fredag 12. september 2008

Til ettertanke…….

Krissi sin kommentar til det forrige innlegget mitt, har i disse morgentimene gitt meg noe å gruble på. For selv om jeg denne onsdagen klarte å holde riktig fokus, så går jeg fort i samme felle som mange av oss gjør. Vi fokuserer på feilene. Det er de vi hele tiden må jobbe med, og det er de som skaper problemer, frustrasjon og fører til at vi forsøker det meste for å komme i mål. Hva med å ignorere mindre feil, stoppe uønsket atferd, og bryte uønsket handling og så belønne alt som er bra! Hvor blir fokuset vårt da? Blir det ikke da lettere å være både hund og fører? Vil det skade noen om man overser/stopper/bryter en uønsket handling og så heller belønner skikkelig når hunden gjør rett. Vil ikke hunden ta lærdom av dette?

Ta for eksempel spor. Hva hvis man fokuserer på alt som er riktig og belønner hunden for det, i stedet for å bli så fryktelig lei seg når tingene ikke går som forventet. Som jeg skrev i forrige innlegg; alt gikk veldig bra, bortsett fra den ene slutten – og den velger jeg bare bort, og så er jeg kjempeglad for alle de andre momentene som gikk strålende! Fart, iver,intensitet, fin apport, fin avlevering, fint sporoppsøk, nydelig sporing og en lykkelig og glad hund. Når jeg fokuserer på det som er bra så blir jeg også glad! Hvis jeg skulle ha fokusert på at Tara gikk over slutten, så hadde jeg helt sikkert syntes hele sporet var dårlig. Og da hadde jeg dratt hjem med en vond følelse av å ha misslykkes.

De fleste av oss trener jo såkaldt positvt, så dette er ikke noe nytt for noen, men er vi skikkelig bevisst det selv?

Jeg holder jo forskjellige kurser, og prøver alltid å fokusere på det som er bra, både hos enkeltindividene og ekvipasjene. Når jeg gjør det sånn, så får mennesker en følelse av å lykkes, og de begynner å fokusere på det de klarer selv også, dermed lykkes de enda mer. Vi får en god stemning på kursene og folk når gjerne mye lengre enn om vi skulle fokusert på alle feilene, for klart det er feil! Men hva er vitsen med å henge seg opp i disse feilene? Glem dem og gå videre, så kommer man mye lengre.

Det er likevel klart at man skal finne utveier til å løse problemer som måtte oppstå, - det er ikke det jeg mener, men fokuset må ikke bli så stort på dette, at alt det som er bra og riktig forsvinner og blir skjøvet i bakgrunnen.

Jeg tror jeg må prøve å leve mer etter denne filosofien selv også….., - for jeg henger meg også så fort opp i feil og blir fryktelig lei meg…… - gang på gang…..

Takk for at du ”vekket” meg litt Krissi :-D

Ingen kommentarer: