søndag 1. februar 2009

Forfølgelsesspor – igjen….

Fredag gikk jeg en liten tur med hundene på Tananger, før jeg la ut noen sporoppsøk for Athena.

Så var det opptelling av varer i noen timer. Deretter gikk Athena sporoppsøkene sine, før jeg tok henne med hjem til Kristin, mens Kristin ”gikk seg vill”. Tara var heltent. Hun slo fint på regnbuksa Krisin hadde lagt ut, og hadde nok meldt hvis hun hadde hatt bringkobbel på seg :-) Så slo Tara på bakspor, før hun durte av gårde riktig vei. Tara dro av gårde på spor, og fant 3 ”godbit-depoter” som Kristin hadde lagt ut. Jeg ønsket ikke gjenstander i dette sporet. Etter det 3 depoet gikk det helt galt. Da durte Tara av gårde helt feil vei, gang på gang. Til slutt sendte Kristin meg en melding om hvor vi skulle prøve å finne igjen sporet. Da gikk det også greit, og det viste seg at Kristin lå bare noen meter i fra det siste godbit-depoet :-0

Jeg fatter ikke hvorfor ”vi” sliter sånn med helt ferske spor. Det viser seg gang på gang, og det irriterer meg noe skikkelig! Det virker på meg, som om Tara helst vil gå i fritt søk når sporene er så ferske. Får bare fortsette å trene.

De to andre hundene fikk bare en liten luftetur på hele dagen, så jeg hadde litt dårlig samvittighet overfor dem. Det ble mange timer i bilen…..

7 kommentarer:

Tone sa...

Et lite spørsmål bare:
Hvorfor gå ferske spor?

Tyewed sa...

Nei, si det Tone....
Det er vel fordi jeg er blitt fortalt at det er en type motivasjonsspor - og at jeg bør kjøre det på Tara.

Tone sa...

For å sette det litt på spissen... Ferske spor er egentlig ikke noe vits å legge ned arbeid i. Vi vil vel aldri få en leteaksjon kun få minutter - til en time etter at den savnede er "gått sin vei"?

Motivasjonsspor, hva er det?
Når du beskriver at du "blir" irritert og at Tara går dårligere spor, så minner det ikke mye om motivasjon, eller?
Nei, bare kutt det ut og tren på nyttigere og kjekkere ting Ghita. Frem mot A godkjenning er det jammen nok å trene på, så ikke "sløs" vekk tiden med unyttige og irriterende øvelser!!!

Tyewed sa...

Skjønner hva du mener Tone. Det er ikke egentlig for sporets skyld vi av og til har gjort dette, det er opprinnelig for Taras.

Jeg synes vi har kjørt så mange økter (både spor og rundering) der Tara ikke har fått skikkelig belønning, derfor dette sporet (og også den siste runderingsøkta ble iverksatt av den grunn). Jeg kaller det motivasjonssor fordi de fleste da forstår hva jeg mener, men jeg vet godt at hver eneste trening bør være en motivasjon for hunden. Stort sett prøver jeg å få det til. Jeg er jo tilhenger av at hunden får den belønningen den har krav på - men i det siste så har det ikke blitt mye av det. Min skyld, som ikke klarer å belønne Tara godt nok i enhvær situasjon (Ved feks. funn av savnede der Tara bare blir bundet..., - har jeg mer enn nok med hvordan jeg skal opptrå overfor vedkommende...)

At denne typen spor har hatt god effekt på Tara er jeg ikke i tvil om, og det har flere som har vært med på dette også sett. Men ok. du har helt rett i at når ikke vi begge to har det gøy, så blir vitsen litt borte - for vi, som ekvipasje avspeiler hverande.

Jeg begynte vel også å tenke på dette som ett "problem" fordi vi hadde sporoppsøk fra bil (på treningen med Paul) og da var også sporet helt ferskt, men både Tara og Snuppa rotet. Dette forundrer meg, og var en medvirkende årsak til at jeg ville trene litt på det. Trodde jeg ville få "to fluer i en smekk". Men om du mener dette ikke er så viktig, så setter vi fokuset på noe annet. Du har helt rett i at vi har nok å trene på. Huh!! ;-)

Tone sa...

Hva som er motiverende for hunden er vanskelig å måle, tror jeg... Vi vet ikke hva hundene tenker og føler.
Vi kan anta at når hundene finner gjenstander og slutten så er det motiverende, hvis slutten/gjenstandene er kjekke nok.
Det vil jo i lengden vise seg, hvis feks hunden mister sporet el lign, så vil en motivert hund være aktiv og søke og søke til den finner det igjen, mens en mindre motivert hund kanskje heller finner andre spennende lukter/aktiviteter.
For å variere treningen, så legg f.eks korte, enkle spor (som godt kan være 4 timer...). Slutten kan komme etter 50 m :-)
Kombinert med vanskeligere spor/lengre/mer kronglete osv.
At hundene ikke finner slutten en gang el tre er ingen krise, som regel, og bør ikke være det når hunden er klar for A godkjenning. For nybegynnerhunder kan det være annerledes.
Hunder som skal ta A godkjenning bør absolutt også trenes på å ikke alltid få "rett" belønning, som f.eks ved funnet på oppgaven lørdag. Det takler de fint når de er så erfarne.
Ift øvelser oa opplegg hender det jo at vi får ferske spor, men IRL får vi aldri det, så her må man kanskje prioritere. Dvs du må prioritere hva Tara og du trenger å trene på.
Og hvem vet hvorfor hundene (denne gang Tara og Snuppa) ikke klarte de ferske sporene? Var det fordi sporene var ferske? Eller noe annet? Det vet vi egentlig ikke.
Og er det sikkert at det alltid er hundene som "roter det til"...he..he..?

Krissi sa...

Må jo bare korrigere litt. Snuppa var på sporet hun, men jeg dro henne av fordi hun var på tur rett mot "pistolskyterne". Når jeg lot henne gå etterpå, så gikk hun faktisk riktig. Ellers er jeg enig med Tone. Jeg er ikke sikker på at ferske spor nødvendigvis er mer motiverende. Men oppgaver som de med stor sannsynlighet vil mestre, kan være motiverende. Men kanskje mest for hundefører, fordi da får vi belønnet hunden. :-) Noen hunder blir veldig motivert av å gå spor sammen med andre hunder (dele på et spor). Kan det kanskje være noe å gjøre hvis du trener sammen med noen?

Tyewed sa...

Tror nok det er mye riktig i dine betraktninger/tanker/meninger her Tone.
Skal ta med meg de gode rådene!

Personlig så virker det for meg som om bare det å få lov til å gå spor, er motiverende/belønning for Tara. Problemet da er at hun ikke alltid er på "riktig spor.." :-0

Den siste kommentaren din er helt sikkert også rett - for både Tara og Snuppa gikk egentlig rett spor (Tara slo på riktig spor med en gang - men jeg mitt naut (!!) dro henne av!)
Krissi har kommentert det selv, og jeg har vel også skrevet noe om det i innlegget mitt....

Utfordringen min blir å få Tara til å "stå på sitt" når jeg tror jeg kan gå bedre spor enn henne :-0

Ja, Krissi. Det å gå samme spor/bytte på å gå sporet, trigger i alle fall Tara noe enormt ;-)