tirsdag 19. mars 2013

Justering av feltsøkstreningen - slik gjorde vi.....

Da er det på tide å fortelle om treningen jeg har gjort vedrørende feltsøk.

Problemet mitt var å få Ficus til å gå langt nok fra meg i feltsøket. Hun søker bra - og plukker det hun finner, men når jeg stresser ville hun ikke gå fra meg.

Som tidligere sagt så har jeg brukt masse påvirkning, noe som ikke har fungert slik jeg ønsket. Jeg har en hund som lærer lett, så ganske tidlig kunne jeg egentlig si at dette ikke ville fungere. Hva skulle jeg gjøre...?

I tenkeboksen.....
Jeg begynte å fundere over hva som fungerer for Ficus. Det jeg kom opp med, er ikke så revolusjonerende - men det fungerte for oss :)
Ficus måtte rett og slett forstå hva jeg ville - det nytter ikke med påvirkning/lokking ol. derfor tenkte jeg at kanskje shaping kunne virke. Dermed bestemte jeg meg for å shape henne til å gå langt nok ut - ved bruk av belønning. Jeg har ingen problemer med å bruke litt hjelp selv om jeg shaper - hvis noen lurer på fremgangsmåten her. Det viktigste for meg er at det fungerer.

Jeg tok utgangspunkt i hva Ficus liker som belønning, så brukte jeg klikker fordi jeg fant ut at timingen var utslagsgivende for oss.
Jeg startet på en helt åpen plass - målet var å få Ficus til å skjønne at hun skulle gå langt nok - rett ut for meg - og søke.
Satte Ficus i «vent» og så gikk jeg ut og påvirket - på helt vanlig måte.
40 meter ut kastet jeg en snusboks med godbiter i, opp i luften - og lot den lande = påvirkning. Ficus føyk ut som en rakett, plukket og prøvde (som forventet) å åpne boksen, kom så inn med den.
Jeg gjentok dette en gang til – og nå ville hun tyvstarte….

3 gang klarte hun å åpnet hun boksen, derfor la jeg den ut de to neste gangene uten godbiter i –men puttet godbitene oppi når hun kom med den til meg - slik at jeg kunne belønne fra den.
Grunnen til at jeg justerte her er jo at jeg ikke ønsket selvbelønning - hun skal inn til meg før hun får belønningen, samtidig skal hun vite at belønningen er tigjengelig - vanskelig balansegang dette.....

I begynnelsen klikket jeg i det hun plukket boksen. Deretter klikket jeg like før hun fant boksen med godbiter (= funn og belønning i ett). Så klikket jeg mens hun var i god fart på vei ut mot gjenstanden.

Tanken min var at fikk hun klikk og belønning der ute så ville hun forstå at det var ut hun skulle. Jeg måtte justere klikkene ganske fort, slik at klikket kom for «å gå langt ut» og belønningen ble "å finne gjenstanden".

Etter litt trening tok vi dette ut i skogen:
Jeg gjentok det jeg hadde gjorde før: Siden vi nå var et sted der det kunne dukke opp andre folk/hunder, bant jeg Ficus fast i ett tre. Så gikk jeg ut 40 meter og la ned gjenstanden med godbiter i , denne gang en gjenstand hun ikke klarte å åpne selv - på samme måte som dagen før (ett trinn tilbake - to frem….. – ny plass, annet terreng, osv….)
Sendte hunden ut og klikket da hun plukket den opp. (Rotet litt med kommandoene og er irritert på meg selv for det – da det også var en del av det jeg vil ha 100% på plass nå…..)
Gjentok dette en gang til, nå uten godbiter i boksen. Denne gangen klikket jeg i det jeg så hun bøyde seg for å plukke gjenstanden.

3 gang la jeg ut to gjenstander med bare 5 meters mellomrom – en med godbiter og en uten. Ficus plukket først den med - leverte, fikk belønning og ville fyke ut for å finne neste. Jeg så i alle fall at iveren som jeg ønsker meg, var til stede :D

Hun fikk så hente den andre gjenstanden og da hun kom med den, fylte jeg den med godbiter slik at hun fikk maks belønning.

Hver gang i denne økten prøvde jeg å klikke i det jeg så at hun fant gjenstandene (var litt treig på første, men tror den siste var perfekt timet :D )

Da hun hadde levert (og spist) godbitene på 2 gjenstand ville Ficus ut igjen. Yess – det er dette jeg vil ha :D Nå fikk hun ikke gå. Jeg tok henne i bånd og vi gikk hjem.
Ikke lange økten – men nå ville jeg bare at forventningene skulle «skrus opp» og at hun skulle løpe langt nok ut med en gang hun startet feltsøket.

Neste trening var vi tilbake på åpen mark. Nå la jeg ut gjenstanden uten at Ficus så. Hentet hunden og sendte henne ut med kommando - og fikk klikket mens hun var i god fart på vei utover :D

Den siste omgangen ble gjentatt – og gikk like bra, så da gav vi oss. På denne måten fortsatte jeg treningen - og det gav resultater :)

Vi fikk bestått på feltsøket: 4 gjenstander funnet på under 4 minutter - og Ficus søkte slik hun skulle :D


Tone tok bilde av oss etterpå - vi ser ganske fornøyde ut begge to ;)
 

Ingen kommentarer: