søndag 11. desember 2011

Observatør på rundering og feltsøk kurs - dag 2

Thomas startet dagen i dag med å si at måten vi nå lærte rundering på, egentlig var veldig konkuranserettet (det var nesten så jeg lurte på om han hadde lest bloggen min i går....;P ) - og han gjentok dette flere ganger i løpet av dagen.

Selv er jeg mer fornøyd med denne dagen en gårsdagen – rett og slett fordi det var litt mer å hente for meg i dag enn i går. Ingenting var nytt i dag heller, men små tips og råd til de forskjellige deltakerne ga meg noen aha opplevelser – og så var det selvfølgelig også en del ting som jeg kan lagre i «ryggsekken» - til jeg får bruk for det. Knallkjekt :)

Deltakerne var kjempeflinke og jeg tror alle hadde betydelig fremgang, og igjen visteThomas meg at vi tenker veldig likt.

 Igjen ble det en liten vidosnutt av Balder. Prøvde å ta av Lucy også - men det ble alt for mørkt, og siden jeg ikke får opp vidoen på pc - bare i bloggen, får jeg ikke redigert noe heller :( 
Men legg merke til den fine meldingen til Balder.
Flinke Isabell som har vært så nøye under innlæringen!

Kan jo kort fortelle at Thomas delte runderingen i 4: søk, melding, midtlinjelydighet og påvisning – og slik han forklarte er jeg utrolig enig med han i disse tingene. Det som var ekstra morsomt var jo at vi hadde hunder på omtrent alle nivåer, så vi fikk sett hva han mener i praksis.

Noen hunder måtte lære å leke. Noen måtte vi finne den maksimale belønningen til – dette var i går. I dag bygget vi videre med overvær, søk, minirundering (vi lærte om mini – mini rundering i går), midtlinjelydighet og påvisning. Hele tiden hvordan man skulle jobbe strukturert og nøye i alle delmomentene. Vi ble også vist baklengskjeding av alle settingene. Kjempe, kjempe lærerikt.

Foruten dette fikk vi lære masse om felt – og feltinnlæring. I tillegg til innlæring og utvikling av apport.
Joda nok en flott og lærerik dag er over. Jeg er så fornøyd for at jeg ble med på dette kurset. Takk til alle som på en eller annen måte var med (arrangsjør, instruktør, deltakere, observatører) – Jeg lærte av det dere gjorde – både når det var riktig og når det var feil :)

4 kommentarer:

Tone sa...

Hadde vært kjekt å være der i dag også skjønner jeg :-)

Konkurranse eller NRH`s runderings prøve.. det er jo ganske likt, eller?

Har jo erfart at prøven/trening til runderingsprøver, (og jeg har ikke lært inn Isi sin rundering som Canismetoden gjør... ), gjør hunden mindre selvstendig.

Det er jo noe av min "skepsis" til prøvene slik vi arrangerer dem i NRH i dag.
De fleste som har holdt på noen år som A hundeførere, sier at nå er det snart prøver, så da må de få hunden/runderingen "under kontroll".
Etter prøvene kan man trene slik man egentlig har bruk for på leiteaksjoner, frittsøk og "ettersøkningsrundering" (mer intiativ og større frihet for hundene). Men så om to år må man "hanke inn" hundene igjen, før neste prøve... Synd det må være slik!

Ghita sa...

Ja, det var mye interessant i dag - synes jeg. Du får fritte ut Gro.... ;)

Enig med deg Tone - jeg har jo også vert med i Nrh en del år nå - og sett en del prøver....
- Så det kan godt hende jeg angrer "uttalelsen min" om ca 2 år... ;P

Tone sa...

Vet ikkje hva du trenger å angre på...??

Runderingsprøven som sådann,(enten man trener "slik eller sånn") er, etter min mening, med på å gi mange av oss, mindre selvstendige hunder enn vi trengte hatt...

Se på forskjellen på SARDA hundene som kun trener frittsøk/teigsøk...

Merker veldig godt på Isi når vi har trent mye rundering - da venter hun på kommando og styring i mange flere sammenhenger enn når jeg har trent mye frittsøk/overvær.

Og prøven medfører at man trener mye mindre praktisk - som jo er det viktigste en redningshund/ekvipasje bør kunne :-)

Ghita sa...

Angre på at jeg ikke har mer kontroll - når jeg skal opp til prøver.... ;P

Ja, det er vel det jeg også har observert.... Og det er fordi jeg vil bruke hunden til redning at jeg heller vil at hunden - under innlæring, skal "shapes" i søkslysten fremfor å få syn på figurant. Som du sikkert vet bruker jeg lite direkte påvirkning fra figurant - også under innlæring.

NB. Jeg sier ikke at dette er riktig, eller at det passer for alle - men jeg har ønsket å gjøre det slik.

- Og noe kontroll må man jo ha.....