Gå til hovedinnhold

Karttrening ved Dyranuten ;)

John ringte meg i forrige uke og spurde om jeg ville være med på orienteringstrening denne søndagen. Jepp selvfølgelig ville jeg det! :)


Vi møttes på en gitt kartreferanse og her fikk Nina og jeg hver vår lapp i hånden med oppgaver som skulle løses. På min lapp stod det oppgitt en kartreferanse der jeg skulle parkere, en kartreferanse jeg skulle gå til og en kartreferanse jeg skulle gå via. Så fikk vi en annen lapp som vi skulle løse når vi kom frem. Jeg fikk kartreferanser oppgitt og skulle si hva som var på disse kartreferansene. Nina fikk omvendt. Hun skulle oppgi kartreferanser ut fra gitte ting/steder. Etterpå skulle vi bytte. Til slutt fikk vi en oppgave sammen der vi skulle gå fra – til, via letteste/greieste vei. Før vi startet måte vi forklare til John hvordan vi hadde tenkt å gå ruta.

Jeg fikk parkert der jeg skulle, rigget meg til (hadde med vann og matpakke) la gps`en i bilen - og la i vei. Tara var ikke med fordi hun har løpetid. Ingen vits i å lage trøbbel. Dewey var heller ikke med siden jeg er usikker på hvordan han og Odin går sammen. Det hadde nok gått bra, men jeg valgte å ha fokuset på andre ting en hund..... (I tillegg skulle hundene på årets første respitt, og jeg ante jo ikke hvor lag tid turen vår ville ta....) Hadde glemt gåstaven som jeg hadde planlagt å ta med meg, men hadde slalomstaver i bilen, så da tok jeg med meg en av dem.

Først gikk jeg på en gårdsvei. Så skulle det gå en sti ut fra gården som jeg hadde planlagt å følge. Denne stien fant jeg ikke..... spurde så en eldre dame som kom ut og lurte på om hun kunne hjelpe meg, men hun sa at hun aldri hadde hørt om noen sti der..... Dermed ble jeg litt satt ut allerede i starten, men så spurde jeg henne om hun hadde hørt om Voremyra, og det hadde hun. Det var på deres eiendom, sa hun og pekte sånn sirka i en retning. Ok. Da visste jeg det. Jeg var i alle fall på riktig plass. Nå måtte jeg bare legge en ny strategi. Jeg tok ut kompasskurs for å ha noenlunde peiling på hvor jeg skulle og så prøvde jeg å finne en grei vei i terrenget dit jeg skulle. Det var mye snø mange steder, så egentlig hadde det lureste vært og gått ned til bilen og hentet trugene, men den tanken slo meg ikke engang!

Været var skiftende, fra sol og stille til nesten snøstorm med kald, kraftig vind, to ganger i løpet av turen jeg gikk. En gang kom også stille fine snøfnugg dalende. I tillegg hadde vi ganske mye tåke noen ganger.... (...svelg....) Jeg er ikke særlig høy i hatten etter at jeg gikk meg bort i tåka på Hardangervidda under trening for noen år siden. Men det må man jo også takle.....

Jeg gikk den nye ruta som jeg hadde tenkt ut. Kom til myra, som jeg trasket rundt - langs et gjerde. Kom meg over en gjerdeklyver og trodde jeg hadde hele kontrollen...

Vi hadde fått beskjed av John om å bruke kompasset minst mulig, slik at vi ble tvunget til å orientere oss etter terrenget. Jeg lurte meg til å sjekke at kartet var riktig vei noen ganger likevel.... ;) men til tross for det, så klarte jeg igjen å gå for langt. Grrrrrrrr!!!!! Jeg var derfor utenfor kartet da John og Odin innhentet meg på spor. Dette minnet veldig om akkuratt samme feilen som jeg gjorde i Ene! John lot meg tenke og fundere på hva jeg skulle gjøre, uten å stresse meg i det hele tatt. Han kom med gode råd, men med alternativer slik at jeg måtte bestemme meg for hva jeg skulle gjøre og hvordan jeg ville gå. Til slutt (da jeg endelig oppdaget at jeg var utenfor kartet!) valgte jeg å gå tilbake, selv om det var opp en ganske bratt, liten fjellside. Nå gikk alt ganske bra resten av veien, men det er så sinnsykt surt med de små feilene jeg alltid klarer å få til.


Jeg hadde vært nesten ved «via» punktet som jeg skulle til. Den videre løypa som jeg hadde lagt opp ble heller ikke fulgt. Dette fordi det virket lettere å gå et annet sted. John var enig med meg i valget mitt (sa han...;) Så traff vi langt om lenge Nina, og herfra skulle vi jobbe sammen for å komme oss tilbake til bilene. Det var vanskelig å velge, men vi måtte jo bare ta noen valg. Det er ikke greit å si om vi tok riktige valg eller ikke. Jeg tror vel egentlig det hadde blitt det samme hvor vi hadde gått denne gangen....

Mens vi gikk kom John med gode tips og råd. Jeg synes det virker som om han har forstått hva i alle fall jeg, sliter med. Han oppfordret oss til å gå turer med bare kartet – uten kompass, gjerne på kjente steder i begynnelsen. Dette har Helen også vert inne på, så jeg skal i alle fall forsøke det nå i siste innspurt før neste o-prøve. Helen kommer også stadig med små drypp når vi er ute og trener sammen, hun tester meg hele tiden i terreng og kart, så ingen kan si at jeg ikke får hjelp nok! Det er bare meg det står på nå.

Et veldig bra opplegg av john, som virkelig satte fokus på det man trenger å kunne. Tusen, tusen takk for at du gadd/gidder dette! Det var veldig kjekk lærdom!

Kommentarer

John sa…
Det skulle bare mangle Ghita, jeg fikk jo både en kjekk tur og god trening for Odin, så jeg har jo også litt å takke dere for. ;)
Så er det bare å huske det vi snakket om med å stole på deg selv og det du ser i terrenget, og bruke holdepunktene i terrenget til å bestemme retningen på kartet (og dermed også til å orientere seg etter), og det regner jeg med at er null problem for deg! Sikker på at O-prøven kommer til å gå som en drøm! ;)
Ghita sa…
:)Tror jeg har lagret det meste av det du sa ja - så gjelder det bare å få det til i praksis.....

Takk John, godt noen har troen på meg.... ;)
Krissi sa…
Han e nu'kje heilt aleina... Godt jobba! :)
Ghita sa…
Takk Krissi ;))

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. H...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...