettere oppgave pga. løpetiden - han vet vel åssen jenter kan være i de periodene :-) ). Det hun gjorde "feil" var å slippe bittet et par ganger (noe hun ikke bruker å gjøre) og prøve seg på en snarvei, og det funka ikke! Da er ingen skade skjedd! Så opp med humøret!! :-) Jeg støtter de andre med at det kan være lurt å gjøre ting superlett mens hun løper, eller rett og slett vente med å trene til det hele er over...

Tyewed sa...

Du har nok rett Kristin. Jeg burde gjøre det lettere for Tara (trodde jeg hadde gjort det.... - i og med at hun fikk påvirkning, noe jeg skjeldent gir henne)Og ja, det var sikkert det KE også mente.
Har vurdert å ikke trene nå under løp(og tror vel egentlig det er det beste....), - men det går så himla mange treninger vekk i andre ting, derfor vil jeg så gjerne benytte sjangsen når jeg kan.

Jeg har tenkt å komme på lørdag også, men setter stooor pris på om dere kan "holde meg i ørene" og hjelpe meg sånn at jeg gjør ting så enkelt som mulig for Tara.

Jeg er sjeldent langsint/sur, så jeg tror jeg er "fitt for fight" igjen på neste trening. Og da er målet mitt bare å være kuul for Tara, høres det ok ut?

Krissi sa...

Høres veldig bra ut, Ghita! Vi skal passe på å riv øran av dæ hves du ikkje e blid!! ;-)

Kai-Erik sa...

Kristin har helt rett i antagelsen- poenget mitt var å gjøre ting litt enklere for deg selv og Tara i og med at du var usikker på hvordan Tara ville oppføre seg som høyløpsk i runderingsløypa..... Har heller ikke noe tro på å ta bort meldinga hvis man har en utfordring med den. Tvert i mot - da trener man på det, men kanskje ikke når hun er en liten udetonert hormonbombe :-) Ikke gjør noen stor sak av dette med innkomsten. Det går seg nok greit til.