mandag 12. april 2010

Innkalling med target

Bildet er av Leija, som kommer i full fart på innkalling.
Det er "stjålet" av Tommy.


1.
Det finnes veldig mange måter å trene innkalling på, men her er en forholdsvis ny måte. «Metoden» er prøvd ut i klikkermiljøet, og ser ut til å fungere veldig bra. Jeg kommer til å bruke denne metoden på neste hund.

Først trener du inn hånden din som en target. (Se kapittelet om target) Du velger selv om du vil bruke håndflata, pekefingeren eller knyttneven din som target.
Hunden bør kunne følge hånden din på samme måte som en target før du går videre i treningen.


2.
Sett på ordkommando først når du føler at øvelsen fungerer skikkelig. Du har jo en kroppskommando, men man trenger likevel også en ord/lyd kommando. Innkalling skal jo skje når hunden er vekke fra deg......

Gjør slik – når hunden kan håndtarget:
1.Rop kommandoordet du vil bruke, for eksempel «Hit» mens hunden er på vei mot håndflaten din. Dette må selvfølgelig gjentas noen ganger.
2.Neste trinn er å gi kommandoen i det hunden skal til å bevege seg mot håndflaten din, altså før den er startet på vei mot deg.
3.Deretter gir du kommandoen før hunden har startet på targetøvelsen «å komme mot håndflaten din». Unngå forstyrrelser, særlig på dette trinnet!
4.Til slutt gir du signalet mens hunden er opptatt av andre ting.

Husk å gi belønningssignal og belønn hver gang hunden er borti håndflaten din. Husk også at det skal noen repitisjoner til på hvert trinn før du går videre. Dette er individuelt, men det sies at man bør repetere ca 20 ganger på hvert trinn. Du må i alle fall være sikker på at hunden kan øvelsen skikkelig før du går videre.
Gå tilbake om du oppdager at hunden gjør feil.

I starten når man trener inn dette gjøres alle innkallingstrinnene på kort avstand. Det betyr max.5 m.
Husk at all innlæring skal skje med minst mulig forstyrrelser, i alle fall hvis hunden lar seg forstyrre......
Når du seinere generaliserer øvelsen til andre steder, gjentar du disse trinnene. Nå går det mye raskere ;)

Hvis hunden gjør feil i et av momentene, så avbryter du øvelsen.

Unngå kommandoer hvis du tror hunden kommer til å gjøre feil. Da bare ødelegger du for deg selv. Dette er veldig, veldig viktig, og det er her de aller fleste gjør feil!
Dermed ødelegger de innkallingen sin.
Tell i stedet til 1 - og belønn hvis hunden reagerer. Motsatt; fjern belønningen og overse hunden om den er opptatt av andre ting. Det er som sagt veldig veldig viktig. Hunden får kun belønning for det den gjør helt riktig. Punktum!
Etter noen sekunder (15-20) kan du prøve på nytt. Hvis det også nå blir feil, bør du gå tilbake noen trinn i treningen, for da er det «noe» hunden har misforstått et sted under veis.

1 kommentar:

Tommy sa...

Alltid koselig å få bilder publisert her inne ;)