søndag 1. februar 2009

Rundløype og rundering med harer.

Startet gårsdagen med å gå en tur med alle 3 hundene her hjemme. Visste at det ble mye stillesitting i bilen denne dagen også på Dewey og Kahrma, dette fordi Eivind og Maia skulle på vareopptelling – og da flyr timene….

Det var felles trening for alle i NRH – dio 6. Og siden vi nå er blitt ganske mange aktive, krever det litt når alle skal samles. Vi har jo ikke så mye terreng å ta av. Likevel er det blitt vedtatt at vi skal samles en gang i mnd – for å være litt sosiale…..

Vi var 18 stk på trening denne dagen, foruten 3 eksterne figuranter (egentlig var de 4 da – siden en hadde med seg babyen sin ;-)

Politimannen Georg Grødem, som holder på med en oppgave/studie av den frivillige redningstjenesten, var også med for å se hva vi holdt på med. Han hadde med seg to små barn, som veldig gjerne ville klappe ”de ville hundene våre” ;-) Ungene var i alle fall godt opplært – de var flinke og spurde om å få klappe hundene - før de gjorde det, så det var flott.


Georg med barn. (Alle bildene i dette innlegget er "låne-stjålet" av Krissi).

Tone hadde påtatt seg litt av en jobb denne dagen. Og hun klarte å gi oss en veldig fin trening, ved å lage en rundløype med forskjellige poster - som vi alle skulle innom. Vi var delt opp i 7 grupper på 2-3 personer pr. gruppe, og vi måtte samarbeid for å klare oppgavene.


Vi begynner å bli klare for å starte på oppgavene.

Gruppene hadde samme navn som posten de startet på, og så rullerte vi etter 15 minutter på hver post, med 5 minutter til forflyttning. Vi var likevel ganske flinke til å vente på hverandre, da det ikke var alle som startet samtidig, dermed kunne man risikere at det hopet seg opp noen steder – men stort sett tror jeg det gikk veldig bra.

Jeg og Tara var på gruppe med Ronny og Daisy. Jeg følte at vi samarbeidet veldig bra. Det fantes ikke antydning til bråk mellom hundene våre – eller mellom oss….;-)

Vi var gruppe 5 og startet derfor på post 5. Det var feltsøk-øvelse. Her var det bare Tara som kunne jobbe, da Daisy ikke har lært dette enda. Jeg valgte å søke av som om det var ett skikkelig felt (vi var jo første man her). Det tok lang tid før Tara fant noe, og jeg ble litt stresset av det, men hun fant 5 gjenstander på de 12 minuttene vi hadde til rådighet. En av dem en bit av en metallist – noe som absolutt ikke er Taras yngling, likevel kom hun fint inn og leverte, så det er jeg godt fornøyd med :-)

Deretter skulle vi finne frem, så raskt som mulig til en oppgitt kartreferanse på post 6. Her skulle vi hjelpe til med HLR, til ambulansen kom. Vi fant stedet på kartet og durte rett på de som trengte hjelp. En mamma med en levende baby, og en ”Anne-dukke-baby”. Vi kom raskt i gang med redningen, etter først å ha bundet hundene ett stykke fra figurantene. Ronny først, og så jeg. Etterpå fikk vi kritikk for ikke å ha ringt til 113, men da sa jeg at på lappen stod det at det var ringt etter ambulanse, og at vi skulle assistere frem til den kom - og da var figuranten enig i måten vi hadde gjort tingene/opptrådt på.


"Anne-baby-dukke"

På post 7 skulle vi ta ut primærteiger til hundeførere. Her er det vel ingen” fasit….”, men vi prøvde å dele opp så logisk som mulig, etter stier, bekker og andre naturlige avgrensninger – ut fra kartreferansen der den savned sist var sett.

Så skulle vi til post 1. Her var det bekkesøk. Vi fant en stolsekk i bekken, et leiebånd ved elvebredden, og en patron i bekken ;-) Etter hva vi etterpå forstod er det bare sekken som hørte til den ”savnede”…..

Så var det søk etter en 60 år gammel dame som hadde vært forsvunnet over natta, på post 2. Vi delte ”teigen” i to og begav oss ut på søk. Det lå noen gjenstander der vi møtte ”lensmann Tone”, men jeg valgte likevel å ikke ta sporoppsøk fordi jeg visste det hadde vært mange inne i denne teigen før oss. Vi valgte begge å gå med hundene fritt. Tara sporte avårde med en gang, men det var Daisy som gjorde funn. (I ettertid fikk jeg vite at Kristin M hadde gått der Tara satte av gårde på spor, - en logisk forklaring altså – Tara har jo gått noen spor etter Kristin M nå i det siste ;-)
Ronny hadde mistet radiokontakten, men han brølte at jeg måtte komme. Jeg løp til funnstedet, bandt Tara – litt på avstand, og prøvde å handle som man skal. Fikk spurt henne hvordan hun hadde det, og forstod da med en gang at her var det snakk om sterk nedkjøling, - men vedkommende var ved bevissthet. Likevel. Vi gjorde ikke helt riktig. Glemte å ta med figurantens egne eiendeler, og var seine med å få noe på hodet hennes ;-( Jeg fikk i alle fall spurt henne om hun ville ha te eller kakao. Hun ville ha te…, så det laget jeg raskt til henne, mens jeg beordret Ronny til å pakke henne bedre inn…. Så ville jeg finne kartreferansen for å tilkalle hjelp.
Vi var nok litt for raske med ”ting”. Grunnen er nok som jeg nå har påpekt i flere innlegg at jeg ikke er noen flink skuespiller – og jeg tror kanskje at Ronny også sleit litt med det samme….. Likevel fikk vi litt ”skrøyt” av Tone og av figuranten, for det vi gjorde rett. Vi bandt hundene langt nok unna figuranten, vi ga henne varm drikke og vi pakket henne inn. I ettertid fikk vi vel beskjed om at det er kakao/sjokolade de savnede SKAL ha. – Ikke kaffe og te, da dette er vanndrivende og koffein også utvider blodårene, noe som ikke er bra når det gjelder nedkjøling.
Her kan dere lese hva lege - og leder av dio Hordaland; Erick Mills, skriver om nedkjøling.

Post 3 var spørsmål vedrørende NRH.

Så var det en kartoppgave til på post 4. Før vi kom til post 4, reagerte begge hundene våre veldig, og vi var sikre på at vi skulle ut og ”finne noe” på denne oppgaven - men det var feil. Det vi skulle ha gjort var å følge opp hundene da de slo. Det var ikke i tankene mine på en slik rundløype-oppgave, men neste gang skal jeg slippe Tara, selv om det kanskje ikke står noen plass. Dette vil jeg ikke lures på en gang til ;-)Det var gøy å prøve ferdighetene sine på denne måten. Selv om vi ikke var perfekte, så var jo heller ikke det vitsen. Det er/var jo meningen at vi skulle lære noe av dette opplegget. Og det gjorde vi ;-) Det jeg må si meg positivt overrasket til er at vi klarte kartreferansene ganske bra – uten gps ;-)

Økt to.
Så var det lunch, med bål og grilling av pølser i det nydelige, men kalde været. Deretter skulle vi rundere. Tara var først ut, og jeg hadde sagt at jeg bare ville rundere hvis jeg fikk gode, aktive figuranter til Tara. Vitsen med denne økta var nemlig å gire henne litt med ”harer”. Synes nemlig vi nå har gjort veldig mye som ikke har ført til skikkelig belønnig for Tara, og det er noe med å ikke drepe motivasjonen i henne også da…. Kaare hadde tydelig ikke så lyst til å bli med på dette (tror han var litt mett….;-) Kristin M spurde derfor Ritva og Gro Elin om de kunne være med som figuranter - og det sa de heldigvis ja til. De lekte bra med Tara begge to, og Tara fikk funn på funn, på funn – med harer som stakk fra henne. Tara hadde fin melding og fin påvisning på alle 7 slagene. Vi gav oss etter et nydelig slag på Ritva der hun klarte å time stikkingen skikkelig. Jeg er veldig fornøyd med økta. Takk for hjelpen Ritva, Gro Elin og Kristin M.

Det viser seg at Tara tar meldingen når hun ser figuranten, men hun gikk helt borttil figurantene hver gang, før hun retunerte til meg. Og da er jeg likevel fornøyd :-)

Jeg var stuptrøtt da vi ga oss i 17.30 – tiden. Da hadde alle på laget fått trent. Jeg sovnet nesten i bilen på vei hjem :-0 Skummelt! Kjente at jeg ikke var så fysisk sliten, men at jeg hadde brukt meg skikkelig mentalt.

Godt å komme hjem, få en dusj, slumre litt på sofaen - før vi skulle på herlig bursdags/familie-middag hos Veronica og Marius :-D

4 kommentarer:

Tone sa...

Takk for positive tilbakemeldinger Ghita.
Jeg var også stuptrøtt da jeg kom hjem, enda jeg ikke var med på å gå rundløypa med hund... Men det var travelt å være "lensmann" på post 2 også...tydeligvis.... :-P

Tyewed sa...

Det har du sannelig fortjent! Ikke rart om du var sliten denne dagen - du må jo ha brukt en stund på å tenke igjennom opplegget - og til å plassere ut poster og "ting og tang" også. Flott opplegg :-D

Kari Anne sa...

Ja, litt av en jobb dere fikk gjort, alle sammen, særlig Tone som har planlagt og ordnet med alt!
Lærerike og viktige oppgaver, dette her! :-)

Tyewed sa...

Ja, det var knallkjekt og er egentlig en veldig inkluderende måte å trene på, når vi er så mange. Dødtiden minimaliseres og i tillegg prøves vi jo i nyttige ting, som vi kanskje ikke alltid får gjort på de vanlige treningene.