Gå til hovedinnhold

Til ettertanke…….

Krissi sin kommentar til det forrige innlegget mitt, har i disse morgentimene gitt meg noe å gruble på. For selv om jeg denne onsdagen klarte å holde riktig fokus, så går jeg fort i samme felle som mange av oss gjør. Vi fokuserer på feilene. Det er de vi hele tiden må jobbe med, og det er de som skaper problemer, frustrasjon og fører til at vi forsøker det meste for å komme i mål. Hva med å ignorere mindre feil, stoppe uønsket atferd, og bryte uønsket handling og så belønne alt som er bra! Hvor blir fokuset vårt da? Blir det ikke da lettere å være både hund og fører? Vil det skade noen om man overser/stopper/bryter en uønsket handling og så heller belønner skikkelig når hunden gjør rett. Vil ikke hunden ta lærdom av dette?

Ta for eksempel spor. Hva hvis man fokuserer på alt som er riktig og belønner hunden for det, i stedet for å bli så fryktelig lei seg når tingene ikke går som forventet. Som jeg skrev i forrige innlegg; alt gikk veldig bra, bortsett fra den ene slutten – og den velger jeg bare bort, og så er jeg kjempeglad for alle de andre momentene som gikk strålende! Fart, iver,intensitet, fin apport, fin avlevering, fint sporoppsøk, nydelig sporing og en lykkelig og glad hund. Når jeg fokuserer på det som er bra så blir jeg også glad! Hvis jeg skulle ha fokusert på at Tara gikk over slutten, så hadde jeg helt sikkert syntes hele sporet var dårlig. Og da hadde jeg dratt hjem med en vond følelse av å ha misslykkes.

De fleste av oss trener jo såkaldt positvt, så dette er ikke noe nytt for noen, men er vi skikkelig bevisst det selv?

Jeg holder jo forskjellige kurser, og prøver alltid å fokusere på det som er bra, både hos enkeltindividene og ekvipasjene. Når jeg gjør det sånn, så får mennesker en følelse av å lykkes, og de begynner å fokusere på det de klarer selv også, dermed lykkes de enda mer. Vi får en god stemning på kursene og folk når gjerne mye lengre enn om vi skulle fokusert på alle feilene, for klart det er feil! Men hva er vitsen med å henge seg opp i disse feilene? Glem dem og gå videre, så kommer man mye lengre.

Det er likevel klart at man skal finne utveier til å løse problemer som måtte oppstå, - det er ikke det jeg mener, men fokuset må ikke bli så stort på dette, at alt det som er bra og riktig forsvinner og blir skjøvet i bakgrunnen.

Jeg tror jeg må prøve å leve mer etter denne filosofien selv også….., - for jeg henger meg også så fort opp i feil og blir fryktelig lei meg…… - gang på gang…..

Takk for at du ”vekket” meg litt Krissi :-D

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. Hun notert

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 pinner. Dette fordi da f

KONTAKT!

 Bildet er tatt av Jan Ronald Larsen,  på Åsenstevnet helgen 22 - 24 mai 2010 Kontakt er den mest grunnleggende øvelsen for all trening av hund! Kontakt med hunden din er nødvendig for å få til et samspill og en kommunikasjon mellom dere. Dette gjelder uansett hva dere vil skal gjøre. Fra en lydig familiehund – til en hund på toppnivå innen diverse hundesporter. Har dere en god kontakt, vil hunden følge deg; - lydhør og oppmerksom. Prøv å forstå hunden din. Lær deg gjerne ”hundespråket”. Du vil se hvor overrasket og glad hunden din blir når du viser den at du faktisk forstår hva den vil. Da blir hunden trygg på deg, og den forstår også lettere hva du vil/mener. Dermed unngår man mange misforståelser. Selv lærer du hunden din bedre å kjenne. Du lærer deg å tolke hundens språk og signaler og kan derfor respondere på en riktigere måte overfor hunden. Til gjengjeld får du en hund som lystrer med glede. Hunden lærer seg å være oppmerksom og lydhør og kan derfor få en tilværelse i stø