torsdag 4. februar 2010

En nydelig vinterkveld, og min første trugetur - på Dale

I går kveld var jeg første mann på trening ;-) Etter hvert dukket det flere og flere opp, og vi ble en gjeng på 7 stykker.
Jeg var ”outsideren” i går – som ville trene på sporoppsøk fra gjenstand – i snø..... Så sammen med de to andre som ikke skulle rundere – Aud og Kaare gikk vi til verks. Først la de ut hver sitt lille spor for Tara – og så var jeg figurant for henholdsvis Odin og Speedy.

Det var en aldeles nydelig kveld. Ganske vindstille, krittkvit knitrende ”ubrukt” snø - med blinkende smøkrystaller. Stjerneklart på dyp blåsvart himmel – frisk god luft. En herlig kveld! Kan ikke huske sist det var så stemningsfullt ute. Dette minnet om barndommens vintre...... Det som forundret meg mest var at jordet der Aud og Kaare ville trene, var helt uten spor. De sporene som var laget vi, - og en annen turgåer selv. Rart! Hvorfor har det ikke vært unger og lekt her.....????

Vi skulle ut i dypsnøen, og jeg hadde ikke med noe ”utstyr” til dette formålet, derfor fikk jeg låne Aud sine truger - så gikk hun på ski. Det var aller første gang jeg prøvde noe sånt, men det gikk over all forventning, og var rett og slett knallkjekt ;-)) Så selv om jeg snublet, falt og kavet litt da jeg gikk spor etter Tara med trugene på, ga det mersmak. En veldig effektiv måte å komme frem på i snø, hvis man ikke kan bruke skiene (og det kan man jo ikke alle steder her på vestlandet....). Kuult! - Så nå står truger også på ønskelisten min...... ;-))

Først var jeg figurant for Odin. I det Odin nærmer seg meg, ser vi ett lys i andre enden av jordet – og hører en mannstemme brøle på en hund..... Odin ser ut til å ville undersøke hva dette er for noe, men så roper Aud på han. Han tverrvender på vei tilbake til Aud, og der slår han momentant på meg. Veldig bra!!!! Halser som en liten gud gjør han også :-D Så etter at mannen har passert oss – med sine 3 hunder, to under full kontroll og en helt på selvstyr.... – fortsetter Aud og Odin søket etter Kaare. Odin jobber langt og fint og gjør funn igjen.

Så er det Speedy sin tur. Jeg hadde forflyttet meg litt og hadde full utsikt over hvordan Speedy jobbet. Det var bare såååå nydelig å se på! Han slo langt unna og jobbet i sikksakk mot meg. Man så tydelig at han fulgte et ”fertspor”. Det var utrolig kuult å se! Etter funn av meg jobbet han videre for å finne Aud. Han jobbet også nå i sikksakk – men mye videre. Han gikk fra side til side som i runderingsslag, men langt forran Kaare. Så selvstendig , effektivt og flott å se på. Det resulterte selvfølgelig også i funn ;-))

Til sist var det Tara sin tur.
Kaare la seg ut som første figurant. Aud gikk sammen med oss. Tara tok nok spor helt fra bilene – det virket ialle fall sånn... Hun ville følge Aud sitt spor da sporene delte seg, men jeg bare stoppet opp og da fortsatte hun på Kaare sitt spor. Hun fant gjenstanden – en liten trebeinet krakk – som hun med mye møye og besvær apporterte :-0 (Og jeg som har skrytt av at hun melder på slike gjenstander! :-0 ) På toppen av det hele hadde jeg glemt å ta med belønning til henne – så jeg måtte få av Aud! Huff, for en hundefører...... Uansett så fortsatte hun nydelig videre på spor. Uten nøling selv der dyrespor krysset (- og de var det mange av.....!) Må tilstå at hun overrasket meg stort og positivt. Jippi!! :-D

Så byttet vi figurant og Kaare tuslet etter oss i retning Aud sitt spor. Jeg merket at Tara var på spor fra starten av, men så etter en stund virket det ikke som hun var på spor. Likevel fortsatte vi,- jeg stolte på at Kaare sa ifra om det var feil. Det skulle jeg ikke ha gjort.... Jeg skulle ha stoppet før. Læring pågår igjen.... – ikke stol på andre en hunden og deg selv. Uansett etter en stund så fikk vi beskjed om å snu, og da vi endelig klarte å snuble oss over kvister og stein – mellom snøfulle trestammer, fant Tara sporet – og gjenstanden. Et rumpebrett – som hun også apporterte :-0 Etter kort belønning fortsatte hun på spor etter Aud. Denne gangen sjekket hun mer ut dyresporene, men hun kom seg fint tilbake på Aud-sporet uten trøbbel. Rett før slutten – da hun så Aud, ville hun ikke gå spor mer, og det tillot jeg ;-))

Aud sa at Tara prøvde å melde da hun kom, men at det virket som om hun ikke fikk tak i bittet. Det kan jo være forklaringen på hvorfor hun apporterte gjenstandene, men det kan også være fordi jeg hadde henne i sporline – selv om det ikke har betydd noe før.....
Uansett en lærerik og kjekk liten økt ;-))

Takk for lån av truger Aud! - For gode råd, og for at dere er så flinke figuranter ;-))

5 kommentarer:

Aud sa...

Bare hyggelig :) Storkoste meg i går. Det var en skikkelig nydelig vinterkveld i Rogaland. I dag er det snøfokk. Nummeret før kolonnekjøring over Tanangerfjellet (5 m over havet) He, he

Renée sa...

Har selv ikke trent spor før, men nå som jeg har en aussie i hus må jeg nok prøve det også =) Nesen ser ut til å fungere utmerket iallefall, selv om vi bare har lagt ut "godbit spor" til ham for lekens skyld =) Må bare finne tiden til alt man har lyst å trene,hehe :p med både agility og lydighet så blir det ofte ikke tid til så mye annet enn turer og lignende =) Men det er vell prioritering ;p

Tyewed sa...

Ja Renèe spor bør du prøve ;-) Fungerer fint å lære inn med godbitspor også - Tara er opplært sånn.

Tid kan jeg desverre ikke hjelpe deg med ;-) Men jeg bruker av og til å trene hundene i stedet for en lang tur (hvis jeg ikke rekker begge deler)- det fungerer fint for oss. Alle våre 3 vil heller ha mental trening en en tur. - Særlig Dewey (Aussien)...., han trenger mer mentalt en de andre to.

Renée sa...

Jepp veldig løst å prøve. Syns man burde utnytte og bruke de instinktene hundene har =) Jeg bruker også å droppe turen for evt mental trening evt gå en litt kortere tur. F.eks når vi trener agility på hundeklubben går det jo fort 2-3 timer og da er det ikke alltid det blir tid til en litt lengre tur. Men er jo heldig med å ha en gangske stor hage så de får jo være masse ute, både i bånd og løse sammen =)

Begge våre gutter liker også hundesport trening best, agility, lydighet osv =) Ser iallfall sånn ut! Så selv om langturen for dagen av og til faller bort så ser det ikke ut som de misstrives akkurat,hehe :p Vi alle som trener hund aktivt har nok de mest fornøyde hundene vil jeg tro, er jo ikke nøye om det er mest fysisk eller mentalt man trener =)

Tyewed sa...

:-D