Gå til hovedinnhold

Morgentrening

Denne tirsdagen ville jeg trene tidlig, siden jeg ser hvor kokte både hundene og jeg selv blir utover dagen, derfor valgte jeg å trene helt alene uten de andre ”annige”.

Dagen startet fint, med bra temperatur, overskyet og rett under 20 grader. Jeg tok med meg Dewey, for å trene litt lydighet med han. Vi gikk ned i båthavna, siden jeg ville ha noe forstyrrelser….. Dewey var ikke på nett. Nå er det lenge siden vi har hatt en lydighetsøkt, men makan! Det ble støting og tygging :-0 på apporten, innkalling med stå – uten på plass, når jeg skulle ha vanlig innkalling og det ble fri rundt foten uten kontakt!! Og vi har meldt oss på stevne!!!! :-0

Jeg valgte i alle fall bare å pakke sammen sakene og rusle videre, - ikke helt fornøgd kan man vel si……. Så lette jeg etter en annen plass å trene, og et sted der Dewey kunne avkjøle seg. Jeg var heldig. Siden det var overskyet, var det bare joggere og turgåere ute, ingen på strendene ;-) Så i Emmaus rigget vi oss til igjen. Nå hadde Dewey vært skikkelig på do to ganger på veien så nå var han mye mer konsentrert og arbeidsvillig :-)

Tenkte at nå fikk jeg starte på ny frisk, og valgte derfor å trene på dekk. Siden jeg jo driver og trener inn håndsignaler på Dewey, og dette er ikke gjort på dekken, valgte jeg å starte med det. Normalt er det også lett å få Dewey til å dekke, og jeg ville at vi begge skulle lykkes nå. Det ble en knallbra økt, der verken Dewey eller jeg ville gi oss. På slutten var dekk under marsj på håndtegn nesten ok. Må nok ha noen oppfriskninger, men hele øvelsen var egentlig perfekt da vi ga oss :-D Fri ved foten var også mye bedre nå – kanskje fordi belønningen var bedre? = Hoppe i vannet etter ballen ;-) Prøvde å ta pauser, men det ville ikke Dewey. Så det endte med at han lå i dekk og bli – med ryggen mot meg, mens jeg gikk bak en stor stein og strødde gjenstander. Så fikk Dewey søke etter og plukke dem. Til slutt fikk han bade litt. Vi var begge fornøyde da vi gikk hjem.

På hjemveien la vi ut ett lite spor til Tara. Dewey bandt jeg i ett tre. Jeg hadde med meg gjenstander og slutt. Det ble bare ca. 150 meter langt, men med 4 vinkler. Poenget for meg var å trigge Tara på sporet, og å se om hun ville plukke gjenstandene.

Det var varmt ute, ca. 23 grader og sporet var 5 kvarter gammelt. Det var lagt på tørr gressmark.

Tara virket spørrende da jeg sa søk spor, men jeg stod og ventet henne ut - etter å ha gitt henne tegn og ord-kommando. Så kom hun i gang, og søkte bra. Hun gikk ett fint spor og fant og plukket alle gjenstandene, og jeg var lynkjapp til å klikke da hun viste interresse for dem. Hadde hun ikke plukket, så hadde jeg likevel klikket bare for å få henne fokusert på gjenstandene. Uansett ingen problemer her, - men dette var jo mine gjenstander……

Tara kobler ikke spor og gjenstander slik Dewey gjør. Han plukker aldri en gjenstand som ikke sporlegger har lagt ut. Kanskje jeg skulle trent ID-spor med han? Tror han kunne egnet seg til det, men hvem trener det, og hvor? Noen som vet?
Håper å få Tara tilnærmet lik Dewey når det gjelder plukking av gjenstander - men det viktigste er å få henne til å gå spor (når jeg vil ;-)

Kommentarer

Anonym sa…
Tone og Sylvelin har vært på ID-spor kurs og kan sikkert komme med mange tips! :) Vi får legge opp noen spor med gjenstander i til Tara, der gjenstandene er markert slik at du får muligheten til å bruker klikker når hun viser interesse. Jeg er sikker på at hun vil ta dette fint, når hun bare skjønner koblingen.

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. H...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...