søndag 26. oktober 2008

Stryk…..

Ja, da har vi forsøkt oss på vår aller første B-prøve, og som dere ser av overskriften så gikk det ikke så bra…..

Likevel må jeg tilstå at jeg faktisk er meget fornøyd med både Tara og meg selv, både på sporet og i runderingen :-) Høres det rart ut?

Dette var som sagt vår aller første ordentlige B-prøve, og jeg hadde ikke så store forventninger. Håpe på at alt skal klaffe kan man jo alltids gjøre, men tro det…., se det er noe annet.

Vi var sistemann ut både på spor og på runderingen, og vi startet med å gå sporet.
Sporoppsøket gikk midt på en utmark, og det virket veeeldig langt med 50 meter i dag ;-) Tone sjekket at jeg kunne reglene, og så var det bare å starte…. Tara (og jeg) gikk oppover bakken, mot andre sløyfa. Tara virket helt uinteressert, og jeg syntes ikke at hun søkte engang. Kjente at det stresset meg litt…. Sløyfa kom nærmere og nærmere – ingen reaksjon på Tara. Så plutselig satte hun nesa i bakken og dro av gårde. Jeg stod stille og holdt igjen – ”is i magen…” tenkte jeg, men Tara la seg i selen og dro skikkelig, så dermed tok jeg sjangsen og meldte spor. ”God tur” fikk jeg til svar fra Tone :-D Sporet gikk over bekker (ja jeg ble dassblaut etter 30 meter på sporet!) og steinrøyser, steingjærde og piggtrådgjærde, på mark, myr og skogsbunn. Det gikk radig unna til vi hadde funnet 2 ”Tone-gjenstander” ( jeg plukket med meg noen andre som vi snublet over også – for sikkerhets skyld – men det var bare Tone sine Tara plukket ;-) Etter å ha plukket de to gjenstandene, trodd jeg jo det ville gå bra, for her gikk det unna! Etter 10 – 12 minutter, nærmet vi oss slutten – trodde jeg. Tara durte også sikkert av gårde, og plutselig stod vi på veien ikke så veldig langt fra der vi startet runderinga, - og da kom det sannlig en jogger også. Jeg ble litt perpleks, for Tara ville over veien på motsatt side, men jeg tenkte at det kan da ikke stemme at sporet går over veien……?? Jeg valgte å dra henne av det sporet hun kanskje var på, og så søkte og surret vi rundt i skogen de neste 20 minuttene. Jeg så ikke på klokka i det hele tatt, men fikk bekreftet mine antakelser av Ritva (sporlegger) etterpå. Da jeg syntes vi hadde surret nok – må ha gått gått over en kilometer spor, valgte jeg å bryte av. Gikk ned på veien og ropte ut at jeg ga meg. Da Ritva kom frem. Hadde hun stoppet klokka på 33 minutter. Det viste seg at Tara må ha gått av sporet ca. 20 – 25 meter fra slutten. Surt!!! I alle fall når vi ikke klarte å finne igjen sporet. Vi prøvde flere ganger. Jeg prøvde å la Tara ta sporoppsøk, men til ingen nytte. Tror i stedet hun slo på John og Odin sitt spor…. ;-) – så langt bort rotet vi oss…… Men som dere sikkert skjønner, så har Tara gått ett knallbra spor nesten helt frem til slutten, derfor er jeg likevel fornøyd med dette sporet.

Så var det runderinga. Vi startet litt feil… det vil si jeg gikk litt for fort frem, slik at jeg ikke fikk dekket starten ordentlig på den ene siden. Prøvde å sende Tara litt tilbake, og regnet også med at hun ville finne noe her hvis det var en figurant der. Det var det ikke. Jeg trodde ikke jeg hadde lov til å stå stille, derfor dette tullet (gjett om jeg har lært til neste gang!!) Uansett så jobbet vi oss videre. Tara gikk ganske bra, og var forholdsvis styrbar. Hun var litt for lenge ute noen steder (etter min smak) og hun trakk litt bakover noen plasser, men ellers gikk det veldig bra. På 3 slaget kom Tara med en gjenstand i munnen, da hadde hun vært lenge borte…. Jeg belønte med en godbit, og lot henne fortsette i søk, uten å gjøre noe mer med det. Tara hadde fine passeringer, og ganske bra fart. Hun fant Krissi etter et langt søk, meldte fint og påviste fint. Så fortsatte vi. Da vi var ett stykke fra slutten av 400 meteren meldte Tara igjen. Hun virket glad, og ivrig, og jeg var sikker på at det var funn. Satte på påvisningslina, og fulgte henne ut. Nada! Da vi kom ut på myra, var det ingenting der. Tara så spørrende på meg, og jeg på henne. Skitt, tenkte jeg og bare dro henne med meg inn igjen (Tone hadde kommet for å se hva Tara meldte på) Jeg tenker nå i ettertid, at jeg bare skulle ha bedt Tara vise meg, så hadde det kanskje gått bra… - etterpå-klokskap heter det visst. Uansett vi fortsatte, og Tara meldte igjen da hun ble sendt ut på samme side. Jeg brukte litt tid, for nå var jeg usikker på om jeg skulle følge henne eller ikke. Men Tara virket like bestemt, og jeg tenkte at uansett så stryker vi, for jeg regnet ikke med at det var så mye mer tid igjen…. Fulgte derfor på Tara, og nå fant vi Ritva. Tone spurde om Tara hadde vært der før, og svaret var ja. Tone ser på meg og spør meg om jeg vet hva det betyr. ”Ja”, svarer jeg, ”det betyr at jeg stryker”.

Tone sa at jeg nok hadde strøket uansett pga at vi brukte for lang tid. Ja, ja. Jeg syntes selv at Tara gikk bra i dag, og meldingen var jo fin. Har aldri opplevd før at hun ikke klarer å påvise, men en gang skal jo være den første, det trengte bare ikke være i dag…… :-(

Tilbakemeldingen elles var at runderingen var grei, - litt dårlig dekning noen steder – men det visste jeg, - og som Tone sa; av og til må man jo bare ta sjangsen. Det lærte jeg jo også på hovedkurset…. så det er bare å prøve igjen. Neste gang vet i alle fall jeg litt mer om hvordan det er å gå opp til B-prøve. Tara kan jeg stole på – det er verre med meg. Tror jeg klarte å være blid – for det meste i dag. Litt usikker innimellom, men Tara var samarbeidsvillig og grei, så jeg har ingenting å skylde på for at det ikke gikk bra i dag. Ikke engang dommeren! Tone var veldig behagelig å gå for syntes jeg :-D

Takk til de som hjalp til i dag, både til dommer Tone, figurantene Ritva og Krissi som også var sporleggere, og til Kristin T. som var med som ”støttekontakt” på midtlinja ;-) Takk også til John og Kai-Erik som prøvde å roe nervene mine ;-)

7 kommentarer:

Aud sa...

Det var synd med stryk, men som du sier så var det veldig mye å være fornøyd med. Neste gang går det sikkert så det suser :-)

Tyewed sa...

Ja, la oss håpe det :-)
Jeg er i alle fall sikrere på at muligheten til å klare det er til stede ;-D

Krissi sa...

Jeg er helt sikker på at dette går bra neste prøve. Nå har du kjent på nervene og vet mer om hvordan prøven vil være. Tara gjorde en kjempefin jobb, både på sporet og i runderinga, så jeg skjønner godt at du er fornøyd - tross stryken. :-)

Kristin T sa...

Jeg synes både du og Tara var veldig flinke på prøvene! Jeg var spesielt imponert over draget Tara hadde i sporet. Sist jeg så Tara på spor (tror det var Hardangervidda) så var sporgangen hennes veldig "puslete". På prøven så gav hun seg ikke når hun slo på sporet, sjøl om du holdt henne godt igjen!! Kjempebra! Runderinga synes jeg også var bra. Du var flink til å være positiv, og ikke stresse deg opp - noe som er enda vanskeligere i prøvesituasjoner, en til vanlig! Nå må du bare finne ut hva som kan korte ned tiden på rundering, for jeg tror det blir blir den største utfordringen for dere!

Tyewed sa...

Takk for det Kristin.
Ja, jeg synes vi begge gjorde en bra jobb ;-)

Tror ellers du har helt rett, men hva kan jeg gjøre for å få ned tiden på runderinga? Tror ikke jeg får Tara til å gå noe særlig fortere enn hun går nå, og syntes egentlig ikke farten var så verst heller (til å være henne), så hva gjør jeg da? Tips mottas med takk!!!!

Kristin T sa...

Tja... Hvis hunden ikke skal øke tempoet (og jeg er nok enig at du ikke kan forvente høyere tempo enn det Tara hadde på søndag) så er de tingene jeg kommer på for å korte inn tida:

1. Syr du for tett?
2. Dekker hun for mye terreng? Altså utover de 50 meterne som hun skal dekke...
3. Korte ned på ting som ikke har med runderingen å gjøre (snusing, bading osv)

Nå er det lenge siden jeg har trent sammen med deg, så det er vanskelig for meg å si noe mer om det. Når jeg så deg på prøven så syntes jeg ikke at du sydde for tett, eller brukte mye tid på andre ting. Men hun går kanskje litt langt ut? Som er bra i ettersøkssammenheng, men som man sliter litt med iforhold til tidsnød... (vet litt om det :-) ) Tenk igjennom alle tre tingene, og/eller be de du trener sammen med vurdere hva du gjør!

Tyewed sa...

Takk for råd!

Jeg tenker som deg at det er alternativ 2 som er "problemet". Skal snakke med gjengen på laget, og se hva jeg eventuelt kan gjøre.

Jeg sliter med å bryte henne av når hun er ute og søker, er nok der jeg må finne løsningen - tror jeg selv....