søndag 22. mars 2009

Freestyle – dans med hund!"Å danse med hunden” er en fascinerende blanding av lydighet - kreativitet - triks - dogdancing og heelwork to music, - med andre ord: show og musikk. Det dreier seg kort fortalt om en underholdende og publikumsvennlig hundesport.

Man lager sitt eget program, til selvvalgt musikk med passende antrekk, som skal passe til musikken/historien/temaet man har valgt. Antrekket må ikke forstyrre hunden i øvelsene. Ingen øvelser er obligatoriske, men hunden bør kunne bevege seg like naturlig på begge sider av deg. Det kan f.eks være diverse slalom mellom beina, sitte bamse, snurre, rygge og stå på to. Man må sette øvelsene sammen på en slik måte, at de blir en flytende helhet som lager illusjonen av at man danser sammen med hunden - til musikk.

Dette er en av de nyeste hundesportene i Norge, men den er godt etablert i andre land. Man håper nå på å få denne sporten offisielt godkjent i Norge i 2010.

Alle som liker å trene hund og som setter pris på musikk kan trene freestyle. I freestyle er det viktig at hund og fører opptrer med entusiasme og glede - og at ekvipasjen har en positiv utstråling. Hvis programmet er kreativt utført, med fin flyt og en viss vanskelighetsgrad eller sjarm, er det meste gjort.

Det fine med freestyle er at programmet blir satt sammen av fører og det kan derfor utvikles etter egne ferdigheter, muligheter og ønsker. Bare husk, at det hele tiden er hunden som skal være i fokus. Litt rytmesans kommer ellers godt med og hundeførere som er naturlig elegante eller har skuespillertalent har alltid et fortrinn, selv om ingen av delene er et "must". Det viktigste er å finne de riktige bevegelsene og musikk som passer ekvipasjen, slik at den framhever hunden.

I freestyle jobber hunden fordi det er gøy, man må derfor trene positivt. På grunn av dette passer denne hundesporten veldig bra for klikkertrenere. Freestyle er en kreativ hundesport og klikkertrening er en treningsmetode som gjør hunden kreativ….

Dette gjør at man kan fokusere på små ting og gjøre treningen til en kreativ og dynamisk prosess. Hunden får derfor stor innflytelse på selve øvelsen.


Link til Norsk Freestyleforening

Ingen kommentarer: