Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden.
På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm.
Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs.
HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN?
• En apportgjenstand.
• En skål med GODE, og helst myke, godbiter.
• Del godbitene i små biter slik at hunden bruker kort tid på å spise dem.
• En god stol som du kan sitte på – kan være en fordel…..
• Et lite bord som skålen med godbiter kan stå på – da har du lett tilgang til belønningen.
• En sulten hund d.v.s. at du ikke forer hunden rett før treningen.
• Masse tålmodighet og godt hummør!
VIKTIG – VIKTIG – VIKTIG
Du skal ikke bruke ordet apport under innlæringen. Si minst mulig! Bruker du ikke forsterker (klikker) så holder det med ett ”bra” eller ”ja”. Ordet nei er forbudt! Det fører bare til at du blir sint i stemmen og du kan da risikere at hunden ikke vil ta apporten.
Bare ignorer og ta vekk apporten hvis hunden gjør feil. Den lærer fort at når du tar vekk apporten, så får den ingen godbiter……
Kommandoord settes ikke på noen steder før øvelsen er helt ferdig.
TRENINGEN AV DELMOMENTENE STARTER:
1) Sett deg i stolen med hunden sittende (eller stående) foran deg. Den er nå sannsynligvis veldig opptatt av skålen med godbiter (og det er bra).
2) Ta apportbukken i en hånd og hold den litt vekk fra hunden. Vent så til hunden viser den minste interesse for Apporten (heretter kalt A). Ros/klikk og belønn (helst innen, fra 0,5 – til 2 sekunder.). Etter noen få runder med dette, øker du kravet.
3) Nå skal hunden gape over A. Dette gjøres også noen få ganger før du igjen øker kravet.
4) Denne gangen skal hunden bite fast i A. Husk på at du hele tiden forsterker med stemme eller klikker og belønner.
5) Når hunden så biter, er du kommet til ”hold fast” fasen. Nå gjelder det å drøye lengden (tiden) hunden skal holde fast. Erfaringsmessig er dette den vanskeligste fasen - for de fleste. Man må passe på å belønne ofte, men ikke så ofte at man ikke kommer videre - en vanskelig balansegang. Uansett skjer det ingen skade om man belønner for ofte, det er verre hvis man gang på gang er for sein - for da får jo ikke hunden belønningen sin.
Skjer det mer enn to av 10 ganger at du må feile hunden din, så gå heller tilbake i øvelsen slik at hunden lykkes og får belønning. Dette er veldig, veldig viktig for å få en fin fremgang i øvlsen.
6) Når hunden holder fast i ca. 30 sek. Kan du begynne på neste trinn. Plukke opp. Hold A gradvis ned mot gulvet foran hunden. Forsterk og belønn når hunden gjør det du ønsker (biter over A). Til slutt skal hunden plukke opp apporten fra gulvet og holde den fast til du gir belønningssignalet. Men husk på å hele tiden ta tingene gradvis. De første gangene hunden plukker, er det bra og belønning med en eneste gang!! Så øker du gradvis kravene, til hunden kan løfte A helt opp i hånden din. Pass på at hunden aldri slipper før forsterkeren kommer (ord/klikker).
Se på A for å hjelpe hunden i gang hvis den får problemer. Blikket ditt gjør ofte at hunden forstår hva du vil. Ser du på A så kan du heller ikke se på hunden samtidig. Stirrer du på hunden så kan det nemlig medføre at hunden slipper A før du ønsker. Vær tålmodig!
7) Når hunden nå har lært både å slippe, holde fast og plukke, er du kommet ganske langt i A treningen. Nå er det på tide å trene på at hunden kan sitte ”på plass” og holde A.
Igjen ikke stirr på hunden. Fest blikket ditt på skrått foran hunden, eller se fremover. Da hjelper du hunden til å lykkes. (Belastning i form av å stirre på den kan heller komme når hunden er tryggere på øvelsen) Hvis du likevel velger å legge på belastning (se på hunden, presse den med kroppen din) nå, så må du gå saktere frem og forvente at tingene tar lengre tid.
8) Når så dette også er ett fint delmoment, så kan man begynne med å sette hunden (eller la hunden stå) foran seg, holde A i venstre hånd, og lede hunden ”på plass” i utgangsstilling.
9) Deretter kan man legge ned A, og la hunden plukke den opp og komme i utgangsstilling med den.
10) Så legger man A gradvis lengre ut. Det kan være en fordel å ha en hjelper med til dette. Til slutt har man den lengden man vil ha før man får hunden til å hente A.
11) Så kan man kaste A og la hunden hente den. Da kan man bare holde hunden i halsbåndet. Så må hunden ha lært sitt og bli før man kan ta hele den fulle øvelsen.
12) Når man nå skal sette sammen øvelsen, så starter man raskt med det momentet vi her forklarte først, og så bygger man øvelsen raskt (en gang på hvert moment) til man har en hel Apportøvelse fiks ferdig.
Mye å trene på, men gjør man denne jobben grundig vil man sjeldent få problemer med A siden.
BAKLENGSKJEDING AV APPORT :
1) Hunden slipper + belønning
2) Hunden setter seg i utgangstilling – Hunden slipper + belønning
3) Hunden løper til fører - Hunden setter seg i utgangstilling – Hunden slipper + belønning
4) Hunden griper - Hunden løper til fører - Hunden setter seg i utgangstilling – Hunden slipper + belønning
5) Hunden løper ut - Hunden griper - Hunden løper til fører - Hunden setter seg i utgangstilling – Hunden slipper + belønning
6) Hunden sitter mens fører kaster apporten - Hunden løper ut - Hunden griper - Hunden løper til fører - Hunden setter seg i utgangstilling – Hunden slipper + belønning
7) Hunden sitter i utgangstilling - Hunden sitter mens fører kaster apporten - Hunden løper ut - Hunden griper - Hunden løper til fører - Hunden setter seg i utgangstilling – Hunden slipper + belønning.
NÅ KAN DU SETTE KOMMANDO ORD PÅ ØVELSEN.
Du velger selv hvilke ord du vil bruke og hvor du vil ha kommandoer. Selv synes jeg ”hold fast”, ”slipp” og ”Apport” er mer enn nok ord i denne øvelsen.
LYKKE TIL!
Kommentarer
Håper dere fikk til litt?