onsdag 26. mai 2010

KONTAKT!

 Bildet er tatt av Jan Ronald Larsen, 
på Åsenstevnet helgen 22 - 24 mai 2010

Kontakt er den mest grunnleggende øvelsen for all trening av hund! Kontakt med hunden din er nødvendig for å få til et samspill og en kommunikasjon mellom dere. Dette gjelder uansett hva dere vil skal gjøre. Fra en lydig familiehund – til en hund på toppnivå innen diverse hundesporter.

Har dere en god kontakt, vil hunden følge deg; - lydhør og oppmerksom.

Prøv å forstå hunden din. Lær deg gjerne ”hundespråket”. Du vil se hvor overrasket og glad hunden din blir når du viser den at du faktisk forstår hva den vil. Da blir hunden trygg på deg, og den forstår også lettere hva du vil/mener. Dermed unngår man mange misforståelser.

Selv lærer du hunden din bedre å kjenne. Du lærer deg å tolke hundens språk og signaler og kan derfor respondere på en riktigere måte overfor hunden. Til gjengjeld får du en hund som lystrer med glede. Hunden lærer seg å være oppmerksom og lydhør og kan derfor få en tilværelse i større frihet.

Når du viser hunden din at du forstår hva den vil - og at det er et samspill mellom dere, reduseres stresset i hunden. En hund er nemlig aldri bevisst ulydig.

En hund har behov for sosial kontakt og stimulans på samme måte som mennesker. Får ikke hunden en meningsfull hverdag, vil behovet for å søke kontakt og nærhet med mennesket (deg) minske. Dermed må du ta initiativet til kontakt og du havner i en situasjon der du må mase deg til hundens oppmerksomhet og nærhet. Dette er det verste som kan skje og svært ødeleggende for samspillet mellom dere. Du skal aldri smiske for eller lokke på hunden! Derfor unngå konflikter, mas og irritasjon.

Alle hunder er konfliktunnvikere, en aggressiv (sur) eier vil den derfor prøve å unngå. Det resulterer ofte i stress, avstandsøkende signaler og unnamanøvrer. Du får en hund som unngår å søke kontakt. Blir man irritert, så får man ofte en “krypende hund” - som ikke synes det er gøy å trene. Hunden vil prøve å unngå deg og å avlede deg. Da kan den finne på mye rart. Hunden kan reagere med å rase rundt, hoppe opp, bite i kobbelet - springe ibort til andre hunder osv. Dette kan føre til stress og frustrasjon hos dere begge.

For å bygge en relasjon, gjelder ett enkelt prinsipp: belønn alltid hundens egne initiativer til kontakt. Forsterk riktig oppførsel på rett tidspunkt. Da får du en hund som til stadighet vil oppsøke deg. Vær oppmerksom på hunden. Når hunden ser på deg eller nærmer seg deg uten at du sier noe, belønner du den, alltid.

Belønningen kan komme i form av godbiter, lek eller en arbeidsoppgave, som igjen vil føre til godbit eller lek. Det eneste viktige er at hunden ser på deg, eller nærmer seg deg spontant - uten noen form for kommando - eller signal.

Belønningen kan og skal varieres. Belønn den oppførselen du vil ha, ellers vil hunden aldri øke antall kontakter. Belønn hunden når den søker øyekontakt, med ett kort mykt bra og en godbit i starten. Samarbeidet skal også fungere i naturen! Belønn derfor alle forsøk på kontakt (gjelder valp/unghund/startfasen) også ute på tur.

2 kommentarer:

lenelabanoglux sa...

dette er en veldig nyttig blogg :)

Ghita sa...

Så kjekt at du synes det :D