Gå til hovedinnhold

Godbitsøk

Jeg tok i mitt forrige innlegg for gitt at folk visste hva godbitsøk var, beklager! Det er jo først de siste årene jeg selv har brukt dette aktivt – så jeg burde egentlig visst at ikke alle kjenner til dette.

Det er rett og slett et søk etter godbiter som er strødd ut over ett området. Man velger selv størrelsen – og hvor tett man hiver ut godbitene = vanskelighetsgraden.

Dette blir som regel brukt som aktivisering for hundene. Da får de brukt flere av sine iboende og naturlige instinkter. Dette er også en fin måte å lære hunden å søke på. For hunder som ikke har gjort dette før kan det være mentalt slitsomt – det kan se ut som om det har løpt en lang tur når de er ferdige. Dette er normalt ;)

Hundene blir som regel også ganske tørste av dette – bare til info.


Innlæring
Jeg har ikke vært så bevisst på dette. Hundene mine har gjort det naturlig – og valpene har lært det via modellæring ( = ved å se på de voksne hundene og etterape dem), men slik kan man gjøre det:

1. Start med å la hunden se at du kaster 3-4 «verdens beste» små, godbiter – (det er en fordel om de er myke – i alle fall for valper) ca en meter forran dere, mens du holder i hundens bånd. Dette skal det mye til at hunden kan motstå ;) Når du lar hunden se at du kaster dem ut, vekker det nyskjerrigeten dens.

Hunden skal ikke være under kommando når du gjør dette. Den skal bare være nær deg – still deg slik at dere har samme fokus (at dere ser samme vei) når du gjør dette. Med en gang godbitene er kastet lar du hunden få gå frem for å undersøke/søke og spise godbitene. Pass på at du er passiv og la hunden selv ta initiativ.

Har du en hund som ikke er et matvrak så ros den for å søke etter godbitene finner den bare en så ikke fortvil. Rop hunden til deg og begynn på nytt – gjerne på samme område slik at hunden får en ekstra bonus om den finner de godbitene den gikk glipp av i første omgang. Gjenta prossedyren et par ganger til - og ta en pause.

Gikk dette bra kan man jobbe videre, hvis ikke så fortsetter man der man slapp, eller gjør det enklere for hunden (for eksempel større godbiter...)

2. Nå kan du prøve deg på å kaste en og en godbit i kjapt rekkefølge etter hverandre – men ikke for langt ifra hverandre, mens du holder hunden. Når du har kastet ut 6, så slipper du hunden og lar den finne godbitene.

3. Gjenta prosedyre 2, men kast godbitene litt lengre unna deg og øk avstanden på godbitene. Dere jobber fortsatt uten kommandoer.

4. Når hunden starter raskt og uten nøling kan du legge på kommando «søk godbiter» (eller hva du måtte ønske). For nå begynner hunden å skjønne hva dette går i og man kan begynne å legge ut flere godbiter med større avstand. Etter hvert også mer planlagte felt. Virker det som hunden ikke forstår hva du mener, så ikke gi kommando! (- Gå tilbake til trinn 3)

5. Start med for eksempel et felt på 2x2 meter og øk størrelsen på feltet gradvis og også tettheten på hvordan du strør godbitene. Man kan også lage godbitene mindre for å gjøre det enda vanskeligere. Desto større felt og færre godbiter, desto mer må hunden jobbe. Så kan du øke det gradvis når hunden forstår hva dette går i. De fleste hunder som liker godbiter elsker godbitsøk. Dette er veldig stimulerende for hundene!

6. Mens du legger ut godbitene kan du si sitt/dekk og bli til hunden – eller du kan binde den i et tre eller lignenede. Feltets størrelse kan du øket raskt nå – når hunden forstår hva dette går i.

7. Til slutt kan du sette hunden i bilen/la noen holde den og legge ut en ukjent oppgave til den. Gjør det lett (ved å legge flere godbiter i starten av feltet – der du stiller opp hunden, og ikke ha for stort felt de første gangene, så kan du gjøre det vanskeligere når du ser at det går bra.

Husk pauser – dette er slitsomt for hundene. Den bør ha pauser på 10 minutt mellom hver økt, hvis du trener dette flere ganger etter hverandre. Husk også å gå tilbake 2 trinn når du starter opp igjen.

Når godbitsøk er innlært kan man – om man vil, servere dem frokosten på denne måten, ved at de må søke etter maten sin (da tenker jeg tørrfor).

Hvor man lar hunden søker har ikke så stor betydning, men en gressplen eller en skogsbunn er fint.


Trinnvis kort innlæring blir dette slik:

1.Lær hunden å søke ved å kaste 3-4 godbiter forran hunden.

2.Øk vanskelighetsgraden til 6-8 godbiter

3.Gjenta noen ganger til hunden starter frivillig

4.Legg på kommando

5.Øk vanskelighetsgraden igjen, men nå med kommando

6.La hunden sitte i sitt og bli/bind den

7.Ukjent godbitsøk (for hunden)

Håper dette var forståelig - og lykke til :D

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...

Hvordan lære hunden å leke

Dette er en treningssak. Mitt råd er å bruke en leke som dere kan bruke sammen. Eksempel på slike leker er: Knyttet tau, skinnfille, ball - og kong med snor, samt diverse draleker (det finnes masse å velge mellom). Bruk helst en leke med lang tau. 1,5 – 2 meter er flott. Baller er en "ego-leker" og fører for mange hundeeiere, til at hunden tar leken og stikker av med den. Dette kan likevel unngås bare man passer på å bytte. Å bytte er ganske lett for de fleste, men enkelte kan behøve hjelp for å komme igang. Er du usikker på hvordan du bytter, vil jeg heller anbefale den type draleke som du kan holde fast i slik at du unngår problemet til du har lært deg riktig bytteteknikk. Om du vil ha leker med eller uten pip, bestemmer du. Tenk uansett igjennom hvordan din valp er før du tar et valg. Er valpen din «bitegal» tror jeg det er best for folk flest å unngå pipeleker til hunden er over bitestadiet. Dette fordi hvis man har et «valpebitingproblem» kan det fort forsterkes me...