Gå til hovedinnhold

Hvordan lære hunden å leke



Dette er en treningssak. Mitt råd er å bruke en leke som dere kan bruke sammen. Eksempel på slike leker er: Knyttet tau, skinnfille, ball - og kong med snor, samt diverse draleker (det finnes masse å velge mellom). Bruk helst en leke med lang tau. 1,5 – 2 meter er flott.

Baller er en "ego-leker" og fører for mange hundeeiere, til at hunden tar leken og stikker av med den. Dette kan likevel unngås bare man passer på å bytte. Å bytte er ganske lett for de fleste, men enkelte kan behøve hjelp for å komme igang.
Er du usikker på hvordan du bytter, vil jeg heller anbefale den type draleke som du kan holde fast i slik at du unngår problemet til du har lært deg riktig bytteteknikk.

Om du vil ha leker med eller uten pip, bestemmer du. Tenk uansett igjennom hvordan din valp er før du tar et valg. Er valpen din «bitegal» tror jeg det er best for folk flest å unngå pipeleker til hunden er over bitestadiet. Dette fordi hvis man har et «valpebitingproblem» kan det fort forsterkes med pipeleker og derfor bør man unngå dem.

Du kan trene inn kommandoer som «slipp/takk». Det er likevel alltid lurt å bytte med en godbit, da unngår man å få problemer med at hundene utvikler ressursforsvar. Man kan også bytte i en annen leke eller noe annet hunden vil ha.

Jeg vet at i enkelte hundesporter blir denne bytte-metoden ansett som ubrukbar, men jeg skriver for å hjelpe folk og hunder til å finne en efektiv belønning på egen hånd – og da er dette en av de bedre metodene.
Skal man trene inn dette på annen måte bør man vite hva man gjør og da være i miljøer som kan hjelpe om vanskelige situasjoner skulle oppstå.


Jaktlek
Når du leker jaktlek med hunden din ligger det i navnet at hunden skal «jage etter» leken. Det mange gjør feil her er at de dytter leken opp i ansiktet på hunden, og da blir hunden uintressert. Man skal vekke hundens nyskjerrighet, og det gjør man bedre ved å få leken til å «stikke av», «gjemme seg» og i det hele tatt oppføre seg som et byttedyr eller en slange.
Dette er ikke så vanskelig bare man har en lang snor i leken.
Det som ellers er viktig er at hunden får vinne leken. Det er alltid kjekkest å vinne – både for folk og hunder......


Dralek
Under dralek skal hunden trekke rett bakover, med alle fire beina på bakken. Gjør hunden dette så lar du hunden vinne leken for da har den gjort det riktige.
Noen hunder missliker dralek. Likevel hvis du bruker en lang snor i leken, så kan du bygge opp denne leken hos dem også. Med lang snor, er hunden lengre vekke fra deg og den føler seg derfor mindre «truet» av deg

Det beste tipset jeg kan komme med her er at hvis du har dralek med hunden din, så snu kroppen og hodet vekk fra hunden slik at du unngår å presse den for mye.
Ha draleken på siden av kroppen din.
Står du med fronten rett mot hunden kan det bli for mye for den, særlig under innlæring. Dette kommer likevel helt ann på individet, men jeg ser ingen vits i å provosere frem noe i hunden som så lett kan unngås.

Du avslutter leken når du synes det er nok og helst før hunden går lei.
Jeg ville bare blitt passiv og så etter 5 sekunder byttet med en godbit.

Det er dette jeg vet at noen folk innen - blant annet brukssporten - er uenige i, men gjør man det på denne måten unngår man å lage seg problemer - som kan bli uoverkommelige..... Ingenting er heller ødelagt for seinere bruk, om man da skulle ønske å trene anderledes.


Bytteteknikker
Du leker med hunden din. I starten holder du fast i leken. Det er en stor fordel med to like leker i denne fasen, for da er det så mye lettere å leke med hunden og å få den til å holde seg rundt deg fremfor å stikke av på seiersrunder med leken.
  1. Du tar leken som du har en lang tau i, så får du leken til å bevege seg som en slange eller et byttedyr ved hjelp av tauet.
  2. Gå fra/rundt hunden – aldri mot den.
  3. La hunden jage litt etter leken og så lar du den vinne leken. Dette er veldig viktig for å bygge opp selvfølelsen til hunden. NB! Korte økter er viktig (ca. 20 sek). En hund som ikke har gjort dette før vil fort bli sliten. Maks 4 minutter totalt før du gir hunden en liten pause.
  4. Når hunden har vunnet den ene leken setter du igang en rask morsom lek med den andre leken. Gjør dette før hunden rekker å stikke alt for langt vekk fra deg.
  5. Etter å ha gjentatt dette 2-3 ganger avslutter du ved å gi hunden en godbit mens du tar vekk lekene.


Hvordan få opp interessen for jakt - og dralek
Dette er en intens treningsøkt for dere begge. Du skal bli svett når du leker/trener inn lek med hunden din. Det krever nemlig 100% engasjement fra deg.

Slik gjør du:

  • Velg deg en leke du synes er ok å holde i – og som du tror hunden din liker. Ha en lang line, ca 1,5 – 2 meter som du binder fast i leken.
  • Ta frem leken når dere har god tid. (Nå er det kun leketrening som skal fokuseres på)
  • Lek med leken med 100% engasjement, gi alt av deg selv. Vær barnslig og en klovn, det setter hunden din stor pris på! (Dette ser nok litt spesielt ut for andre...., men blås i det – ha det gøy sammen med hunden din ;)
  • Inkludèr hunden i leken. Lek sammen, bruk lys stemme, vær glad. Gjør dette i 2 – 4 minutter
  • Avslutt – og legg vekk leken. Leken skal legges helt vekk. Hunden får hverken se den eller leke med den. Denne leken er hellig og skal ikke brukes med mindre du er i godt hummør, orker, har lyst og overskuddet til å leke med hunden din

Veldig viktig; Pass på at du aldri er negativ mot hunden i forbindelse med leken! Dvs. Ingen tilsnakk - alltid glad, lys stemme (Hunden skal bare ha positive assosiasjoner til leken)

Gjør du dette riktig i ca. en uke, burde du se at hunden blir ekstatisk bare den ser leken :)

Når du er kommet så langt, har du fått en belønning som kan brukes i trening. For eksempel;
Belønn med en liten dra-kamp eller jakt-lek når hunden din har kommet på en fin innkalling.

Etter hvert vil du oppdage at nå betyr du mer enn alle andre. Dette fordi det er deg hunden har det kjekkest sammen med!

Lykke til!




Kommentarer

Anonym sa…
Hei!
Jeg sliter veldig med å få til lek med hunden min. Hun leker kun en sjelden gang når hun er i rett "modus" hjemme i stua, da er hun helt gira. Å få henne i gang med lek er bortimot umulig og hun leker da halvhjertet en liten stund, er vi ute blandt andre hunder og lukter kan jeg bare glemme det. Når hun leker vil hun ha leken for seg selv. Har du noen tips?
Ghita sa…
Vanskelig å si uten å ha sett dere.... Hva slags hund har du? Hva gjør dere sammen til vanlig - og hva liker hun best? Da mener jeg hva liker hun å gjøre sammen med deg. Hva liker hun å leke med og hva liker hun å tygge på. Trener dere noe? Liker hun godbiter - hva slags? Hvordan prøver du å leke med hunden din? Hva gjør du? Er du aktiv selv - blir du "svett"/anpusten av å leke med hunden din?
Masse spørsmål, men det er for å prøve å danne meg et bilde av dere før jeg prøver å gi noen råd.

Hvis du ikke vil svare her (offentlig) så ta kontakt med meg på mail:ghfossum@broadpark.no

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. H...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...