Gå til hovedinnhold

BELØNNING

Jeg vil her prøve å forklare - enkelt, hvorfor og hvordan man best kan belønne hunden sin.

Hvorfor belønner vi hunden?
Vi ønsker at hunden skal gjøre slik vi vil. For å få til dette kan vi enten straffe eller belønne hunden.

Hunder vil alltid gjøre det som lønner seg for dem, enten det er å gjøre som de får beskjed på for å unngå straff - eller de gjør det du vil for å oppnå en belønning.

Jeg velger belønning fordi det å belønne fører til en glad hund som igjen fører til en glad eier. Man kommer på denne måten inn i en god sirkel der det gode påvirker hverandre.

Man kan også lære hunder det meste ved hjelp av belønning og shaping, det går fortere å lære hunden ting med belønning, og atferden setter seg bedre. – Og så er det gøy å trene på denne måten, både for hunden og for hundetreneren.

Hva man belønner er viktig
Dette høres kanskje rart ut, men det er den atferden du belønner (det hunden gjør som du belønner) - du får. Det betyr at den atferden hunden har fått belønning for, vil den forsøke å gjenta - for om mulig å få belønning en gang til.
Eks. Våre hunder ligger forran kjøkkendøra når jeg lager mat, dette fordi de har fått belønning for å ligge der. På den måten slipper jeg å snuble i hunder når jeg jobber på kjøkkenet og hundene ligger med forventning til belønning. Dette får de nå bare av og til (under innlæring får de belønning hele tiden).
Jeg kan også huske Cocker spanielen vår Lykke, som hadde skadet foten og derfor fikk «trøst» og livretten sin: Pinup-is. Gjett om hun haltet mange ganger seiner i livet i håp om å får mer is og trøst :))

Derfor er:
Tidspunktet for belønningen veldig viktig!
Belønn mens hunden gjør rett! (Det samme gjelder ved feilmelding – hvis du bruker det....., avbryt idet hunden gjør feil!)

Gjør du dette riktig skal det være tydelig fremgang ganske raskt. Hvis det motsatte skjer så går du for fort eller for sakte frem. Det betyr at du setter for små eller for høye krav. Dette har selvfølgelig også med om hunden har skjønt «opplegget». En hund som aldri har trent på denne måten trenger lengre tid på å komme igang en en hund som har trent med belønning hele livet.

Teknikk:
Ha alltid belønningen skjult, ellers kan du få en hund som bare jobber når den får se at du har belønningen synlig. Tryll belønningen frem, etter at du har gitt et belønningssignal.

Belønningen bør ligge i en lomme, veske el.l. - uten plastikkpose, da det ofte blir trøblete å belønne riktig hvis man bruker plastikkposer.

Dette betyr at hendene skal være tomme, mens du trener!

Det finnes andre måter å belønne på, som avstandsbelønning (doggizenn) og belønningsplassering, men da begynner det å bli litt avansert om man skal prøve seg på egen hånd.... Tror derfor denne type belønning får få egne kapitler....

Belønningssignal:
Bruk ett belønningssignal. Det betyr et kort ord eller en lyd (som fløyte eller klikker). Unngå lange ord, for da er det vanskelig å si hva i atferden du egentlig belønner, og treningen vil derfor sannsynligvis gå treigere. Det er forskjell på «brrrraaaaaa» og «bra!» Det mest effektive orde er egentlig «ja» men for egen del bruker jeg dette i andre sammenheng og kan derfor ikke bruke det.

Et belønningssignal skal alltid etterfølges av en belønning – ellers mister det sin effekt.
Obs! Skulle du komme til å gi signalet feil, så er det din skyld - og hunden skal fortsatt ha belønningen sin.

Du har god tid fra du har gitt belønningssignalet til du belønner - ca 5 sekunder, da belønner du fortsatt den atferden du ga belønningssignalet for.

Leke eller godbit?
Når du belønner hunden din kan det skje med forskjellige leker eller med godbiter. Det er din plikt å finne ut hva din hund liker. Det er det hunden vil ha som er riktig belønning for den - uansett hva eieren måtte synes....

Ranger belønningene
Det kan være lurt å skrive ned en liste over hva slags belønninger hunden din liker og rangere dem.
Det er også lurt å notere ned hva som girer opp og hva som roer ned hunden.
Da har du ett godt utgangspunkt for forskjellig trening seinere.

Det mest normale er at leker girer opp hunden og godbiter roer ned hunden, men jeg har sett mange bevis på det motsatte også. Dette er altså individuelt.

Hva slags godbiter?
Bruk små, myke godbiter hvis du har muligheten. Da slipper du å stå å vente på at hunden skal tygge i det uendelige før dere kan fortsette treningen.
NB! Hunden må ha tygget ferdig før den er klar for en ny økt, ellers mister den konsentrasjonen! (Mange feiler her!!!)

Riktig belønning etter forholdene:
Det viktigste er å bruke riktig belønning etter hva slags situasjon man er i.
Eks. Kjedelige godbiter hjemme, kjempegode på en ny treningsplass, og ved innlæring av nye øvelser.
Det kan være lurt å variere/blande godbitene, sånn at hunden ikke vet hva den får. Det kan føre til ett ekstra spenningsmoment for hunden.

Å bruke en leke av og til kan være kjempelurt!
Noen hunder kan få for høyt stressnivå når de leker, (eller pga for gode godbiter!) og det bør man unngå i en del lydighetsøvelser blandt annet....
Det er derimot ønskelig ved innkalling. For her ønsker vi jo høy fart mot eier, så da kan det være lurt å bruke en belønning som girer hunden!

Lek
Lek med hunden er viktig - både for å ha mulighet for varierende belønning, men også for den sosiale trivselen til hunden. Det forsterker relasjonen mellom dere og gir trening i å starte og avslutte en aktivitet. Dette styrker relasjonen mellom dere og du blir den naturlige «leder» uten unødig maktbruk.
Vi har 3 typer lek som vi kan bruke sammen med hunden; Sosial,- jakt,- og dra- lek.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. H...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...