fredag 4. mars 2011

Forrige trening med de to «små» ;)

Onsdag valgte jeg igjen å sette av god tid til hundene. Planen var å trene effektivt. Startet på Sviland med å lufte gjengen, så gjorde jeg klart for trening – Tara ville bare i bilen....

Dewey var førstemann ut også denne gangen. Det ble 2 økter med Hot target. Jeg forsøkte å legge ut andre gjenstander i dag, men Dewey vil bare apportere dem.... Kan ikke si meg helt fornøyd med dette i dag – men jeg har en plan som skal prøves ut hjemme – så får vi se om det løsner litt da.....

Så ble det 2 økter med burlek. Her er jeg veldig fornøyd. Han søker buret nå og legger seg inni med hele seg – selv om buret fortsatt er litt lite..... Dette syntes han var gøy :)

Siste økt ble fri ved fot og dekk under marsj. Syntes i grunnen begge deler var veldig bra denne gangen. Totalt er jeg godt fornøyd med dagens treningsøkt :)
Skal jeg «kikke» på noe, må det være at han hadde en tendens til å bjeffe litt vel mye denne dagen – han var noe «overtent».

Note til meg selv: Tror vi skal trene hot target og burtrening hjemme noen ganger nå – får se....Ficus fikk også 2 økter med hot target. Hun er flinkere en Dewey til å markere – synes jeg – men vi mangler den siste finishen – sliter her..... Skal prøve ut noe hjemme med henne også.

Denne gangen ble det bare en økt med burlek. Ficus var totalt uinteressert i dette, så her må jeg inn men en annen type belønning. – Tenke..., tenke.... Joda – jeg har en plan ;))

Nå begynte jeg å bli sliten, og jeg hadde fortsatt mye vi skulle trene på.... Valgte å legge ut jakka til Eivind (som lå i bilen) med løsbitt oppå. Passet på så det ikke var spor og la jakka slik at Ficus ville få den på vinden. Så hentet jeg «trulte», slapp henne og hun vimset litt rundt før hun slo på jakka og jobbet seg nydelig bort til den. Var vel nesten hundre meter – tror jeg.. (Marka i sandtaket på langs). Da Ficus kom så nær at hun så jakka begynte hun å bjeffe – (nedtur :( Det var en liten refleksbit på jakka – og den fokuserte hun tydelig på... Jeg gikk derfor bare rolig bort til jakka – og da løste hun opp. Til tross for bjeffingen plukket hun løsbittet og kom til meg med det. Det er jeg veldig fornøyd med. (Får fokusere på det som er bra ;) Men pga bjeffingen ville jeg teste ut en gang til. Så mens vi gikk slapp jeg ned jakka og løsbittet (passet fortsatt på vinden – og Ficus var forran meg) Så gikk vi tilbake lengre borte og igjen slo Ficus fint på jakka. Nå var det ingen bjeffing – bare melding. Da hun kom med meldingen bare belønnte jeg før jeg sa «vise». Litt irritert på meg selv belønnte jeg også på jakka. Jeg brukte en jackpottbelønning her. Fordi jeg ikke selv klarte å kooridinere tingene ordentlig la jeg enda en gang ut løsbittet og jakka. Og vi gjentok prossedyren. Nå slo Ficus, hentet løsbittet, kom inn på plass, holdt bittet til jeg sa takk – og påviste da jeg sa «vise». Maks belønning! Kjente at jeg var utrolig stolt av henne nå. Denne dagen er første gang hun har påvist – og også første gang øvelsen har vært helt perfekt. Var ikke veldig langt (ca 7 meter) men jeg er storfornøyd likevel. Har trent veldig lite på dette, men vi trener jo masse på delmomenter – og det viser seg at det gir resultater :)) (Ficus gikk sitt første overvær etter gjenstand da hun var 9-10 uker, så jeg introduserer forskjellige ting tidlig, selv om det ikke er ferdige øvelser. Bare lek og gøy – da setter det seg til seinere bruk – er min filosofi ;))

Neste økt var jeg usikker på hva jeg ville trene med Ficus, så jeg lot henne bestemme litt.... Det ble strekke seg og kontakt med diverse momenter. Jeg er fornøyd med det.

Må forresten fortelle om noe veldig overraskende. Ficus stakk av fra treningen noen ganger i dag – og hun ville bare inn der vi hadde trent felt sist. Til slutt bare ga jeg henne «fri» for å se om hun da ville roe seg. Neida – hun begynte å søke felt.... Jeg ristet på hodet av henne. Det ligger mange feltgjenstander der (søppel) så hun kunne ha plukket alt mulig, men det gjorde hun ikke. Så plutselig kom hun med en gjenstand – jeg tenket at javel jeg får belønne litt da, men da jeg fikk se hva hun kom med skal jeg love at det ble maks belønning! Hun kom med en gjenstand som jeg hadde hevet ut sist vi søkte felt – for en uke siden!!!!! :D Jeg ble helt måløs. Er det mulig?! Ja, det e visst det. Jeg får stadig flere og flere bevis på at Ficus har en fantastisk nese – håper bare jeg er flink nok til å utnytte det potensialet som bor i henne. Hun er utrolig!!

Helt til sist på dagen hadde jeg bestemt meg for å trene fellesdekk med helt skjult fører. Denne gangen ville jeg teste ut om vi er kommet så langt med fellesdekken som jeg tror. Jeg la hundene ned uten flere dikkedarer og masjerte avgårde bak en brakke. Etter ca 3 minutter kom Ficus tuslende rundt hjørnet. Bestemt gikk jeg tilbake til de andre to. Belønnet dem og la Ficus tilbake på plass. Så gikk jeg i skjul igjen. Etter nye 3 minutter gikk jeg tilbake og ga hundene noen godbiter, før jeg gikk i skjul igjen og de lå i 2,5 minutter til. Da gikk jeg bort og belønnte dem. Er utrolig fornøyd, selv om Ficus reiste seg en gang på de 8.30 minuttene hundene lå i fellesdekk. Denne gangen fikk de kun belønning i form av en boks med godbiter og leke, så neste gang må jeg inn med godbitsøk igjen ;) De fikk forresten et lite godbitsøk helt til sist, slik at Tara også kunne få være med på noe. Mens de gikk godbitsøk, slo Ficus på «figurant» Det var tydelig at noen gikk tur (eller lignenede) oppe i høyskogen. Heldigvis klarte jeg å stoppe henne før hun satte avgårde etter dem (– hun var på vei... ;)

Tror dere skjønner at jeg er fornøyd med dagens trening. Vi trente nesten uavbrutt i 3 timer! På kvelden hadde jeg apporteringskurs med Berner Sennen klubben, det var også veldig kjekt. Alle var blitt så flinke!! :D

4 kommentarer:

Tone sa...

Du er jammen heldig som har så god tid til å trene :-)

Det gir resultater fordi du trener jevnt og trutt og det går vel ikke mange dagene mellom hver økt.

Isi (eller var det Pia...?) fant en gang en sporgjenstand på Hardangervidda, som hadde ligget der et år... hehehe... tror ikke det var menneskelukt av den, men heller at hun så den og hun apporterer det hun finner :-) Det er retrieveren sin det!

Ghita sa...

Ja, det er kjekt å trene :)

Trener jo en del variert, men personlig så tror jeg også at det har med belønningen å gjøre. Og at hundene av og til får lov til å kjede seg - da er de enda ivrigere etter å trene neste gang ;)

Jepp, jeg sier det igjen: er nok en retriver i forkledning jeg har fått - Ficus elsker å apportere :))

Tone sa...

Ja, uten en hund som ELSKER belønningen sin, kommer man svært sjelden i mål :-)
En hund som er "enkel" å belønne er også "enkel" å trene!
Det er vel noe av det viktigste man kan gjøre med valpen - lære den/utvikle ulike typer belønning.

Ghita sa...

Helt enig Tone. Dette sammen med sosialisering og miljøtrening er det viktigste (synes jeg).

Men..., det går ann å lære voksne hunder også å leke - det tar bare lengre tid ;) Eksempel: Tara - hun var nesten 3 år før jeg klarte å få henne i ordentlig lek.