søndag 20. mars 2011

Feltsøk

Hva er et feltsøk?

Et feltsøk består egentlig av veldig mange delmomenter, så det jeg skriver her blir ett ganske grovt utdrag...., håper likevel at det kan hjelpe noen på veien mot ett ferdig felt. Det er lov å sende meg en mail og be om utdypning hvis det skulle være nødvendig ;)

Et felt er et gitt område på ZxZ meter der det ligger gjenstander i forskjellige størrelser (alt etter hvilken type felt man trener på). Disse gjenstandene skal finnes, hentes inn til fører og leveres – eller markeres.

Jeg skriver videre her ut fra at hunden henter gjenstandene (apporterer), men det er «bare» å overføre til markering – om det er det man ønsker.

Et bruksfelt er 50x50 meter og gjenstandene er på størrelse med en hanske, ett Nrh felt er 30x30 meter og gjenstandene er på størrelse med en fyrstikkeske. I begge feltene er det flere gjenstander som skal finnes. Gjenstandene kan ligge hvor som helst i feltet.

Hvordan lære hunden feltsøk....
Dette kommer jo litt an på hva man har gjort med hunden før.
Det er lettest å lære hunden feltsøk, hvis den allerede kan apport og plukker alle slags gjenstander.
Man må uansett vekke interessen både for gjenstand og søk hos hunden.

En måte å gjøre det på er:
Ta med deg hunden og noe hunden liker – det kan gjerne være en ball, en kong eller lignende. Bruk noe du vet hunden elsker. Kast så gjenstanden/leken ut mens hunden ser på, slipp hunden og la den finne gjenstanden/leken. Når hunden finner gjenstanden/leken så roser du den. Belønn enten med godbit, en annen leke eller med leken/gjenstanden hunden fant. Kommer hunden inn mot – eller inn til deg med gjenstanden/leken, så må (bør) du gi den ekstra belønning = jackpottbelønning.

Er hunden ikke særlig interessert i gjenstanden/leken du har kastet, så må du belønne bare hunden går mot, ser på eller snuser på gjenstanden. Det er bedre å belønne en gang for mye, en en gang for lite. Jeg ville, hvis dette skjer, valgt en annen gjenstand til feltet.

Man bør trene på å få opp interessen for gjenstander andre steder enn i feltet. Her bør man ideelt sett bare bruke gjenstander/leker man vet hunden liker veldig godt – da får man raskest fremgang :)

Etter hvert når hunden begynner å forstå hva det er du vil, binder du hunden mens du kaster ut gjenstanden/leken. Så slipper du hunden og lar den søke. Husk å belønne når hunden finner/kommer mot deg og/eller leverer til deg.

Obs! Bruker du påvirkning for lenge kan du risikere for høyt stress i hunden slik at den søker for ivrig/grovt og uten konsentrasjon. Bare vær obs på dette – husk det er forskjell på hunder! Man kan også risikere at hunden blir «hjelpeavhengig» så ta bort påvirkningen så fort du anser det som mulig. Det er helt ufarlig å forsøke uten påvirkning av og til. Det er jo bare å gå tilbake i øvelsen om man skulle gå for fort frem :)

Jeg har gjort dette med valper (Dewey og Ficus) – før de kan apportere. Det går helt greit, så lenge man ikke har større forventninger en det valpen/hunden har forutsetninger for å klare. Så tidlig i innlæringen er det selve søket jeg belønner – alt annet er en bonus :)

Dette var for å hjelpe helt nybegynnere i gang.


For de som skal bruke dette til konkurranse må man etter hvert strukturere litt... i tillegg er det noen «småting» som fortsatt skal på plass.
Hunden skal kunne søke, du skal kunne dirigere hunden i søket. Hunden skal finne og levere gjenstandene til deg. Den skal kunne plukke og levere alle typer gjenstander (mitt krav – det er ikke sikkert dette gjelder for konkurranser – det må dere sjekke opp selv :)

Uansett, så husk at det er mange delmomenter her – og alle bør trenes for seg til de sitter. Vær bevisst på hva du trener og belønn for det. Dette er kjempeviktig for å få en fin sluttøvelse.

Siden et bruksfelt er 50 x 50 meter - om jeg ikke tar mye feil. Så gjelder det å få hunden til å skjønne at den skal helt ut på 50 meter for å søke. Dette gjør man ved å gå i sikksakk i det vi kaller en korridor. Det betyr at man går fra side til side i en 5-10 meters bredde, dette kalles en fertsgate. Så går man rett frem - i 50 meters dybde. Når man når den dybden man vil ha (for Nrh er det 30 meter) så stopper man og påvirker hunden med gjenstanden. De første gangene går man ikke så dypt. Da holder det med ca 10 – 15 meter, så øker man gradvis, men raskt – når hunden begynner å forstå hva det er vi vil.
Det vi her skal være obs på er at det er gjenstanden som skal være fokuset for hunden – ikke den som legger ut gjenstanden – enten det er eieren eller en medhjelper. Kast «tingen» opp i lufta noen ganger og la den så dette ned. Gå tilbake til hunden (som du for eksempel har bundet i ett tre), slipp den og la hunden få søke etter gjenstanden.

Når dette fungerer greit, øker du til full dybde ganske kjapt. Så øker du bredden på feltet. Det gjøres ved å legge flere korridorer etter hverandre. På denne måten får du en hund som søker fint rett ut for deg på 50 meter.

Når du har en hund som søker greit, kan du begynne å legge ut flere gjenstander. Ganske snart tar man som sagt vekk hunden mens man legger ut feltet, og til slutt lar man feltet ligge en – to timer før man lar hunden søke etter gjenstandene. Dette pleier sjeldent å bli ett problem når hunden først har lært feltsøk – og synes det er gøy.

Utfordringen er som regel å styre hunden. Men lærer du hunden til å søke 50 meter ut for deg – så er det bare å forflytte seg gradvis slik at hele feltet blir gjennomsøkt.

Håper dette var forståelig.

Lykke til :)

3 kommentarer:

IKS sa...

Tusen takk Ghita! Dette var godt forklart og gleder meg til å prøve meg frem med Balder (og Bella) :)

Gerd Marit sa...

Takk for utførlig forklaring. Liker "teskje"-oppskrifter. Skal testes ut! ;) Snakkes i morgen!

Ghita sa...

:)
Kjekt dere likte det - håper det gir resultater også da :)
Lykke til begge to :D