fredag 2. desember 2011

Adventskalender med aktiviseringstips 
For de som ikke har fått det med seg, så har jeg i år laget en advendskalender der jeg kommer med forslag til forskjellige triks og aktivisering av hunden. Mange har sikkert sett - og prøvd noen av forslagene - men noe er forhåpentligvis også nytt.

Grunnen til at jeg har valgt dette som tema i år er fordi det er utrolig viktig å aktivisere - og å gjøre noe kjekt sammen med hunden sin. Det trenger ikke være lydighet eller andre "alvorlige" ting. Trener/leker man sammen så styrker man samspillet og får en mye mer fornøyd hund (og fører).Hvorfor?

Vi har 4 hovedpunkter som vi kan dele hunders naturlige aktiviteter inn i.

Nesearbeid. Alle hunder har en ekstremt god luktesans. Og de fleste hundene elsker å få bruke denne sansen til fulle, både ved å "lese" luktsignaler fra artsfrender, og ved å gå spor eller søke etter «noe». Det å få bruke dette sanseorganet er veldig viktig for en hund.

Problemløsning. I vill tilstand må hundene (ulven) bruke denne egenskapen for å overleve. Og våre hunder er, som kjent i slekt med ulven.... Derfor skal vi legge til rette for at de skal kunne utnytte sitt potensiale, ved å gi dem oppgaver som de kan løse. Dette er stimulerende og de får brukt masse psykisk energi.

Læring. Nyttige – og unyttige ting, blir lært. Men det viktigste er at dette er krevende for hunden. Den bruker mye energi når den må konsentrere seg. Enten det er et arbeid som skal gjøres, eller det «bare er for gøy».

Balanse. Hunder har en veldig godt utviklet balanse, men de må få mulighet til å bruke den. Det er derfor vår jobb å legge til rette for at hundene skal kunne vedlikeholde og videreutvikle denne egenskapen. Dette gjøres ved å la dem balansere på «alt» som finnes i naturen – over stener, falne trær og alt du ellers kan finne på. Dette er også veldig god miljøtrening!

Hunder som får bruke sine iboende egenskaper har mye mindre atferdsproblemer enn hunder som ikke får bruke dem – dette er bevist via forskning, uten at jeg har sjekket opp kildene..... For meg sier det nemlig seg selv ;)

6 kommentarer:

Kathrine sa...

Så gøy!:D

Ane sa...

Så fin adventskalender, og veldig enig i det du skriver i innlegget :-) Kommer til å følge med på hva som dukker opp i denne kalenderen. ( La ut link til bloggen din i det siste innlegget i min, i forbindelse med kalenderen du har laget. Håper det er i orden :) )

Tone sa...

Godt å se/høre at man fremdeles bruker Anders Hallgrens "liste" (4 punkter med aktiviteter). Leste om disse i en av bøkene hans (kan anbefales, hvis den fremdeles finns... ).
Han skrev om dette på 80 og 90 tallet :-) Husker ikke tittelen på boka, og jeg har pakket den ned...

Ghita sa...

Takk Ane. Bare link i vei ;)Kjekt at du likte den ;)
Det visste jeg ikke engang Tone! Kanskje jeg kan låne boka av deg en gang når du får pakket opp?

Tone sa...

Ja, det kan du Ghita :-) Han skrev (skriver) mange bra bøker han, og var tidlig ute med mye, selv om jeg ikke er enig med ham i alt...
Men ser at mange skriver nå, om hans "gamle" ideèr ift hundetrening.

Han har jo skrevet bok om rundering/søk også (utgitt på Dansk av alle ting) - noe ift motivasjon ol. "Drivkraft og motivasjon", den likte jeg også :-))

Gerd Marit sa...

Så kult Ghita!