Gå til hovedinnhold

Innkomst à la Ficus

Tenkte jeg skulle fortelle dere hvordan jeg har trent inn innkomsten på Ficus Dette fordi det er en øvelse jeg alltid har slitt med å få til selv – på de andre hundene våre. Jeg er jo tilhenger av shaping, men akkuratt på denne øvelsen har jeg måttet bruke det vi kaller «lokking» på alle hundene – ikke en gang target har fungert, noe som har irritert meg grenseløst. Derfor hadde jeg nå store planer om å trene inn *«klossen» før jeg startet på innkomst, men.... jeg tenkte at det ville jo ikke skade å trene «gå bakover» og «sitt og bli» - mens jeg gikk inn til Ficus slik at hun fikk riktig «bilde»* av øvelsen, før jeg startet med «klossen». Etter et par dager med denne treningen (ca 10-15 minutter til sammen) Satte Ficus seg plutselig en dag «på plass» hos Maia – da hun var hjemmom en liten tur – for om mulig å få belønning. Maia ble så perpleks at hun ikke rakk å belønne – og da tenkte jeg som så at nå var det toget gått. Men der tok jeg feil ;) Etter et par «bildetreninger» til, satte Ficus seg på plass helt av seg selv. Jeg belønnte selvsagt med «jackpott»! Overlykkelig trente vi bare videre med det vi egentlig hadde tenkt å trene – apport. Tror dere ikke Trulte satte seg på plass med apporten også! Helt utrolig! Hun bare kobler ting av seg selv! Her får jeg utrolig mye gratis!!! Det er «bare» å belønne den atferden jeg vil ha. Kuult!

Jeg tror på ingen måte at dette er en treningsmetode som passer for alle, men kanskje noen kan bruke den? Jeg er i alle fall helt fasinert over hvor lett det er å få Ficus til å gjøre det jeg vil – bare jeg gir riktige tilbakemeldinger og belønner henne bra nok.

* «Klossen» er en øvelse for seg, der hunden lærer å finne plassen sin ved å stå med fremlabbene på en kloss og så forflytte bakparten ved shaping (veldig kort fortalt...). Ved å lære hunden denne øvelsen vil man få en fin «på plass» og hunden blir bevisst bakparten sin.

* «Bilde» betyr bare å visuelisere øvelsen for hunden. Når hunden har sett hvordan øvelsen skal se ut er det lettere for den å gjenskape øvelsen selv. Noe jeg herved har bevist med Ficus ;)

Kommentarer

Gerd Marit sa…
Ja men dette var jo passende lesning for mine kommende treningsøkter, Flinke Ficus. Har jo noen spørsmål etter dette: du øver inn apport til å være å komme inn og på plass før slippkommando - eller det er sånn du vil ha det til slutt? For å gå bakover og sitt og bli + klosse det er for å få avleveringsposisjonen inn, eller? Jeg prøver å finne koden for å få Cora til å ta opp og komme tilbake til meg med en gjenstand - akkurat hvor hun sitter/avleverer tenkte jeg ikke å henge meg opp i til å begynne med? Vi har og prøvd med bilde trening - da fått henne til å holde noe i munnen og klikke, men hun er bare fokusert på at klikk = belønning og har ikke "tid/anledning" til å holde på noe annet - så jeg må få henne til å skjønne at det er aksjonen før klikket kommer - men det skal vel gå - blir mer som target innlæring...tror jeg?

God jul til dere alle - og tusen takk for fint julekort!
Ghita sa…
Litt seint svar, men....
Nei. Apporten er lært inn slik jeg har beskrevet under treningstips, vi manglet egentlig insitten, men den valgte Ficus selv og da er det jo ok :)
Jeg har alltid belønnet hundene for å komme til meg med ting - uansett hva de kommer med. På den måten tar jeg styringen også når det er ting de ikke får lov til å ha. Da bare bytter vi. På samme måte med bein ol. de kommer til oss med det og lar oss se på det og så får de det tilbake. Vi slipper all mulig trøbbel med vokting ol, så dette fungerer greit for oss.
Når det gjelder å plukke opp må hunden først kunne holde fast en stund, før man kan gå videre (se under "Apport") Tålmodighet, timing og super belønning er nøkkelordene her. Selv fikk jeg gjennombruddet da jeg brukte avstandsbelønning. Både Dewey og Ficus elsker denne formen for belønning.
Håper du forstod noe av dette.... ;)

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

Valper

  I går fikk vi 8 små pyreneiske gjeterhunder med korthåret hode. 3 gutter og 5 jenter. Det er få så store kull av denne rasen. Vi fikk derfor sjokk - selv om Crystal hadde spådd at det var 8, så trodde vi ikke helt på det. Vannet gikk 08.50 så da ingenting var skjedd 09.10 ringte jeg Crystal. (Jeg stoler veldig på henne når det gjelder hundene. Hun har gang på gang hjulpet oss). Da Crystal ikke svarte, ringte jeg dyrlegen for å få vite om jeg måtte søke hjelp. Det burde jeg sa de. Men så fikk jeg kontakt med Crystal og hun loset meg igjenom førstemann. Frøkna kom mens jeg var i mobilen med Crystal og hun kom med beina og baken først, så jeg måtte hjelpe henne ut. Det var selvsagt også den største av valpene. Hun var ganske livløs, men etter god hjelp fra Crystal over telefonen ble hun snart en aktiv krabat. Før jeg hadde fått lagt henne til hos Rockrose kom det nye pressveer og  Rockrose var i gang med nestemann. Jeg kjente på panikken, men Crystal snakket meg igjennom det. H...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...