Gå til hovedinnhold

Trenerutdannelse hos Thomas Stokke, del 3

Vi startet helgen med litt oppsummering (og unnskyldninger for hvorfor vi ikke hadde trent), så bittelitt teori og planlegging av dagen, før det var praksistid. Dette er jo det kjekkeste... ;)
Vi skulle trene på utholdenhet, men først skulle vi finne ut hvordan hunden reagerte på forskjellige tilbakemeldinger. Det var interessant å se – det er som jeg alltid har sagt, hundene reagerer forskjellig!

Vi skulle starte med å shape, og så bruke forskjellige teknikker her:
1.ikke belønne
2.være passiv
3.bare rose med ord
Dette for å finne frustrasjonsterskele for hver enkelt hund – og hvordan den reagerer når den blir frustrert.

Ficus tilbød «strekke seg» så det ble det jeg shapet. Hun responderte best når jeg ikke belønnte (ga tydelig tilbakemelding på at jeg ikke var fornøyd). Ble veldig stresset når jeg var passiv.
Rosende ord alene hadde ikke særlig effekt. Dette var veldig lærerikt å få satt i system! For selv om jeg har trodd det var slik, så fikk jeg nå visshet om at jeg trener riktig :)

Første utholdnings økt var for oss, fri ved fot. Vi måtte på forhånd si hvor langt vi ville gå og så måtte vi gå dit før vi belønnet. Dette var veldig lærerikt. På denne måten ble vi tvunget til å strekke utholdenheten i stedet for å bryte og belønne fordi ting gikk bra. Eks: jeg går ti skrit – belønn, jeg går 30 skritt – belønn, jeg går 5 skritt – belønn, osv... Gjør hunden feil bryter man og begynner på nytt. Veldig effektivt!

Vi skulle også ha kjeding av øvelser denne dagen – og jeg (sammen med Thomas) valgte apportering. Det er dette vi må bli bedre på. Vi måtte trene på baklengskjeding, men Thomas mente (som meg) at man kan både fremlengskjede og baklengskjede øvelser – med like bra resultat. Det er fordeler og ulemper ved begge måter å trene på.

Neste punkt på apporteringen var: 2 gjenstander (som i feltsøk) der Ficus skulle plukke den ene og så komme inn med den til meg før hun plukket den andre. Dette var vanskelig.....
Jeg visste at ikke alle momentene satt skikkelig, men vi kom nesten i mål. Likevel da hele øvelsen ble kjørt ble det mye slurv. At jeg har valgt å ikke ha innsitt på denne øvelsen skal jo ikke ødelegge for resten, men jeg syntes det var slapt opptak, tygging og lav fart inn denne dagen – jeg var derfor laaangt ifra fornøyd. I tillegg ville hun velge gjenstand – ikke fornøyd :(

På slutten av dagen trente vi på holter og vendinger, for dette har blitt slurvete i løpet av sommeren. Holtene var mer eller mindre ok igjen, men vendingene virket det som om hun aldri hadde trent før :0 – og konklusjonen ble derfor at jeg må inn med «klossen» her..... - ok, da – dette har jeg bare så vidt trent med Dewey, men tror bare det er noen treninger så sitter det – håper jeg.....

Vi avsluttet dagen med en fellesdekk. Ficus velter over på skinka, men ellers ligger hun bra, så dette har jeg pr. dags dato (og til vårt behov) ikke tenkt å pirke på.

Søndagen
Trening med forstyrrelser
Igjen var det apportering som stod i fokus. Ficus måtte hente forskjellige gjenstander inn til meg – uten å la seg forstyrre av ting rundt. Også når folk slapp ned ting i det hun passerte – det være seg nøkler – eller leker, så skulle hun fortsette i jevn fart inn mot meg. Dette gikk overraskende bra til slutt. Hun lot seg forstyrre et pa ganger, men så ignorerte hun alle forsøk på å «ødelegge» for oss. Dette ble ganske bra :)

Ficus i farta (apportering)
Foto: Kristin Øritsland

Trente også på frivillig innkomst/utgangstilling med forstyrrelser – og sist i denne økta så hadde vi en hel innkalling. Fornøyd.

Så hadde vi en økt med rein «hold fast» trening – det betyr å holde skikkelig fast på forskjellige gjenstander, mens vi gjør masse «rart» sammen. Det gikk bra. Jeg brukte ganske vanskelige gjenstander, men hun holdt alle bortsett fra 1, skikkelig bra :)

Helt til sist hadde vi «konkurransetrening LP 1. Jeah right..., dette har ikke vi trent på!
Men slik ble det:
Tannvisning: 10 (har aldri forsøkt å trene på dette engang! :)
Fellesdekk: 10
Lineføring: Ingen poeng – Ficus var ikke på nett og lot seg forstyrre av alle burene, vegger og ting og tang som var rundt omkring, ikke bra.....
Dekk fra holdt: Vet ikke poengsummen her, men hun utførte hovedmomente flott ;) Hadde en liten svipp ut i det jeg gjorde holdt, men resten var bra – synes jeg selv. Det var i alle fall en bestått lydighetsøvelse. Og dette har vi aldri forsøkt oss på før! :)
Innkalling: Bra, men litt skeiv innkomst.
Stå under marsj: Denne hoppet vi over, for her MÅ vi trene først ;P
Hopp over hinder med på plass: Overraskende bra. Ficus har aldri prøvd et lydighetshopp før, og vi har heller ikke øvd på denne øvelsen.
Avstandskommandering: Denne droppet vi også. Jeg var mer en fornøyd med det vi hadde fått til, så jeg ville rett og slett ikke forsøke meg på denne øvelsen (- men trene hjemme til neste gang, det skal vi... ;))

Jeg er imponert over både Ficus og de andre hundene på kurset. Tenk å ha så mange fine momenter helt på slutten av en laaang slitsom helg, etter å ha trent masse hele helgen! Utrolig bra!

Dette var en kjempekjekk og lærerik helg. Gleder meg allerede til oktober :D

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...

Velkommen Turboline Key!

Ficus ønsker Key velkommen Da vi mistet Tara i våres, ble jeg ganske fort klar over at Eivind kom til å ønske seg en ny border før det var gått alt for lang tid. Så da jeg var på hovedkurs i Voss med Ficus, kom jeg på samme lag som Bente Langhelle (som har godkjent redningshund, men som nå var begynt å trene med border collien sin, Mini). Det er en utrolig mentalt sterk border – etter min mening. Hun var også veldig sosial, lærevillig og et arbeidsjern. Jeg falt pladask for henne (hun minnet mye om Tara...). Så da Bente fortalte at hun var paret dagen før hun dro på hovedkurs nølte jeg ikke engang før jeg sa - «sett oss på valpeliste – en liten tispe, takk» ;) Jeg dro hjem og tenkte ikke så mye mer på dette – bortsett fra at jeg selvfølgelig fortalte det til Eivind. Han sa ikke så mye.... Så i høst, sier Eivind plutselig at han kunne tenke seg valp nå i vinter. Til sommeren har vi ikke planer om å reise utenlands - og Dewey holder nok ikke så mange år til blant norges beste ...