Gå til hovedinnhold

Lørdag - og trening igjen...

Jeg har ikke trent noe særlig siden onsdag. Eivind og Maia var ganske visst på agilitybanen på torsdag, men i går ble det bare en liten tur og ellers var hundene bare i hagen. Tror de har godt av rolige dager av og til de også.

I dag var jeg med som figurant på egnethetstesten som dioet arrangerer i forbindelse med introduksjonskurset for nye deltakere. 4 ekvipasjer var med , og alle hundene ble anbefalt videre av Paul (som var ansvarlig for kurset). Da testen var ferdig skulle Paul vise hvordan runderingen skal foregå med Dino. Men akkuratt da han skulle gjøre seg klar, ble han utkaldt på leteaksjon. Derfor ble det Kristin M og Athena som viste deltakerne rundering. Nina og jeg var figuranter.

Etterpå tok vi en matbit og fikk varmen i oss med varm drikke, for det var kaldt i det øsende, pøsende, regnet som strømmet ned i hele formiddag. Så planla vi videre trening. Jeg skulle akkuratt til å ta ut Tara, da Paul ringte. Han lurte på om vi fortsatt var på Sviland og om vi skulle trene. Deretter ba han pent om å få ett spor.... Vi avbrøyt derfor planen vår, og Nina gikk ut ett spor for Dino og Paul, sånn at det skulle bli litt liggetid på sporet. Det skulle vært ca. 500 - 600 m, men det ble visst over 1 km ;-)

Så det ble en ny te/kaffe kopp, mens vi ventet på Nina. Deretter var det endelig Tara sin tur. Jeg var ikke helt i treningsmodus, og hadde derfor ingen planer klare. Bestemte meg så for å trene i løypa vi var i (nede ved veien). "Rett ut" var hovedplanen i dag. Startet med å la Tara få se at figurantene gikk ut i terrenget. Dro henne så vekk, før vi stilte oss opp og hun fikk rundere. Det ble en fin økt. Første slag var knallbra, det samme var andre og tredje slag. På fjerde slag slo Tara på sporet da hun var nesten ute hos figurant, - men ellers var dette også bra. Femte slag var litt skeivt (bakover), og Tara søkte tydelig etter spor. Paul (som var på midtlinja) ba meg bryte og kalle henne inn, hvis jeg ikke vile ha sporløsning, - og det ville jeg jo ikke..... Derfor ropte jeg henne inn og hun lystret faktisk :-) Sendte så på nytt, og det ble ett ganske bra og rett slag. Sjette slag var fint, mens på sjuende slaget så gikk Tara veldig skeivt. Da blåste det godt, og typisk henne, jobbet hun som hun ville - med vinden. Jeg var litt for sein med å rope på henne, og klarte derfor ikke å stoppe henne. Det var mening dette skulle være siste slaget, men pga. at jeg ikke var helt fornøyd, valgte jeg å ta enda ett slag. Nå var det rett ut, og faktisk fastbitt melding (hadde glemt å gi fra meg løsbittet). Ett helt igjennom fint slag. Nina lekte Tara inn til midtlinja.

Paul mener at jeg bør bryte Tara TIDLIG hvis jeg ikke er fornøyd. Det så ikke ut til at hun ble berørt da jeg gjorde det, så det er ett råd jeg vil prøve å følge, da dette er noe jeg har slitt med, og ikke visst hvordan jeg skulle få bukt med.
Han mente også at jeg hadde gjort lurt i valget mitt om ikke å trene spor med Tara, enda.
Videre vil jeg snart begynne med bare fastbitt.

Ellers blir jeg mer og mer overbevist om at jaktlek fungerer best for Tara, bør nok derfor ha mest av det. Eller så får figurantene velge den leken de synes er mest ok å belønne med. For jeg tror det har like mye å si for hunden at figurantene er konvertable med det de skal belønne med, for å få max utbytte av belønningen. Men dette er min mening.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. H...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...