lørdag 18. juni 2011

Meldingstreningen som ble til ”hold fast inne hos mor-trening”..... ;P

I dag var den store dagen for mitt vedkommende – Ficus skulle starte med fastbittmelding. Vi startet litt før alle var på plass i dag – med Ficus, for denne dagen ville jeg ha mange små økter. - Det fikk jeg også:))
Gro Elin la seg litt i skjul ved parkeringsplassen på Sviland – og jeg sendte Ficus. Med litt hjelp plukket hun bittet fint og kom inn til meg. Her slapp hun bittet, så på meg – og plukket det opp igjen = påvisning. Syntes ikke jeg kunne være strengere en det denne aller første gangen. Neste slag gikk så som så – opp veien. Ficus slapp bittet inne hos meg, hvorpå jeg sendte på nytt. Nå ble det noenlunde bra. Så bar det i bilen, for nå var siste ekvipasje kommet på plass. 

 Fokuset er riktig :)

  Full fart for å finne figurant ;)

 Melding :D

"Vise"

"Bevoktning" ;P

Mellom hver eneste ekvipasje i første økt fikk Ficus en økt. Jeg er superfornøyd med det. Var derimot ikke like fornøyd i alle øktene – for det ble alt for mye slipp inne hos meg – og ”vi” sleit med å finne noe som gav løsningen på dette problemet. Prøvde mye forskjellig – men når ingenting løsner, er det ingen vits i å fortsette..... Jeg kjenner Ficus og vet hun er kjapp til å lære. Men rådene var mange – og vi prøvde ut noen av dem. Til sist sa jeg at jeg ville feile henne, så hjelpe henne - og se om det hjalp. Krissi sa seg enig, så da satset vi på det. Gjett om det ble suksess! Ficus holdt fint alle gangen etterpå!! :D Virker faktisk som om hun ikke forstod helt hva det gikk i før det plutselig gikk opp ett lite lys for henne. Jeg prøvde nemlig å feile henne i en tidligere økt, men det fungerte ikke. Så ba Krissi meg om å bruke løsbitt i starten – før vi gikk over på fastbittet. Etter noen runder med dette og så feiling – ble det resultater ja! :D

Ser nesten ut som om jeg har vondt en plass..., men sannheten er at jeg jubler av glede over en "perfekt" melding ;P
Takk til Krissi som tok bilder for oss! :)

Etter 3 tilnærmet perfekte meldinger i siste økt ga vi oss.

Det jeg i ettertid ser er at jeg fikk veldig mye ”gratis” i dag. Fokuset mitt var ikke på disse tingene i det hele tatt, da vi trente – men i ettertid så ser jeg at Ficus gikk på påvisning selv om jeg jublet og skreik! Hun kom med bittet til meg alle gangene bortsett fra de 2 første øktene – uten at jeg ropte på henne i det hele tatt!! (Glemte det rett og slett! ;) Hun lekte fint med figurantene – både med leke og godbit. Hun var så ”tent” at hun peip ute hos figuranten da hun måtte gå inn til meg med fastbittet! Hun hadde en skikkelig påvirkning hele dagen (men en del av funnene var ganske lette – fordi jeg måtte trene på at hun skulle holde inne hos meg – det var jo der problemet dukket opp....) Hun hadde ikke problemer med å ta bittet hos figuranten. Nå fikk hun nok hjelp hver gang – men jeg regner med at vi ganske snart kan ”vente henne ut” så vil hun ta bittet selv.

Jammen er jeg godt fornøyd med denne flotte dagen ja!! Takk for hjelpen dere andre tre; Gro Elin, Ritva og Krissi - i ”firerbanden vår” ;)

8 kommentarer:

Gerd Marit sa...

Høres utsom dere har hatt en flott og positiv dag!

Hva er å feile hunden? Og hva er læringsteorien der? Eller hvordan tror du at Ficus lærer av det, er vel lettere å spørre om :) Bare så jeg har det helt klart for meg...

Ghita sa...

;) Ja vi hadde en nyyyydelig dag både i sinn og skinn :D

Når jeg skriver at jeg feiler hunden, så mener jeg bare at jeg holder tilbake belønningen - og at hun ikke får fortsette å jobbe (noe som for mange også er en belønning i seg selv - og det har vi lett for å glemme.....) Det jeg i stedet gjorde var å hjelpe henne til en ønsket atferd (Her ta fastbittet)Helt sikkert for mye hjelp for en som trener 100 % positivt/klikker - men jeg gjør som tidligere sagt det jeg mener er riktig for oss. Noe som hittil har gitt oss de resultatene vi vil ha ;)

Hva Ficus lærer? Hun forstår ganske fort hva hun må gjøre for å få belønningen hun vil ha - noe som medfører at jeg får den atferden jeg vil ha = Vinn - Vinn situasjon :)

Gerd Marit sa...

Da forstår jeg - mer som filming som du har nevnt før - gi de et bilde av riktig/ønsket adferd. Gir du henne da bittet (i dette tilfellet) og gir belønning? Og så lar henne prøve selv? Eller kun belønning når hun har gjort det riktig slev? Helt for å lage egne læringsteorier - tror mange gjør det - men så lenge det funker for deg og din hund er det vel helt greit? Kan vel ikke være mange som er uenig i det og det er like positivt dette, så...Og kanskje dette kan funke for andre sine hunder også.

Ghita sa...

Det kan du godt si Gerd Marit.
Ja, jeg gjorde som du skriver her - ga henne bittet, og det gav maks uttelling. Det eneste er at man må være sikker på at hunden kan den atferden man vil ha frem (i andre settinger) - så man ikke blir urettferdig overfor hunden.
Klart man kan shape det også - men jeg er ikke alltid så tålmodig.... (det skal sies at vi prøvde det først;)
Vet ikke om jeg vil kalle dette en teori.... - jeg mikser vel sammen forskjellige teorier - slik det passer meg ;P
Men ja, jeg påstår nå at jeg trener positivt likevel - selv om jeg av og til bruker hjelp - og feiler hunden.... ;)

Tone sa...

Det å feile hunden, er som Ghita skriver, nødvendig, for å unngå at den lærer feil = Gjør feil og får belønning.
Men negativ straff (som er å frata hunden mulighet for belønning), er også straff og straff lærer hunden ikke noe av. Men den blir ivertfall fratatt muligheten til å lære feil adferd. Da er det viktig at vi fokuserer på å lære den rett adferd og gjøre det enklere og/eller dele opp i moment.
Så dette er hentet rett fra "boka" (teorien om adferdsanalyse/læringsteori) det Ghita :-)))

Ghita sa...

He, he - det er vel all hundetrening Tone ;)

Jeg tenkte mer på opphavet til teoriene da jeg svarte - og helt ærlig så kan jeg ikke alle teoretikerne 100 % derfor valgte jeg å svare som jeg gjorde. Men ok da..., både Skinner, Pavlov og Premack kan vel trekkes inn her...

Kari sa...

Tone, lærer ikkje hunden av straff?

Gerd Marit sa...

Nå spurte jeg bare for min egen del, for jeg er litt for utålmodig når det kommer til shaping selv :) Men det jeg lurte på var om det var smart å gi belønning hvis hunden gjorde det via filming/feiling, eller kun når den da repeterer øvelsen etter at du har vist den rette måten, og det svarte dere vel på. Samme for meg om det er Pavlovs, Canis, Rugås eller andre teorier det passer uder :)

Og det er vel "opplest og vedtatt" at hunder lærer av straff også, men de blir ikke særlig nyfikne og lystne på å lære mer i og med at det å lære = ubehag? Men ikke meningen å starte enn sånn diskusjon på innlegget av en flott dag for Ghota og Ficus, som sagt, det var bare et spørsmål for min egen del :)