Gå til hovedinnhold

Slalom og Agility på Voss

Noen fra "slalomgjengen"; Maia, Ghita, Kristin, Henriette, Rune, Johnny, Merethe og Silje.

Vi kom frem til Voss – nærmere bestemt Flatlandsmo Camping i 17.00 tiden torsdag. Så var det å innstallere seg, lufte hunder, handle og lage mat, før sosialt selskap resten av kvelden. Gjengen dukket jo opp en etter en – eller rettere sagt familie etter familie ;) Noen ville også ankomme fredag, men alle vi som ville ha en dag i slalombakken også, hadde valgt å komme torsdag.
Johnny og Ingvar med nye "parykker"

Fredag morgen kom – og gikk... jeg var som alltid tidlig oppe og på farten, men denne morgenen overrasket sannelig ”gubben” meg stort. Jeg slapp å lufte hunder og fikk egg og bacon til frokost. Klokka 09.00 var vi egentlig ferdige til å dra i bakken, men det var ikke alle andre som skulle være med. Noen hadde knapt nok stått opp! Så vi ventet og ventet – ville jo gjerne ha utbytte av dagen nå når vi først var der. Til slutt kom vi oss avgårde, og da Maia fikk sett seg litt rundt valgte hun å bli med meg opp i stolheisen og bakken. Jeg har vært på slalomski to ganger siden 1986. 1 gang i påsken 1992 og en gang da jeg hadde ”fysisk fostring” på barnevernlinja i 1998. Maia har aldri hatt slalomski på beina før, knapt nok vanlige langrennski, siden hun var 6 – 7 år (- ja vi har forsømt oss her!!) Men kvelden før vi skulle dra sa hun at hun ville prøve seg. Ok, da måtte hun få utstyret jeg hadde lånt av søsteren min, og så måtte jeg likevel ta til takke med de 24 år gamle musespiste slalomskoene og de rustne slalomskiene - med runde stålkanter, på 180 cm!!!

Maia likte ikke heisen – hun var rasende for at Johnny hadde ”lurt” henne opp i den gamle stolheisen, som knirket, gynget og stoppet i ett sett.... Det verste var nok likevel at den stoppet og slapp oss av midt i den svarte løypa - sånn at det var ganske så bratt ned det første stykket (ca 50 m). Maia raste så tårene spratt. Jeg hadde bestemt meg for å være veeeelidig tålmodig denne dagen, så jeg sa at da måtte vi bare tråkke ned. Som sagt så gjort. Det siste stykket rant vi. Så jobbet vi oss nedover bakken. Det gikk ikke veldig fort, men det gikk veldig bra! Maia fant etter hvert rytmen og klarte å svinge. Jeg forklarte henne litt om hvordan hun skulle klare å svinge mens vi satt i heisen på vei opp. Jeg fikk også forklart henne at det var lettere å svinge når hun hadde litt fart, enn når hun stod stille – og da gikk det, etter hvert, bedre og bedre. Vi kom oss hele ned og selv om Maia var sliten, så hadde hun mestret hele bakken med bare 2 fall. Veldig, veldig bra – særlig når hun i tillegg sliter med et dårlig kne – enten pga vokseverk eller pga betennelse. Det får hun svar på i løpet av uka som kommer.

Maia kjørte i løype 8. Jeg var med henne en tur. Ellers kjørte jeg i løype 6, deler av 7 og 19. Var sikkert innom noen av de andre også – har ikke fullstendig oversikt ;)
Løypekart
Jeg fortet meg å låne skiene hennes en tur, mens hun skulle ha en pause og spise litt. Så jeg durte avgårde opp i heisen – og tok den svarte løypa ned igjen. Det var ikke lett, men det var skamgøy!! Nesten ingen hadde kjørt der, så det var løssnø oppå og is under. Jeg kjente at jeg var sliten etter å ha stått rett ned bakken uten pause i det hele tatt (- og ganske flaut så hadde jeg glemt å sette skoene på ”ski” så jeg rant med ”walk” ikke rart jeg ikke syntes skoene støttet som de skulle!!) Er ikke vant til sånt moderne utstyr ;)
I barnebakken

Uansett jeg fikk igjen bekreftet at de nye kavingskiene er mye lettere å svinge med en de gamle slalomskiene. De kan faktisk ikke sammenlignes engang – spør du meg.
Jeg ”måtte” likevel bruke de gamle slalomskiene resten av dagen, og jeg klarte meg tåelig bra i de preparerte løypene, men da vi forsøkte oss i løssnøen hadde jeg ikke sjangs. Jeg stupte på hode i ett sett. Skiene ble alt for tunge og lange for meg til at jeg klarte å snu dem i løssnøen, og da hadde jeg ikke så mange andre valg en å dette, for å ikke miste kontrollen helt. De andre fikk seg noen gode latterkuler, der jeg stod med hodet dypt nede i søen og rompa i været.....
I de preparerte løypene datt jeg bare en gang, og det var i den svarte løypa – selvfølgelig der det var mest is.... – men det gikk bra denne gangen. Jeg tror jammen ulykkesårene mine er over for denne gang ;)) På ettermiddagen skulle jentene bort i barnebakken, så de fikk kjørt litt på egenhånd. Også her overrasket Maia med å klare heisen (tallerkenheis) helt på egen hånd – kan ikke huske at søskenene hennes var så flinke! Da var jeg skrubbsulten for tiden hadde gått fra meg og jeg hadde glemt å spise hele dagen – det var bare sååå gøy å stå på slalom igjen, så spising og pause hadde jeg ikke tid til ;)) Hadde tatt et par slurker med kaffe av Eivind mens jeg skiftet sko – det var alt. Derfor fikk jeg nødprovianten til Johnny; en tørr kakeman ;)) Jeg er egentlig ikke så glad i søtmat når jeg er sulten, men det hjalp nå på sulten:) – og det var enda en stund til neste måltid......

Maia og meg

Men jammen var det gøy å kjøre slalom igjen. Tror dette gav mersmak. Til og med Eivind sa at han kunne tenkt seg å prøve – neste år, når han ikke har ribbeina å ta hensyn til ;)

Fredag ettermiddag kom resten av gjengen og vi endte med 24 personer og 28 hunder i hytta. Det var sosialt og koselig. ”Vi” bestod av familiene: 6 x Fram Jensen, 2 x Fram Jensen/Helgeland, 3 x Fossum, 3 x Nilsen/Aas, 3 x Monsen, 2 x Jensen, 2 x Haukeland/Wang, 1 x Einhjelmen og Sanna og Lene som jeg ikke vet etternavnet på.... De 4 ungjentene (Maia, Kine, Sanna og Lene) bodde i egen hytte med hundene sine, men spiste og stelte seg hos oss.

Lørdag var det fullt kjør fra morgen til kveld. Denne morgenenen var det min tur til å lufte hundene ;) Tara fikk bare en liten tur. Hun fikk selvfølgelig løpetid torsdag - akkuratt da vi skulle reise, så da gjelder det å begrense turgåingen, så vi ikke ødelegger for andre.... De to andre fikk en tur i ”rundløypa” (en skøytebane som var brøytet på isen, men siden det var snø der - så brukte vi den som turløype;)

Stevnet startet klokka 09.00 og var ferdig ca 18.30. først i 19.00 tiden ble det mat. Jeg var en liten tur i Voss sentrum - midt på dagen, for å handle nødvendige ting....., sånn som nytt sengetøy til Maia - fordi valpen til Lene (fra Bergen) hadde tisset på det..... - og håndklede til Eivind - for han hadde pakket sjøl...... ;)

Takk Marit Bjelland for gode varme sokker!!!

I ridehallen var det nok minusgrader.... Det er noe av det kaldeste jeg har vært med på. Det var så kaldt at vi ikke ville ha hundene liggende i hallen – de hadde det bedre i bilen! Vi hadde fått beskjed på forhånd, så vi hadde med masse tøy, jervenduk og teppe, men likevel frøys vi så vi hoppet. Særlig på beina! Her var det ikke plass til flere sokker...., stakkars de som sprang i tynne agilitysko!! Kan ikke huske sist jeg har vært så gjennomfrossen – og stiv. Dette var neimen ikke noe godt for stive og betente ledd.....

Søndagen ble ganske lik lørdagen, men vi var tidligere ferdig, og dro for første gang på det jeg kan huske før premieutdelingen – noe Maia ikke var særlig fornøyd med.

Resultatene var så som så. Jeg husker ikke alt, men skal oppdatere når kritikkskjemaene kommer.

Laget ”Best i test” vant begge dager. Første dagen var Dewey med på laget av våre hunder, andre dagen var også Kahrma med. Hun er såpass stabil at nå skulle hun få gå på ”hovedlaget”. Sbk stilte for øvrig med 3 store og ett lite lag! Det lille laget vant også første dagen!

Maia og Kahrma vant et løp – med feil.
Maia og Dewey kom på 2 plass i hopp 3 stor. Hun gikk for Certet, men desverre reiv Dewey en av de siste pinnene :(

Eivind og Tara kom på 2 plass i det siste hoppløpet, men ellers tror jeg ikke det var så mange resultater å skryte av. Likevel så synes jeg at Eivind hadde noen knalløp med Dewey. Endelig er han begynt å ”slippe” Dewey opp, slik at han får jobbe på egen hånd. Da springer han mye fortere, mer konsentrert og ser ut til å like seg mye bedre. Det er nok et stykke igjen før han er stabil på denne løpsmåten, men jeg tror de er på god vei :) Jeg syntes i alle fall det var mye kjekkere å se på nå når de løp slik ;)

Hjemoverturen gikk fint. Vi rakk akkuratt ferja ved Gnav? Men måtte se på at en full ferje gikk ved Alsvågen så der ble det 3 kvarters venting. Ellers gikk det knirkefritt hele veien.

Våre resultater fra Voss finner dere her.

Kommentarer

Det høres ut som du har hatt en knallkjekk helg!! Visste ikke at du var en spreking i slalombakken også:o)))
Ghita sa…
Er med på alt som er gøy jeg vet du Liv ;))
Dessuten elsker jeg fart og spenning, he,he;)

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...

Hvordan lære hunden å leke

Dette er en treningssak. Mitt råd er å bruke en leke som dere kan bruke sammen. Eksempel på slike leker er: Knyttet tau, skinnfille, ball - og kong med snor, samt diverse draleker (det finnes masse å velge mellom). Bruk helst en leke med lang tau. 1,5 – 2 meter er flott. Baller er en "ego-leker" og fører for mange hundeeiere, til at hunden tar leken og stikker av med den. Dette kan likevel unngås bare man passer på å bytte. Å bytte er ganske lett for de fleste, men enkelte kan behøve hjelp for å komme igang. Er du usikker på hvordan du bytter, vil jeg heller anbefale den type draleke som du kan holde fast i slik at du unngår problemet til du har lært deg riktig bytteteknikk. Om du vil ha leker med eller uten pip, bestemmer du. Tenk uansett igjennom hvordan din valp er før du tar et valg. Er valpen din «bitegal» tror jeg det er best for folk flest å unngå pipeleker til hunden er over bitestadiet. Dette fordi hvis man har et «valpebitingproblem» kan det fort forsterkes me...