torsdag 20. juni 2013

Onsdagstrening på dagtid....

Var og trente "rundering" aleine med Ficus og Key i går. Jeg dro på dagtid fordi jeg ville prøve ut en teori jeg har - vedrørende Ficus, men at treningen skulle ta 3 timer hadde jeg ikke drømt om ;)

Vi ankom Sviland og jeg lasset opp "utstyr" før vi gikk en liten luftetur.
Turen ble gått ut i motvind slik at jeg kunne legge ut de diverse gjenstandene under veis.
Først la jeg ut en liten "3-bein-stol" så en bukse, deretter en sekk. Så gikk vi tilbake og der la jeg ut et håndklede, en mageveske og enda en sekk.

Heiv så Key i bilen og gjorde Ficus klar til rundering.
Velutstyrt med leke, godbiter og 6 løsbitt dro vi avgårde.

Jeg stilte Ficus opp, koblet henne fri og sa "runder". Ficus lusket ut, men helt uten overbevisning og var snart tilbake hos meg. Hun gav meg det blikket.....: - "Hallo mamma, det er bare oss to her - tror du jeg er dum eller....?"
Ok det var dette jeg forventet. Jeg fortsatte å sende henne og fikk henne også ut. Jeg presset ikke på, men forflyttet meg litt, før jeg sendte henne igjen - to ganger måtte jeg gjenta dette før hun gikk langt nok ut og fikk funn :)
Jeg kunne selvsagt ha gjort det lettere for henne ved å ha lagt gjenstanden nærmere, men siden problemet mitt er å få henne langt nok ut (når hun menere det ikke er noen der) valgte jeg å kjøre på slik jeg gjorde.

På motsatt side måtte jeg også sende henne flere ganger, det virket ikke som om hun skjønte bæret.... hun begynte med feltsøk i stedet...., kom med små gjenstander som hun fant - og paintballkuler som lå på bakken..... Jeg måtte stoppe det og prøvde igjen å sende henne. Til slutt lykktes vi.

Så på 3 slag stoppet det helt opp da skulle hun bade i myra, drikke vann osv... - bare tull. jeg tok da bevisst den sinte stemmen - og stoppet henne fra den oppførselen. Det resulterte i at hun ristet seg kraftig da jeg sendte henne - selv om jeg ikke rørte henne (har tidligere holdt i henne for om mulig å gire henne opp, dette har jeg sluttet med fordi det bare fører til risting = demping, i det jeg sender). Men etter flere sendinger gikk hun endelig langt nok ut og fikk funn. Jeg passet på å kontrollere stemmen når jeg sendte, selv om jeg hadde vært "sint" i stemmen da jeg stoppet henne fra den uønskede oppførselen.

4 og 5 slag var bra, men hun gikk ikke langt nok ut, så igjen ble hun sendt på nytt - to ganger. Da var Ficus sliten og vi droppet siste funn. Jeg var egentlig fornøyd. Det virket som om Ficus forstod at det var noe der - selv om vi nå var alene, og det var jo vitsen med dette.
Ficus fikk så en pause i bilen mens jeg trente Key.

Etter hvert som Ficus var ferdig med funnene, la jeg ut "løsbitt" i form av bitepølser - eller andre avlange gjenstander - også et løsbitt. Det var til Key.

Key kan ikke apport (jeg har vært sløv med å trene det), men hun kan hente "ting" og hun kommer inn med det og legger det forran beina våre, så jeg tenkte at jeg bare skulle se hva vi fikk til.
Key kan heller ikke kommandoer, og har så vidt trent overvær et par ganger - hun har aldri rundert.
Nå er Key en hund som er glad i å springe og hun løper kjapt noen meter ifra meg, så jeg startet bare med å gå mot gjenstanden og lot henne løpe uten noen kommando. Snart så jeg at hun markerte og belønnet henne for det. Sammen gikk vi bort til gjenstanden og jeg fikk henne til å plukke opp skinnpølsen som lå der - og så fikk hun masse lek :)

Dette gjentok vi på tilsammen 5 gjenstander og Key koblet etter hvert hva hun skulle gjøre. Det gikk fortere og fortere å få henne til å plukke "bittet".

Før vi gav oss, trente jeg litt rein bitthenting på gjenstanden (uten søk) og bildene under viser at hun har skjønt noe.... ;)


 
Dette er likevel ikke noe jeg vil anbefale andre å gjøre - med mindre de vet hva de holder på med. Det er ikke - så vidt jeg vet, noe som er utprøvd. Derfor vet man heller ikke hvordan resultatet vil bli.
Jeg er bevisst på hvordan vi skal trene inn apporten - og med Key trener jeg "bare for gøy", så skulle noe gå skeis er det ikke så veldig farlig.
 
I bilen med Key (og 3 av gjenstandene + alle "løsbittene") og ut med Ficus.
 
Spendt på om Ficus nå var i annet modus, startet vi å trene. Føste slag gikk bra - uten tull. 2 slag sleit vi med - jeg husket ikke helt hvor gjenstanden lå og vi kom feil i forhold til den. Ficus måtte derfor veldig langt ut for å få funn. Det fine var at hun gikk :) Om og om igjen gikk hun. jeg sendte også på motsatt side (blindslag) for å oppretteholde runderingsmønsteret litt i alle fall.
 
Tilfeldigvis satte jeg henne i "sitt og vent" og gikk et skritt fra henne - da tok hun helt av! Bjeffet og var så ivrig at jeg ble helt paff. Men så tenkte jeg meg om, og fant ut at det jo er sånn jeg gjør i agilityen! - Og det kan jeg jo dra nytte av her, for det var helt tydelig en lært atferd :)
Dette gjorde jeg derfor de gangene jeg sendte henne etterpå og Ficus jobbet bra. Den siste gjenstanden må ha ligget sånnn at den var vanskelig å finne - for hun passerte ganske nær flere ganger uten at hun fant den. Da hun endelig fant den var både hun og jeg overlykkelig :)
 
Jeg hadde vært inne med "sint stemme" (stoppstemme) en gang her også - da hun begynte å lete etter vann i stedet for å jobbe, men klarte å være bli og i godt hummør igjen etterpå - og det virket som om Ficus forstod det. Hun var like "gira" på siste slag som da vi startet med disse startene.
 
Jeg tror både jeg og Ficus lærte noe av denne treningen og da tok vi et langt skritt videre. Derfor dro jeg hjem og meldte oss på til hovedkurs A. Jeg har jo vært veldig i tvil - nettopp pga runderinga, men nå så jeg både et lys og et håp, så da satser vi videre :)
 
Så skulle jeg ha en liten økt til med Key.
Key hadde gått mye spor i første økt (gemte å skrive det...), så nå la jeg opp til at hun ikke skulle få gå spor ut til gjenstanden. La ut to gjenstander - en med løsbitt og en med den lille gule brannslange-bitepølsa (det var disse to hun lettest tok).
 
Rett før jeg tok Key ut av bilen kom en dame gående med hund, så vi ventet litt. Da vi så endelig var klare startet Key med å sette nesa i bakken - på grusen, og fulgte sporet etter dama! Skitt den hunden imponerer meg stadig - det er nesten synd hun ikke trenes i Nrh sammenheng, for makan til hund skal du lete lenge etter! Hun har alt en Nrh hund trenger - mot, stødig, sosial, miljøtrygg, lekelyst, går overvær, sporer utrolig bra - og er utrolig lettlært.
 
Nok skrøyd ;)
Jeg lot bare Key gå, men kaldte henne tilbake fra sporet hun fulgte. Hun kom da mot meg - og slo på gjenstanden jeg hadde lagt ut. Jeg belønnet med "bra"! Og fulgte henne så nærmere mot gjenstanden. Fikk henne inn "på plass" og sendte henne med kommandoen "run". Nå løp hun rett ut til gjenstanden, plukket bittet og kom inn til meg med det. Gjett om det ble belønning! :D
 
Så gikk vi videre til neste gjenstand. Her stilte jeg henne opp og sa "run". Key fløy ut og begynte å søke. Denne gangen virket det som om gjenstanden var vanskeligere å finne (og Key har ikke særlig erfaring i det), så jeg fulgte henne for å hjelpe henne i posisjon. Da hun fant gjenstanden ble hun igjen først beønnet med "bra" og så sa jeg "takk, takk" som betyr at hun skal levere noe til meg. Da plukket hun bittet og kom inn til meg med det.
 
Jeg er veldig godt fornøyd med Key. Vi har aldri trent på denne måten før og hun taklet det kjempebra. Det er tross alt utrolig mange momenter som burde ha vært på plass først, men det gikk over all forventning :) Og da vi var ferdige var hun klar til å jobbe mer ;)
 
Jeg var faktisk både sliten og støl da jeg kom hjem - og begge jentene snorket på gulvet, derfor bestemte jeg meg for å droppe Nrh-treningen. Jeg hadde sjekket og sett at det var 3 påmeldte på laget, så da klarte de seg fint uten meg ;)
 

2 kommentarer:

Kristin og Hera sa...

Utrolig kjekt å lese, alltid spennende når man skal teste ut nye ting. Frode fortalte om en brukshundmann (Stiansen) som runderte alene med hunden sin, det var derfor jeg ble nyskerrig når du sa du skulle rundere alene :D

Ghita sa...

Nå var ikke det å trene på den måten jeg gjorde med Ficus nytt - for meg. Jeg har trent slik både med Tara og Dewey (er eneste måten Dewey får rundert på)
Tror også jeg har skrevet om det tidligere...., men det var helt nytt for Ficus. Tidligere har vi bare gått overvær med gjenstander (første gangen var hun vel bare ca.10 uker....)
MEN det jeg gjorde med Key har jeg ikke prøvd ut før.