tirsdag 27. april 2010

BELØNNING

Jeg vil her prøve å forklare - enkelt, hvorfor og hvordan man best kan belønne hunden sin.

Hvorfor belønner vi hunden?
Vi ønsker at hunden skal gjøre slik vi vil. For å få til dette kan vi enten straffe eller belønne hunden.

Hunder vil alltid gjøre det som lønner seg for dem, enten det er å gjøre som de får beskjed på for å unngå straff - eller de gjør det du vil for å oppnå en belønning.

Jeg velger belønning fordi det å belønne fører til en glad hund som igjen fører til en glad eier. Man kommer på denne måten inn i en god sirkel der det gode påvirker hverandre.

Man kan også lære hunder det meste ved hjelp av belønning og shaping, det går fortere å lære hunden ting med belønning, og atferden setter seg bedre. – Og så er det gøy å trene på denne måten, både for hunden og for hundetreneren.

Hva man belønner er viktig
Dette høres kanskje rart ut, men det er den atferden du belønner (det hunden gjør som du belønner) - du får. Det betyr at den atferden hunden har fått belønning for, vil den forsøke å gjenta - for om mulig å få belønning en gang til.
Eks. Våre hunder ligger forran kjøkkendøra når jeg lager mat, dette fordi de har fått belønning for å ligge der. På den måten slipper jeg å snuble i hunder når jeg jobber på kjøkkenet og hundene ligger med forventning til belønning. Dette får de nå bare av og til (under innlæring får de belønning hele tiden).
Jeg kan også huske Cocker spanielen vår Lykke, som hadde skadet foten og derfor fikk «trøst» og livretten sin: Pinup-is. Gjett om hun haltet mange ganger seiner i livet i håp om å får mer is og trøst :))

Derfor er:
Tidspunktet for belønningen veldig viktig!
Belønn mens hunden gjør rett! (Det samme gjelder ved feilmelding – hvis du bruker det....., avbryt idet hunden gjør feil!)

Gjør du dette riktig skal det være tydelig fremgang ganske raskt. Hvis det motsatte skjer så går du for fort eller for sakte frem. Det betyr at du setter for små eller for høye krav. Dette har selvfølgelig også med om hunden har skjønt «opplegget». En hund som aldri har trent på denne måten trenger lengre tid på å komme igang en en hund som har trent med belønning hele livet.

Teknikk:
Ha alltid belønningen skjult, ellers kan du få en hund som bare jobber når den får se at du har belønningen synlig. Tryll belønningen frem, etter at du har gitt et belønningssignal.

Belønningen bør ligge i en lomme, veske el.l. - uten plastikkpose, da det ofte blir trøblete å belønne riktig hvis man bruker plastikkposer.

Dette betyr at hendene skal være tomme, mens du trener!

Det finnes andre måter å belønne på, som avstandsbelønning (doggizenn) og belønningsplassering, men da begynner det å bli litt avansert om man skal prøve seg på egen hånd.... Tror derfor denne type belønning får få egne kapitler....

Belønningssignal:
Bruk ett belønningssignal. Det betyr et kort ord eller en lyd (som fløyte eller klikker). Unngå lange ord, for da er det vanskelig å si hva i atferden du egentlig belønner, og treningen vil derfor sannsynligvis gå treigere. Det er forskjell på «brrrraaaaaa» og «bra!» Det mest effektive orde er egentlig «ja» men for egen del bruker jeg dette i andre sammenheng og kan derfor ikke bruke det.

Et belønningssignal skal alltid etterfølges av en belønning – ellers mister det sin effekt.
Obs! Skulle du komme til å gi signalet feil, så er det din skyld - og hunden skal fortsatt ha belønningen sin.

Du har god tid fra du har gitt belønningssignalet til du belønner - ca 5 sekunder, da belønner du fortsatt den atferden du ga belønningssignalet for.

Leke eller godbit?
Når du belønner hunden din kan det skje med forskjellige leker eller med godbiter. Det er din plikt å finne ut hva din hund liker. Det er det hunden vil ha som er riktig belønning for den - uansett hva eieren måtte synes....

Ranger belønningene
Det kan være lurt å skrive ned en liste over hva slags belønninger hunden din liker og rangere dem.
Det er også lurt å notere ned hva som girer opp og hva som roer ned hunden.
Da har du ett godt utgangspunkt for forskjellig trening seinere.

Det mest normale er at leker girer opp hunden og godbiter roer ned hunden, men jeg har sett mange bevis på det motsatte også. Dette er altså individuelt.

Hva slags godbiter?
Bruk små, myke godbiter hvis du har muligheten. Da slipper du å stå å vente på at hunden skal tygge i det uendelige før dere kan fortsette treningen.
NB! Hunden må ha tygget ferdig før den er klar for en ny økt, ellers mister den konsentrasjonen! (Mange feiler her!!!)

Riktig belønning etter forholdene:
Det viktigste er å bruke riktig belønning etter hva slags situasjon man er i.
Eks. Kjedelige godbiter hjemme, kjempegode på en ny treningsplass, og ved innlæring av nye øvelser.
Det kan være lurt å variere/blande godbitene, sånn at hunden ikke vet hva den får. Det kan føre til ett ekstra spenningsmoment for hunden.

Å bruke en leke av og til kan være kjempelurt!
Noen hunder kan få for høyt stressnivå når de leker, (eller pga for gode godbiter!) og det bør man unngå i en del lydighetsøvelser blandt annet....
Det er derimot ønskelig ved innkalling. For her ønsker vi jo høy fart mot eier, så da kan det være lurt å bruke en belønning som girer hunden!

Lek
Lek med hunden er viktig - både for å ha mulighet for varierende belønning, men også for den sosiale trivselen til hunden. Det forsterker relasjonen mellom dere og gir trening i å starte og avslutte en aktivitet. Dette styrker relasjonen mellom dere og du blir den naturlige «leder» uten unødig maktbruk.
Vi har 3 typer lek som vi kan bruke sammen med hunden; Sosial,- jakt,- og dra- lek.

Ingen kommentarer: