Gå til hovedinnhold

Vanskelig spor??......?

Siden det var FORF – møte i går, ble det ingen NRH-trening på oss, det prøvde vi å ta igjen i dag. For ikke å lage trøbbel (for Eivind), valgte jeg derfor å trene på dagen i dag. Kristin M var så grei å legge ut et spor for oss. Sporet ble bortimot 3 timer gammelt før vi kom oss i gang. Det var ca. 1,5 km langt og Kristin hadde lagt ut 11 gjestander (dette fikk jeg først vite etterpå).

Tara hadde vært ellevill og masete siden vi stod opp i dag, noe som også smittet på de andre to… - hun var tydelig helt klar for å trene…..

Tara slo fint på sporet og fant en gjenstand med en gang, deretter bare durte hun av gårde. Dessverre hadde Kristin glemt gps`en, men jeg satte likevel på min – for å kunne se hvordan vi hadde gått i ettertid. Ikke mye å skryte av :-( Tara sleit skikkelig mange steder i sporet. Vi gikk frem og tilbake. To ganger måtte jeg ringe til Kristin for å høre om vi var helt på villspor. Den første gangen hadde vi gått 1,4 km og bare funnet 2 gjenstander – syntes det var litt rart, siden Kristin sa hun hadde lagt ut mange gjenstander..….

Kristin sa retningen vi skulle gå i, og jeg gikk helt tilbake til grusveien, der vi tok sporoppsøk på nytt. Nå klarte Tara å finne riktig spor og ble belønnet med en gjenstand. Etter dette gikk det greit en lang periode, men så var vi av igjen, og jeg var temmelig sikker på at vi akkuratt hadde vært på spor – fordi Tara hadde funnet en gjenstand. Jeg fikk på nytt retningen av Kristin - og Tara klart til slutt å finne igjen sporet. Det siste stykket gikk veldig bra, men Tara hadde et par avstikkere der også.

Jeg er temmelig sikker på at det har vært flere krysninger i sporet. Dette fordi at jeg er sikker på at Tara var på spor – men usikker på om det var Kristin sitt spor hele tiden. Kristin kunne også bekrefte at hun i alle fall hadde sett to damer – med hund og en mann som sansynligvis hadde krysset sporet vårt.

Etter hvert klarte jeg å tyde når det var Kristin sitt spor vi gikk og når det var andre sine spor - men det var veldig vanskelig….. De to siste gangene, gjorde jeg heller ingenting med det, jeg var klar over at Tara var av, men lot henne likevel styre ”showet” – i stedet for å dra henne av. Det tok heller ikke så lang tid før hun var inne på sporet igjen. Her klarte jeg tydelig å lese henne.

Sporet starter til venstre i bildet.

Terrenget vi gikk i var veldig variert. Grus, dødt gress, lyng, myr, einerbusker, stier, traktorvei, fjell og stein, samt steingjærer – med og uten piggtråd….. I tillegg var det økende og skiftende vind. Tara og jeg brukte ett sted mellom 1 1/2 og 1 3/4 time på sporet, og sporloggen viste at vi hadde gått 3 km da vi var ferdige. Som sagt ikke mye å skryte av, men Tara fant 7 gjenstander, ett gobitdepot (som vistnok ikke Kristin hadde lagt der (?) og figurant til slutt. I dag vannet Tara også seg selv (noe hun sjeldent har tid til…), og markerte to steder i sporet (?!) Svaret på det siste fikk jeg etterpå. Kristin hadde hatt med seg Kasanga, som har løpetid da hun la sporet. Det var nok garantert en forstyrrelse for Tara, men helt ok å få trent på det også ;-)

Det virker på meg som om Tara av og til ikke har tid til å gå spor…., hun bare durer av gårde der hun tror sporet er – og kan godt finne på å gå litt overvær samtidig. Dermed hender det også at hun får overvær av sporet. Andre steder jobber hun knallbra, så hun er veldig variabel. Regner vel egentlig med at dette har med erfaringer å gjøre, så vi får bare fortsette å trene masse spor….. De gangene hun konsentrerer seg skikkelig går hun som regel også knallbra spor.

Tusen takk Kristin M for at du gadd å gå ut sporet og å ligge figurant så lenge! Tara var super overlykkelig da hun fant deg (selv om hun fikk deg på overvær de siste 10 metrene ;-) Knallbra belønning for Tara :-D og en lærerik økt, for oss begge ;-)

Etterpå gikk jeg en liten tur med de to andre som hadde sittet i bilen. Ting hadde tatt en del lengre tid en jeg regnet med, derfor fikk jeg ikke gjort alt jeg hadde planlagt…. Tara fikk ikke være med på tur, og hun satt og hylte av frustrasjon. Tenkte hun skulle ha litt guts igjen til de skulle opp på agilitybanen nå i kveld ;-)

Ellers var det rart å bare gå med de to andre. Det tror jeg hundene også syntes. Kahrma søkte mye tilbake til meg, samt at hun stadig gikk i gjeterstiling mot Dewey. Har sjeldent sett belgere gå sånn i gjeterstilling (à la BC`en). Et par ganger stakk jeg også av fra hundene og de måtte finne meg – det er noe de synes er gøy ;-) Etter ¾ time satte vi nesen hjemover, og vi klarte faktisk å komme unna den verste rushen også :-)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...

Velkommen Turboline Key!

Ficus ønsker Key velkommen Da vi mistet Tara i våres, ble jeg ganske fort klar over at Eivind kom til å ønske seg en ny border før det var gått alt for lang tid. Så da jeg var på hovedkurs i Voss med Ficus, kom jeg på samme lag som Bente Langhelle (som har godkjent redningshund, men som nå var begynt å trene med border collien sin, Mini). Det er en utrolig mentalt sterk border – etter min mening. Hun var også veldig sosial, lærevillig og et arbeidsjern. Jeg falt pladask for henne (hun minnet mye om Tara...). Så da Bente fortalte at hun var paret dagen før hun dro på hovedkurs nølte jeg ikke engang før jeg sa - «sett oss på valpeliste – en liten tispe, takk» ;) Jeg dro hjem og tenkte ikke så mye mer på dette – bortsett fra at jeg selvfølgelig fortalte det til Eivind. Han sa ikke så mye.... Så i høst, sier Eivind plutselig at han kunne tenke seg valp nå i vinter. Til sommeren har vi ikke planer om å reise utenlands - og Dewey holder nok ikke så mange år til blant norges beste ...