Gå til hovedinnhold

Lørdag, trening, m.m.

Denne lørdagen skippet jeg NRH-treningen med vitende og vilje. De fleste var likevel opptatte med A-prøver, og jeg trener for tiden på korte spor. Derfor syntes jeg det var veldig langt å dra til Tjørn (der sportreningen var), for å trene på dette. Jeg sjekket også på lista at det var nok folk til å rundere (4 stk) og valgte så å bli hjemme med god samvittighet. Planen min var derfor heller å gå spor i nærområdet.

Sånn gikk det likevel ikke, for Eivind trenger hjelp av meg, med treningen av Dewey i agility - og jeg har aldri tid… Derfor endte vi i stedet på Åsen denne lørdagen, for å trene alle tre hundene, men i særs Dewey.

Selvfølgelig var det sporkurs der oppe denne dagen. Jeg hadde fått med meg at de skulle låne klubblokalet, men var helt uforberedt på at vi ikke kunne være ute og trene agility. De var 8 stykk som skulle okkupere hele banen – dette syntes jeg blir feil, i alle fall når man ikke har fått beskjed om det på forhånd. Uansett jeg fikk forhandlet meg frem til å trene – så lenge vi ikke forstyrret kursdeltakerne.

Vi startet med den hunden som bråker minst når hun er alene på banen – Tara. Eivind løp noen forskjellige kombinasjoner og baner med henne, og hadde i grunnen ingen problemer som han måtte terpe på. Derfor jobbet han bare med vanskelighetsgrader og det gikk bra. Han måtte holde en lav stemme, og det tror jeg han tjente på, for dermed ble ikke Tara trykket av stemmen hans. En veldig bra økt.

Så tok vi ut Kahrma, også nå gikk det ganske bra. Jeg fant leker som ikke peip så mye (pipeleker er max for Kahrma), slik at vi ikke skulle forstyrre alt for mye når vi lekte. Og ellers brukte vi en del ball og godbiter. Eivind sliter med at Kahrma er for opptatt av han, når han trener henne – noe som også til tider gjør det vanskelig for Maia å trene Kahrma - når Eivind er til stede. Men vi fikk trent bitte litt på baklengskjeding - og fremdrift, samt at hun hadde noen nydelige høyreføringer i slalomen.

Til slutt tok vi ut ”bråkebøtten”. Vi ventet en liten stund fordi en av hundene som nå var ute på lydighetssiden var veldig opptatte av oss (han går agility og er visst veldig glad i Kahrma – derfor gikk hun også i bilen). Men da neste hund kom ut, gikk vi helt øverst på banen med Dewey for å trene han. Vi startet med å trene på forskjellige hopp, da han ofte river når han er veldig ivrig og skal ta igjen Eivind…. Vi brukte doggizenn på han i form av fotballer. Når Eivind var fornøyd fikk han gå og ta fotballen, når Eivind ikke var fornøyd ble han stoppet i å ta neste hinder, med en dekk kommando. Det tok ikke lang tid før Dewey tok alle hinderne uten å rive :-)

Så ville Eivind trene på tunnellinganger. Også her brukte vi fotball som belønning, men nå var Dewey ganske sliten. Derfor fikk han også liten ball innimellom. (Dewey blir av en eller annen grund mye mer sliten av fotball-lek).

Det gikk ikke så bra i starten – med tunnellinngangene, derfor baklengskjedet vi dette, og da ble resultatet bra. Så tok vi en liten pause, før Dewey fikk en ny økt. Denne gangen bjeffet han mye, mye mer, dermed ble fokuset vårt noe annet enn tenkt. Vi måtte prøve å hindre han i å bjeffe. Det gjorde vi ved å legge han i dekk med en gang bjeffet kom (= avbryte den negative handlingen han gjør - og be han om å gjøre noe annet – som så kan belønnes. Her bruker vi variabel belønning, dette fordi vi har det individet vi har). Det tok ikke lang tid før Dewey gikk hele kombinasjonen – tro det eller ei…. – lydløs!!!

Eivind var ganske fortvilt i begynnelsen – nå fikk han jo ikke trent på det han ville trene på…. Men på slutten var han veldig fornøyd. Han så også at det faktisk virker. Men som jeg sa til han, hvis det skal bli langtidsvirkning ut av det, så må Eivind være konsekvent, hvis ikke så vil bjeffingen ta seg opp igjen…..

Vi fikk ellers også shapet inn oppgangen på felthinderne – som av og til kan være ett problem. Hele tiden var ”gutten” lydløs. Utrolig deilig å trene med en hund som for en gangs skyld ikke bjeffer.

Tror ikke vi forstyrret deltakerne på sporkurset noe særlig. I tillegg trente de jo på nettopp forstyrrelser, - hvis jeg fikk med meg riktig info….

Vi var på banen i hele 4 timer! Utrolig så fort tiden gikk – men kjekt var det :-)

Deretter tok vi en tur til Kvernavik for å hente hjem ett lite ”pleiebarn” En liten BC tispe der eieren var syk. Hun ble ikke særlig godt mottatt av våre tisper, men vi har nå klart å forhindre store slosskamper – så langt. Ellers er hun en liten villmann, som startet dagen hos oss med å knuse det meste av det som stod i vinduskarmen på kjøkkenet. Hun fløy rundt på stoler, bord, skjenker og benker. – Vi visste tydeligvis ikke hva vi hadde sagt ja til…. Slik oppførsel verken kan eller vil jeg godta av noen hunder (eller barn for den sags skyld..…), - derfor ble valpegarden hentet frem, og der ble hun satt når oppførselen ble for ille. Hun roet seg bra til slutt. I natt sov hun i bur, og har ellers gått bra sammen med Dewey som tydelig er den store helten, og som har en beroligende effekt på henne.

Selvfølgelig, midt i kaoset kom Veronica også opp – med Benjamin. Hun trengte barnepass ett par timer (mens hun skulle kjøre ett flyttelass). Men det lot seg også ordne, Benjamin ble litt opptatt av ”den nye hunden” en stund, og ellers var det veldig kjekt hos onkel Even – så lenge han var hjemme. Mormor var bare kjedelig i dag..…

Kommentarer

Anonym sa…
haha, hvis de syns det var for mye forstyrrelser med EN hund som bjeffer, så kunne de jo bruke tiden til å glede seg til de skulle ut i skogen å gå spor på sporkurset:)
Ghita sa…
Ja, ikke sant ;-)
Er forresten overrasket over hvor mye tid de brukte på hverdags-lydighet på dette sporkurset....
- Men det skal sies, deltakerne virket veldig fornøyde. De bare gikk omkring og gliste - alle sammen :-)

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. H...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...