Gå til hovedinnhold

35-minutters-rundering…..

Da var det rundering som stod på tapetet igjen – for vår del. Forhåpentlig vis den siste på en stund…..

Jeg møtte i Vigreskogen presis 10.00, der satt alle de andre 5, mer eller mindre klare. Vi diskuterte litt hvordan vi skulle gjøre det i dag, men ble til slutt enige om ett lag siden flere av oss gjerne ville ha en på midtlinja.

Før start måtte jeg be Nina om litt ”privat” hjelp. Jeg var temmelig sikker på at jeg hadde fått en flått midt på ryggen – noe som viste seg å stemme. Nina fikk fjernet den, men det spørs om jeg ikke må en tur til legen likevel…. Det er ganske hardt rundt såret, samt hissig og rødt – verker litt også, til tross for at Eivind har både renset og plastret.… - får se på mandag.

Tara og jeg var sistemann ut. Jeg ville rundere 400 meter, ha ett funn i starten og 3 andre seinere i løypa. Jeg fikk som bestilt :-D

Startet med ett funn på Kristin T. Alt gikk etter oppskriften her, bortsett fra at jeg selvfølgelig stupte på vei ut på påvisning - med det resultatet at kneet fikk seg en skikkelig smell i en stein…. Det gjorde knallvondt med en gang, men jeg klarte å fullføre resten av treninga uten problemer.

Etter dette funnet gikk Kristin T på midtlinja, mens Tara og jeg runderte. Det ble en del blindslag, og jeg prøvde å sende noenlunde ”riktig.” Jeg gjorde feil noen ganger – sendte på litt vanskelige steder, gikk for fort frem osv, - men stort sett så tror jeg at jeg klarte meg bra ;-)
Jeg trenger trening på å se hvor det er lurt å sende, - men det er vel ting som kommer med erfaring. Uansett lurt å trene på – tror jeg….

Tara var ganske lydhør og ok å jobbe med i dag. Hun hadde bare et sted der hun tok styringa fullstendig. Jeg hadde sendt henne ut på venstre side, og Tara ble leeenge borte, til slutt kom hun inn fra høyre side – med melding ;-)
Etter påvisning her fant jeg ut at Tara måtte ha dekket terenget bra pga. at jeg ikke hadde sett hvor hun krysset, derfor trakk jeg godt frem i løypa, til der jeg trodde hun måtte ha krysset. Figuranten lå ganske langt fremme på høyre side…. Jeg var veldig usikker, og prøvde å spørre Kristin T om hjelp, men fikk beskjed om å tenke og å ta valgene selv ;-) Etter å ha konferert med resten etterpå, var de mest erfarne enige i det jeg hadde gjort – Jippi!

Tara jobbet veldig, veldig bra i dag. Hun er aldeles ikke i toppform, både pga. slutten på løp og pga. dårlig kondisjon. Det var også veldig varmt selv om det var overskyet og regn i lufta. Jeg hadde bevisst ikke tatt med vann – da jeg ville se hva Tara var god for. Ikke så snillt, - men jeg synes jo Tara bør holde 400 meter uten vann…

Tara gikk over siste figurant i dag, - og det var min feil. Det verste (beste?) er at jeg nesten var sikker på at jeg gikk for fort frem akkuratt der figuranten lå, - så jeg skulle bare ha fulgt magefølelsen, - så hadde det gått bra :-) Da vi var gått forbi 400 meteren, valgte jeg (i samråd med Kristin T) å gå tilbake for å la Tara få funn. Det viste seg at vi sendte for langt forran, slik at det ble enda 2 blindslag på Tara, før vi endelig fant ut hvor K-E var, og Tara fikk en knallfunn til slutt.

Det var en flott rundering av Tara i dag. Hun gikk lange fine slag (stort sett – hadde 2 – 3 korte på vindsida, som jeg regulerte på slutten ved å få henne til å gå lengre ut, - selv om hun da var både sliten og varm).
Tara trakk fint fremover i løypa i dag – noe jeg har slitt med.
Det fantes ingen som helst tull med meldingen. Innkomsten var også nydelig. Passeringene var fine. Tara dekket terrenget bra (når bare jeg sendte riktig…) – det meste var bare bra – synes jeg. Det som eventulet ble feil var nok kun min feil. Alt i alt en knallbra økt, som jeg skal sveve på en stund ;-) Når jeg tenker meg om, så vet jeg ikke engang om Tara har rundert i denne løypa før!

Det eneste som vi eventuelt ville ha slitt med i dag var tiden. Tara har ett luntetrav, som gjør at vi kanskje vil få problemer her. (Kristin T hadde tatt tiden - uten at jeg visste det ;-) - Men jeg har fått noen gode tips om hva jeg kan gjøre for at minuttene ikke skal gallopere for fort… blant annet at jeg løper på påvisning og avkorter leken. Selv mener jeg også at det vil hjelpe på med bedre kondisjon – på oss begge ;-)

Etter ca 20 min ga jeg Tara en energidrikk, som etter sigende skal være med på å bygge muskler og utholdenhet – instruktøren min på hovedkurset (Anneth) sa at det stemte – så hvorfor ikke prøve?

Økt 2.

Tara virket ”klar som ett egg” igjen. Tror vi kunne ha rundert langt – uten problemer. Gøy!!! Jeg valgte likevel bare en kort økt – klokka gikk også litt fra oss i dag ;-)
Det ble lagt ut en gjenstand (vesten til Kristin T). Tara løp fint ut og sjekket, - men det så ut som om hun prøvde å finne spor i stedet for å melde på gjenstanden (det var sporoppsøk vi hadde sist – fra gjenstand). Kristin gikk dermed ut og flyttet gjenstanden, mens Tara så på. Nå løp Tara fint ut, meldte – løp vekk for å tisse, løp tilbake og dobbelsjekket gjenstanden, før hun kom inn med melding.
På motsatt side fikk Tara en gående figurant. Her dempet hun noe før hun tok bittet litt på avstand ca 3- 5 meter (?) og kom inn med meldingen.
Jeg er bra fornøyd. Selv om hun meldte litt på avstand, så følte jeg ikke for å sende på nytt. Det var god oversikt her, og Tara gjorde det hun skulle. Jeg gidder – som før sagt ikke lage problemer. Enda en økt jeg egentlig er fornøyd med :-D

Så bar det hjem til et nesten tomt hus (bare Eivind, meg og de to eldste hundene hjemme – tomt og rart…) Han hadde laget en god middag – biff og rødvin – akkuratt som jeg håpte på ;-)
Jepp – jeg er bortskjemt!! :-D

Kommentarer

Anonym sa…
Dere var riktig flinke i dag, og jeg tror at dere har godt av noen "orntlige" runderinger innimellom. Ikke minst har du godt av å vurdere, hvor man har dekket og hvor man ikke har dekket terrenget, samt hvor lang tid det tar å rundere 400 meter. Tara hadde lange fine slag, men går ikke kjempefort, så du må passe på å knipe inn på tida der du kan. Da kan det kanskje være lurt å gi henne litt vann på midtlinja, stedet for at hun skal bruke tid på å lete etter vann (sjøl om du synes hun burde greie seg uten :-)? Passe på å sende på plasser hvor hun faktisk har mulighet til å komme seg ut, uten å måtte løpe lange omveier (og det er greit å se litt mer enn den første meteren - hvis man kan). Jeg er mer skeptisk til at du skal komme deg fort ut på påvisning, for det er jo greit at du holder deg på beina også.... hehe... Men hvis du kniper inn noen minutter her og der, så greier dere fint 400 meter på 20 minutter - iallefall hvis hun fortsetter å gå som på denne treninga! Flinke var dere!
Kristin M sa…
Selvom jeg ikke fikk sett Tara's rundering, så høres det ut som hun gjorde en veldig bra jobb. Ikke lett å huske på alt en skal gjøre som hundefører,men det kommer etter hvert som du blir mer erfaren.
Tone sa…
Kjekt med bra runderinger :-)
Hva er det i den styrkedrikken du skriver om?

Vet du forresten hva jeg gjorde da jeg hadde Pia og skulle godkjenne...??
Jeg runderte uten hund...

Da jeg var på tur, tenkte jeg på at nå skal jeg rundere her. Pia var med men hun løp som vanlig på tur...
Jeg så meg ut greie plasser å sende hunden, hvor ville jeg dekke terrenget, må få med den haugen, her kommer vinden bakfra så da må jeg sende her, nå svinger løypa så da må jeg sende to ganger på denne siden, (eller tre..), her er det tett og da syr jeg mer, her er åpent og da kan vi avansere raskere og så videre.
Da "runderte" jeg i mange forskjellige løyper, på stier, på grusveier, på kompasskurs. Har du ikke rundert på kompasskurs, så bør det prøves...Det er vanskelig, men kan være aktuellt hvis man skal rundere og det ikke er sti.

Det var faktisk ganske gøy å gå slik å innbille seg at man runderte, og det gikk alltid BRA!!! ;-)
Anonym sa…
Det å rundere uten hund er veldig lurt. Kaare måtte rundere uten hund før han gikk opp. Da hadde han Kari Ege Tvedt (tror det er det hun heter) som instruktør på Tjørn. Det var veldig lærerikt :-)
Ghita sa…
Takk for det Kristin T. og du har nok rett i alt - også det med hensyn til vann....

Ja, jeg gleder meg til jeg blir en mer erfaren hundefører, det er gøy å stadig bli flinkere ;-)

Til Tone. Innehold på produktet er: Sammansättning maltodextrin, heläggspulverhydrolisat, fågelköttmjölhydrolisat, leverhydrolisat, vasslepulver, tistelolja, sojaolja, linolja, linfrö, mineralförblandning, kryddörtsförblandning, havsalgmjöl, spårämneförblandning, kryddörtsförblandning, musselextrakt, druvkärnolja. Dette er noe blant annet schæferfolk bruker på hundene sine for å bygge muskler og utholdenhet.

Høres gøy ut å rundere mentalt - uten hund, - skal ta med meg de rådene, men vet ikke helt om jeg vil klare det på kompasskurs - enda... ;-)
Tone sa…
Sier meg ikke så mye egentlig, hva er det? Et pulver, tabletter?
Er det noe du kjøper eller lager?
Kan du beskrive dette litt nærmere?
Er det bare jeg som er litt nysgjerrig her eller... ;-)

*Psst Kristin T*... Det er vel det som må til for at schæfere skal få muskler ja....he..he..vi andre trimmer med hundene... ;-)
Ghita sa…
Power Plus

Harmoniserade proteinbyggstenar för en optimal muskeluppbyggnad
Omedelbar regenerering genom knäckta kolhydrater
Målinriktad försörjning med aminosyror för mera temperament.

Ett pulver du kjøper og blander ut i drikkevannet. Det skal gis til hunden 20 minutter etter en tøff treningsøkt. Hunden er da snart klar for en ny økt.

Anneth fortalte om en hund som var "døden nær" - nærmest sprengt, og som fikk dette pulveret i drikkevannet, etter kort tid var hunden ganske pigg igjen.
Tone sa…
Ok, takk for info.
Da er det omtrent det samme som SEMPER, som kjøpes på apoteket.
Det brukes også for å hindre stivhet etter harde økter, NÅR hunden skal jobbe igjen etterpå. Det er karbohydrater som skal fylle opp glykogenlageret. Dette må gis umiddelbart max 15 - 20 min etter en hard økt, hvis hunden så skal ha noen timers hvile. Vanligvis, når hunden hviler, vil dette skje automatisk etter 24 timer.
Jeg kjøpte dette med tanke på å bruke på harde og lange leteaksjoner, der hunden skal hvile noen timer mellom "slagene".
Har ikke brukt det enda... ;-)

Man kan også lage "isbiter" av dette til å ha klar i fryseren.
En hund skal ha ca. 2 gram karbohydrat pr. kg kroppsvekt, dvs. 50 gram til en 25 kg hund.

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...

Hvordan lære hunden å leke

Dette er en treningssak. Mitt råd er å bruke en leke som dere kan bruke sammen. Eksempel på slike leker er: Knyttet tau, skinnfille, ball - og kong med snor, samt diverse draleker (det finnes masse å velge mellom). Bruk helst en leke med lang tau. 1,5 – 2 meter er flott. Baller er en "ego-leker" og fører for mange hundeeiere, til at hunden tar leken og stikker av med den. Dette kan likevel unngås bare man passer på å bytte. Å bytte er ganske lett for de fleste, men enkelte kan behøve hjelp for å komme igang. Er du usikker på hvordan du bytter, vil jeg heller anbefale den type draleke som du kan holde fast i slik at du unngår problemet til du har lært deg riktig bytteteknikk. Om du vil ha leker med eller uten pip, bestemmer du. Tenk uansett igjennom hvordan din valp er før du tar et valg. Er valpen din «bitegal» tror jeg det er best for folk flest å unngå pipeleker til hunden er over bitestadiet. Dette fordi hvis man har et «valpebitingproblem» kan det fort forsterkes me...