torsdag 18. september 2008

Rundering i mørket

Jeg har tenkt og tenkt, og er kommet frem til at vi bare får prøve oss videre til vi møter veggen… - er vel det dyrlegen også sier. Så med ny sprøyte og nye tabeletter heiv vi oss igjen på trening…. Jeg lærer jo hele tiden, så om Tara skulle ryke under veis til målet, så er jo jeg mange erfaringer rikere – til neste hund……!

Denne dagen var det på tide med en liten runderingsøkt. Det er noe jeg ikke terper på for tiden, - men det skal jo likevel velikeholdes…. – og nå er det lenge siden sist.

Vi var 5 mann på trening i dag, og Tara og jeg var 3 ekvipasje ut. Vi startet i skumring og avsluttet i bekmørke. Egentlig bra timing, siden Tara ikke har rundert i mørket før.

I dag var jeg ikke så opptatt av å få ting som jeg ville, jeg sa bare at jeg ville ha noen funn og noen blindslag og at det viktigste var at Tara hadde det gøy hos figuranten. Siste runderingsøkt hadde vi ca 400 m med bare 4 funn, derfor ville jeg det skulle være flere funn i dag, - og vi skulle avslutte før Tara ble sliten. Som tenkt så gjort. Tara runderte bra. Hun gikk ganske visst over andre figurant, men det var min feil – som sendte henne på feil sted. Så runderte Tara blindt et slag, mens Johannes trakk frem og nå fikk Tara funn. Deretter ble det enda ett funn, to blinde og ett funn. Så avsluttet vi.

Slik så økta ut: F-B-B-F-F-B-B-F, Figurantene var Johannes med bitepølser, John med pipeharer og Krissi med flettene.

Det ble altså ingen lang økt, men det var jo heller ikke hensikten. Da vi sluttet, var Tara klar for mer - og det er slik det skal være ;-)

Tara hadde lange fine slag, hun jobbet selvstendig og trakk frem alle gangene bortsett fra en - og der var det veldig tett. Det virket ikke som om mørket hadde noe å si for Tara. Hun runderte like sikkert og støtt. Det er fortsatt ikke den store farten, men det er det nå flere av dere treningskammerater som har sagt at jeg ikke skal bry meg noe om. Tara runderer så sikkert at vi likevel burde klare tiden (B-prøven). Jeg slipper jo å bruke tid på alt mulig ”tull”. Derfor velger jeg nå å høre på dere, jeg skal prøve å ikke fokusere mer på tempoet hennes, men la henne få jobbe i sitt tempo – så lenge hun gjør jobben sin. Så nå blir utfordringen heller å generalisere – både på figuranter og på gjenstander, tror jeg har en liten jobb igjen her…. (gående figuranter og alle typer gjenstander, er nok ikke skikkelig generalisert)

Tips fra Krissi var å finne enda bedre forsterker for Tara. Så nå er jeg i tenkeboksen igjen….., - vet jeg må variere. Kanskje jeg skal prøve ”rottis-posene” jeg også - med kylling i ;-)

Paul kom også med noen gode råd i dag (til de andre, han var ute og gikk spor da vi runderte, men jeg prøver likevel å få med meg alt som kan føre til at vi lykkes;-) Han sa blant annet at det ikke er hunden som runderer, det er ekvipasjen – derfor må man samarbeide med hunden sin for å nå målet. Vi må heller ikke bli så fryktelig skuffet om ett slag eller ett moment ikke går som forventet, fokuser på det som er bra! (Det siste er ”oversatt” til egne ord, men det var slik jeg tolket det han sa). Dette er helt i tråd med det jeg også mener – om jeg selv klarer å gjennomføre det er en helt annen sak!

2 kommentarer:

Oona sa...

"rottis-poser" med kylling. LOL hva er det for noe lurt da?

Tyewed sa...

Det er noe jeg har "oppfunnet" til Rottweilere, - men det virker godt på andre matglade hunder også ;-)

Ta ett par gamle olabukser for eksempel, klipp av beina på buksa, sy sammen en av sidene (så det blir en pose) og putt ynglingsgodbiter oppi (for Tara er det stekt kylling...) Bare noen få biter om gangen, la så hunden få "stjele" godbitene fra denne posen, etter at hunden har fått jaktet/lekt litt først. (Ikke kamp!)Jeg legger meg gjerne ned og ruller/kryper sammen med hunden mens posen hele tiden er synlig - uten at den er lett å få tak i. NB! ikke så lenge at hunden går lei! Det skal være kjekt, og i starten må hunden kanskje lære å leke på denne måten - men de fleste hundene som liker mat liker også denne leken. Tenk å få stjele mat! Når posen så er tom (etter de tre - fire godbitene som var oppi), kan du putte i et par til og så fortsette leken, hvis du vil.
Lykke til, jeg hører gjerne fra de som prøver, kjekt å få vite om dette fungerer for deres hund også;-)