søndag 17. april 2011

En nydelig vårdag med melding, påvisning og overvær

Lille fru vims (meg), hadde av en eller annen grunn bestemt meg for at jeg skulle til Gravdal denne dagen – selv om jeg hadde lest at det stod Bjerkreimsenderen ;P Så da jeg kom nesten til Ålgård måtte jeg bare ringe noen av de som skulle på trening for å få forsikret meg om at jeg dro til riktig plass. Joda – Gro Elin kunne konstantere at det var Bjerkreimsenderen som var treningsplassen denne gangen.

Vel fremme var jeg i alle fall ikke sist... dette førte til at jeg ble stående ”innelåst” av mange andre biler – det tenkte vel ikke jeg på da jeg parkerte! Godt jeg hadde god tid denne dagen – jeg ble sistemann som kjørte hjem, selv om jeg var ferdig med treningen lenge før mange av de andre ;P Som Tone sa da alle hadde parkert: Det ser ut som om noen har tatt alle bilene i hånden, ristet dem og sluppet dem ned.... ;P
Jeg visste heller ikke at vi ble så mange på trening som vi gjorde – for så mange var ikke oppført. Men vi fikk organisert oss likevel – selv om Tone sukket litt oppgitt..... ;)
Så vi ble delt i 3 lag:
Tone, Ritva, Ketil og Gro Elin på ett overværslag. Anders, Ronny, Morten, Hugo og Paul på sporlag og Bjørn Erik, Paul og meg på meldingstrening/overvær.

Ficus var første hund ut hos oss. Bjørn Erik og jeg trente en del alene fordi Paul også skulle gå spor. Jeg ville starte med melding. Fortsatte der vi slapp forrige lørdag, med rein ”budføring”, men nå i nytt åpent terreng. Dette kjørte jeg to økter på Ficus. Første gang ca. 5 meldinger andre gang ca 4. Et par ganger med skjult figurant.

Så fikk jeg to økter til, der det ble mer ”runderingstrening med melding – og påvisning, i åpent terreng”. Da var Paul og Bjørn Erik figuranter første gangen og Paul og Morten andre gangen. Første gang gikk sinnsykt bra – synes jeg ;) Hun vimset litt da hun skulle på påvisning, men figurantene var flinke til å få henne til seg :)

I fjerde økt så jeg at Ficus begynte å bli litt sliten - eller om det ble kjedelig....? Hun har vanskelig for å trene lenge på det samme.... – Også en av grunnene til at jeg la inn påvisningsbiten allerede nå – en av de andre grunnene er at hun ikke har 100% bra rundering enda – etter ”komebacket”. Derfor ville jeg utnytte figurantsuget som er i henne til å få en enda bedre melding. Jeg synes det funket :)
Ficus slapp bittet på siste slag på vei inn fra Morten, i siste økt. Men dette bittet er ikke brukt før i slik sammenheng – det er noe mindre en andre bitt, derfor vektlegger jeg det ikke så mye. Ficus plukket det også opp igjen selv når hun mistet det – og kom helt inn til meg med det, så da er jeg likevel litt fornøyd ;)
Siste slag på Paul slapp hun også bittet, men da var hun i bekken for å drikke – og bittet forsvant i bekken.... Ficus lette etter det men fant det ikke, så derfor gikk jeg bort og plukket det opp. Kastet det til Paul og Ficus satte avgårde etter han. Ok. Jeg lot det passere (når jeg var så dum og ikke holde henne....) hvorpå hun tok bittet fint og kom til meg med det. Påvisning og morsom lek hos Paul (han stakk av fra henne da hun kom på påvisning;)

Til tross for disse småtingene som jeg ikke er 100% fornøyd med, så er helheten at jeg er kjempefornøyd med Ficus og dagens trening. Melding med påvisning etter 2 treninger – tror jeg kan si at jeg har gjort en bra grunnjobb ;))

Takk for hjelpen i dag også figuranter. Det er dere som gjør at jeg har den fremgangen jeg har med Ficus!:D

Helt til sist på dagen så fikk Ficus ett overværsslag på Bjørn Erik. Hun slo nesten med en gang jeg slapp henne og sprang rett bort til han, der han lå gjemt inne i en hule ca 150 meter unna meg. Kjempefornøyd med det. Ikke minst fordi hun hadde stått og sett på han en stund før han oppdaget henne – og det var ingen lyd eller andre ting som viste at hun vegret seg! Enda en ting å være fornøyd med!! :D Jeg kjørte ikke melding her, da det var selve overværet som var målet mitt nå, og det gikk jo som forventet :)

Til de som er overrasket over måten jeg trener på, så vit at jeg ikke har baklengskjedet meldingen. Dette er bevisst fra min side ut fra individet jeg trener og måten Ficus tar tingene på. Jeg har nå under meldingstreningen helt droppet innkomsten, da det etter min mening er enda ett moment som må på plass før jeg kan kreve at Ficus gjør det. Vi jobber med det utenom, men jeg vil ikke sette det inn i meldingen før det sitter 200% i annen sammenheng. Det jeg derimot ”forlanger” er at Ficus kommer helt inn til meg med bittet og at hun ikke slipper før hun får kommando. Så jeg hadde – og har, krav før jeg satte dette sammen, men jeg vet hva jeg kan forvente og hva jeg ikke kan forvente – og det er veldig viktig å være bevisst disse tingene – mener jeg. Ellers begynner man fort å stille ”krav” hunden kanskje ikke kan enda – og da får man trøbbel med meldingen. Dette var bare for om mulig å oppklare litt, da jeg har fått noen forundrede kommentarer og blikk ;)

4 kommentarer:

Tone sa...

DEt er mange veier til målet vettu Ghitha :-)
Jeg har ikke sett hvordan du trener meldingen, men det kunne vært interessant å vite hvilke moment du trener for seg selv og hvordan du kjeder sammen? Bruker du forlengs kjeding?

Du skriver at du ikke trener innkomster, men sier at Ficus kommer inn med bittet til deg...? Da trener du vel innkomster?
Jeg spør bare fordi jeg synes det er interessant å høre om alle måter å trene på :-)

Ghita sa...

Æsj.... Hadde skrevet ett laaangt svar - men det bare forsvant... :(

Du har helt rett Tone:) og etter min mening må hver ekvipasje finne det som fungerer for dem... - ikke bare "hive seg på" det alle andre gjør...

Ja, jeg bruker forlengskjeding - men har trent apporten baklengs..... Velger bare bevisst å ikke bruke baklengskjeding på meldingsdelen.

Jeg trener selvfølgelig innkomster i alle andre sammenhenger - men ikke når jeg trener melding. Med innkomst (i denne sammenheng) mener jeg at hunden skal komme på plass med bittet i munnen - uten å slippe, uansett hva som skjer. Det krever jeg ikke enda når vi trener melding.
Det nok at Ficus kommer til meg - og holder til hun får kommando eller klikk. Om hun sitter, står eller går spiller ingen rolle - heller ikke om hun kommer inn forran meg. Det er ikke innkomsten jeg trener på her.

Når jeg føler at vi er klare for det DA kommer jeg til å trene på at hun skal komme på plass med meldingen også. Jeg deler med andre ord opp øvelsen, og belønner for den atferden jeg vil ha. Skulle jeg kjedet sammen alt på en gang, synes jeg det er så utrolig mange momenter man kan feile på - og man trenger jo ikke gjøre det vanskelig for hunden... ;)

Tone sa...

Ja, har også mistet innlegg sånn plutselig, selvfølgelig er de lange de man mister....

Jeg trente ikke melding (med løsbitt/figurant) før apporten satt 100% (også innkomsten), men da tar det jo litt lengre tid før man kommer igang med mneldingstreningen.

Det blir en "smakssak", hvor fort man vil igang.
Og kjeder gjør man ikke før alle moment er på plass, den dagen man prøver på hele øvelsen - også innkomster rundt fører.
Som du skriver, når innkomsten rundt deg ikke er på plass utenom meldetreningen, kan man heller ikke forlange at hunden gjør det ved melding - VELDIG VIKTIG!
Så slik jeg tolker deg så trener du momenter ennå og ikke hele kjeden/øvelsen. Og det er viktig at delmomentene også sitter skikkelig, før den dagen man vil sy sammen/kjede hele øvelsen sammen.
Du kan jo også trene på momentet "holde fast ved fører så påvis". Da kreves det bare at hun sitter ved siden av deg, holder fast og når hun holder fint sier du "Vis".

Siden du ikke har kjedet sammen hele øvelsen enda, lurer jeg på hvorfor du ikke(den dagen du skal kjede sammen hele øvelsen), ikke vil bruke baklengskjeding?

Slik jeg ser det, er det kun fordeler med å baklengskjede meldingen, men synes det er interresant å høre andres meninger.

Forlengskjedingen er jo annerledes i og med at der kommer belønningen på ulike "punkt" i de ulike momentene - både hos figurant og hos fører.
I motsetning til når man baklengskjeder, da kommer alltid belønningen på samme sted - hos figuranten.

Ghita sa...

Har prøvd å svare deg flere ganger - men får visst ikke lov.... ;)

Ser at svarene kommer litt hulter til bulter nå, men håper det er forståelig likevel.

Er helt enig i at hele apportøvelsen må sitte 100% - helst mer, før man setter sammen hele øvelsen i rundering. Det er også derfor jeg ikke har med innkomsten enda. Rett og slett fordi jeg ikke er fornøyd ;) Ficus har en bra innkomst - bedre enn mange, men jeg vil at den skal være 100% generalisert før jeg putter den inn i runderingsøvelsen.

Jeg kunne valgt å vente, men det gjør jeg altså ikke. Dette fordi jeg tror jeg får mer igjen for å trene slik jeg nå gjør - på sikt. Jeg har ikke hastverk, men jeg har fått enda en hund som ikke liker å terpe på ting, og da må jeg kunne gjøre tingene vanskeligere/mer spennende for henne ganske fort - og variert. Dette er lettere når man har en melding inne (mener jeg). Jeg mener også at da får jeg fortere stabilisert øvelsen.

Jeg har valgt å fremlengskjede runderingsøvelsen, fordi jeg har fått best resultater med dette på mine hunder. (Både Tex og Dewey baklengskjedet jeg - men var/er ikke fornøyd med resultatet). Det er jo fullt mulig at jeg har gjort noe feil, men siden jeg er ganske "drillet" på denne måten å trene på, så tror jeg egentlig ikke det....
Ficus er i tillegg en hund som er veldig selvstendig og jeg trenger (etter min mening) derfor at hun av og til får belønningen inne hos meg.

Joda det er mange fordeler med baklengskjeding, men det finnes faktisk ulemper også. Når man har ett individ som blir så gira at det ikke klarer å konsentrere seg/ gjøre øvelsen ordentlig, så blir forutsigbarheten i en baklengskjeding til uønsket stress i stedet for en hjelp. Dette har jeg selv erfart - og fått tilbakemelding på av en annerkjente positive hundeinstruktør - så det er ikke noe som bare gjelder meg og mine hunder. Uforutsigbarheten gjør at stresset blir mindre, men at de likevel er "på" hele tida. Igjen min erfaring;)

Håper dette ga noen svar om mine tanker og hvorfor jeg trener som jeg gjør. Jeg tror valgene mine stort sett er ganske gjennomtenkte ;)

Det er - som du også sier Tone, mange veier frem til ett mål, og jeg synes det er viktig at man bruker det som fungerer for seg og sin hund - og ikke at man bare "gjør som alle andre gjør..." ;)