Gå til hovedinnhold

KONTAKT!

 Bildet er tatt av Jan Ronald Larsen, 
på Åsenstevnet helgen 22 - 24 mai 2010

Kontakt er den mest grunnleggende øvelsen for all trening av hund! Kontakt med hunden din er nødvendig for å få til et samspill og en kommunikasjon mellom dere. Dette gjelder uansett hva dere vil skal gjøre. Fra en lydig familiehund – til en hund på toppnivå innen diverse hundesporter.

Har dere en god kontakt, vil hunden følge deg; - lydhør og oppmerksom.

Prøv å forstå hunden din. Lær deg gjerne ”hundespråket”. Du vil se hvor overrasket og glad hunden din blir når du viser den at du faktisk forstår hva den vil. Da blir hunden trygg på deg, og den forstår også lettere hva du vil/mener. Dermed unngår man mange misforståelser.

Selv lærer du hunden din bedre å kjenne. Du lærer deg å tolke hundens språk og signaler og kan derfor respondere på en riktigere måte overfor hunden. Til gjengjeld får du en hund som lystrer med glede. Hunden lærer seg å være oppmerksom og lydhør og kan derfor få en tilværelse i større frihet.

Når du viser hunden din at du forstår hva den vil - og at det er et samspill mellom dere, reduseres stresset i hunden. En hund er nemlig aldri bevisst ulydig.

En hund har behov for sosial kontakt og stimulans på samme måte som mennesker. Får ikke hunden en meningsfull hverdag, vil behovet for å søke kontakt og nærhet med mennesket (deg) minske. Dermed må du ta initiativet til kontakt og du havner i en situasjon der du må mase deg til hundens oppmerksomhet og nærhet. Dette er det verste som kan skje og svært ødeleggende for samspillet mellom dere. Du skal aldri smiske for eller lokke på hunden! Derfor unngå konflikter, mas og irritasjon.

Alle hunder er konfliktunnvikere, en aggressiv (sur) eier vil den derfor prøve å unngå. Det resulterer ofte i stress, avstandsøkende signaler og unnamanøvrer. Du får en hund som unngår å søke kontakt. Blir man irritert, så får man ofte en “krypende hund” - som ikke synes det er gøy å trene. Hunden vil prøve å unngå deg og å avlede deg. Da kan den finne på mye rart. Hunden kan reagere med å rase rundt, hoppe opp, bite i kobbelet - springe ibort til andre hunder osv. Dette kan føre til stress og frustrasjon hos dere begge.

For å bygge en relasjon, gjelder ett enkelt prinsipp: belønn alltid hundens egne initiativer til kontakt. Forsterk riktig oppførsel på rett tidspunkt. Da får du en hund som til stadighet vil oppsøke deg. Vær oppmerksom på hunden. Når hunden ser på deg eller nærmer seg deg uten at du sier noe, belønner du den, alltid.

Belønningen kan komme i form av godbiter, lek eller en arbeidsoppgave, som igjen vil føre til godbit eller lek. Det eneste viktige er at hunden ser på deg, eller nærmer seg deg spontant - uten noen form for kommando - eller signal.

Belønningen kan og skal varieres. Belønn den oppførselen du vil ha, ellers vil hunden aldri øke antall kontakter. Belønn hunden når den søker øyekontakt, med ett kort mykt bra og en godbit i starten. Samarbeidet skal også fungere i naturen! Belønn derfor alle forsøk på kontakt (gjelder valp/unghund/startfasen) også ute på tur.

Kommentarer

dette er en veldig nyttig blogg :)
Ghita sa…
Så kjekt at du synes det :D

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...

Velkommen Turboline Key!

Ficus ønsker Key velkommen Da vi mistet Tara i våres, ble jeg ganske fort klar over at Eivind kom til å ønske seg en ny border før det var gått alt for lang tid. Så da jeg var på hovedkurs i Voss med Ficus, kom jeg på samme lag som Bente Langhelle (som har godkjent redningshund, men som nå var begynt å trene med border collien sin, Mini). Det er en utrolig mentalt sterk border – etter min mening. Hun var også veldig sosial, lærevillig og et arbeidsjern. Jeg falt pladask for henne (hun minnet mye om Tara...). Så da Bente fortalte at hun var paret dagen før hun dro på hovedkurs nølte jeg ikke engang før jeg sa - «sett oss på valpeliste – en liten tispe, takk» ;) Jeg dro hjem og tenkte ikke så mye mer på dette – bortsett fra at jeg selvfølgelig fortalte det til Eivind. Han sa ikke så mye.... Så i høst, sier Eivind plutselig at han kunne tenke seg valp nå i vinter. Til sommeren har vi ikke planer om å reise utenlands - og Dewey holder nok ikke så mange år til blant norges beste ...