onsdag 17. september 2014

Ficus, sommeren 2014. 12 best i verden - i Agility!

Eivind og Ficus 12 plass i mellomklassen, Silje og Liz 5 plass i liten - i Verdensmesterskapet !!!

Denne sommeren har vært fantastisk for oss - og Ficus.
Det startet med 4 plass i Norgesmesterskapet individuelt og 2 plass på lag i Agility.

Deretter var det uttaksstevner til landslaget i Agility. Her kom hun med både individuelt og på lag, både i Nordisk og i Verdensmesterskapet. Faktisk endte ekvipasjen (Eivind og Ficus) på 2 plass sammenlagt i uttakene.

Så var vi i Danmark på Dania Cup. Her fokuserte Eivind på å "presse fart" fremfor å vinne - likevel fikk de med seg en førsteplass og ett Dansk Cert. Ekvipasjen klarte å presse i gjennomsnitt 3 sekunder på den uka vi var der.

I Nordisk ble det sølv på laget og 13 plass individuelt på Ficus.


NRH
Vi rakk bare hjem for å puste ut før det var tid for A-ukas Arbeid, ettersøk på Voss i Norske Redningshunder. Dette bestod vi også. Det var en kjekk, slitsom og lærerik uke.

"Kort" oppsummert:
Vi kjørte ut i terrenget 08.30 - og så gikk det i ett hele dagen. Vi var sjeldent ferdige før 22.00 om kvelden.... (teori og lagmøter om kvelden).

Vi startet første dagen med stor teig. I denne var det sauer og kyr, innmark og utmark. Innhegninger, myr og skogsterreng. Vi hadde også to figuranter som hadde trasket rundt i vår teig (pga litt misforståelser). Kyrne (som var veldig innpåslitne - stanget blant annet i bilen...) gikk akkurat der jeg ville ha startet, men pga disse "beistene" valgte jeg å starte i andre enden av teigen.
Vi jobbet oss igjennom utkanten av teigen først og gjorde funn av en figurant som lå like ved en bukse og ett par sko. Deretter gjorde vi funn av en jakke som hang på en grein nede ved et elvefar.
Tingene vi fant tilhørte "feil" figurant - men figuranter selv var riktig :)

Dag 2 startet med den lille teigen. Jeg fikk beskjed om å gå inn i teigen fra en grusvei, men det klarte jeg ikke fordi det var så bratt og ufremkommelig der. Etter lang tid bare gikk jeg inn fra siden og da kom jeg inn i teigen min.  I teigen hadde figuranter øyekontakt med en elg...., så helt høy i hatten var jeg ikke, men da vi først kom oss inn i teigen var både figurant og liggeunderlag funnet på ca 40 minutter :)
Etterpå hadde vi patruljesøk og melding på gjenstand, det gikk - synes jeg, veldig bra. Jeg ble litt overrasket over at Ficus ikke ville gå ifra den ene "gjenstanden", men da jeg etterpå fikk vite at det var en figurant under - forstod jeg jo hvorfor ;)

Dag 3 var det langspor.... Sporene ble lagt i fjellterreng med innpåslitne sauer - og lemmen....
Vårt spor var ikke merket i starten (en forglemmelse). Det var flere hytter i nærheten og mange biler som stoppet akkurat der sporoppsøket mitt var, så jeg var ganske fortvilet....
Vi startet med at jeg måtte jage vekk en sau som ville stange Ficus for å komme oss til sporet.
Ficus slo på spor - og fant 3 lemmen på de første 15 meterne... Jeg brølte derfor NEI! Hva som videre skjedde vet jeg ikke. At Ficus var på spor er jeg sikker på, men vi fant ingen gjenstander og etter 2 kilometer spurte jeg instruktørene om jeg skulle fortsette eller starte på nytt. Jeg fikk beskjed om å fortsette... Vi gikk og vi gikk, vi så fotspor og jeg er ikke ett øyeblikk i tvil om at Ficus gikk spor, men jeg tviler fortsatt på at det var figuranten sitt spor hun gikk.... Vi fant ingen gjenstander og ingen slutt :(  gps'en viste nesten 7 kilometer....
Slukøret gikk vi tilbake til start. Jeg kom meg inn i bilen - og så begynte tårene å renne. Jeg var 100% sikker på at jeg hadde strøket. Jeg gråt de 40 minuttene det tok å kjøre tilbake til leiren.
Sporterrenget

Joda - Ficus går spor hun.


Fotspor i myra...

Seint på kvelden kom oppturen. Jeg fikk beskjed om at vi "lå godt over streken". Lettelsens jeg følte da, er ubeskrivelig - og igjen kom tårene.... :)

Dag 4 ble en kjekk men veldig slitsom dag.

Planlegging 05.30 om morgenen....

Utkallingen kom klokken 04.35. En gammel mann var meldt savnet.
Vi måtte være på bussen (som hentet oss) før kl. 05.00. Tror Ficus og jeg var 4 ekvipasje som gikk inn på bussen, godt jeg var forberedt og hadde alt klart :)
Først var det paralellspor/søk med alle ekvipasjene. Ca 22(?) Ficus slo på ett spor og gjorde funn av et håndklede. Deretter fant vi ingenting annet en en fortvilt lagkammerat. Vi valgte å gå sammen resten av veien - man lar ikke andre i stikken, selv om det er prøve. Aksjonen ble så avblåst og vi skulle ta oss tilbake hver for oss, men igjen valgte vi å holde sammen og vi fikk etter hvert følge av to  ekvipasjer til.
Heising. Foto: Wenche Ringlund


Ficus "kles på" - dette bildet, og bildene under er ikke mine.
Tatt fra HKEVN 2014 på facebook

2 gang gjennom helikopteret - med motoren i gang.....

Utsikt fra helikopteret.

Gondolbanen ned igjen - første gang for Ficus og meg.

En sliten gjeng (lag 1) seint på kvelden.


Tilbake på hotellet (der vi bodde), fikk vi i oss litt frokost, skiftet nødvendig tøy og slappet av litt. Vi skulle vente på Seakingen.
Da Seakingen kom ble det først trening på helikopteret og løfting, før vi ble fløyet ut i terrenget.
Vi skulle lete etter en savnet far med sin 3 år gamle sønn.
Vi planla litt - før vi raskt fikk to hundeførere i søk i det område vi trodde var mest sannsynlig at de var ut fra opplysningene vi fikk. Så planla vi litt bedre resten. Jeg skulle akkurat starte på min jobb da en fra vårt lag gjorde funn av far med sønn - og hund :)
Så var det å traske opp til slalombakken og ett stykke ned - til gondolbanen... Denne fikk vi lov å ta ned til sentrum.
Deretter var det å hive i seg litt mat før en neste utkalling kom. Vi var ledige og ble med på leteaksjon (øvelse) etter en gammel dement dame (som i virkeligheten var en meget oppegående gammel dame og tidligere hundefører i NRH :) ). Oppgaven var å søke av stier i området - igjen var det en av "våre" som gjorde funn sammen med en annen hundefører :)

Ny utkallelse kom, men da sa jeg at jeg måtte ha en pause - og bra var det, for hundeføreren jeg hadde gått sammen med hadde mistet bilnøklene sine.... Kort fortalt - jeg fant dem ;)

Det neste vi var med på var elvesøk. Etter en mann/kvinne eller lignende.... ( beskrivelsen var litt uvanlig ;) ) Jeg meldte meg frivillig til å gå oppe i terrenget - ovenfor elvebredden. Ficus slo flere ganger og jeg markerte på gps'en for å se om det var ett mønster i markeringen. Joda det ble funn på vår side - lengre oppe :)

Helt til sist ble det bysøk. Her var jeg med som ekstrahjelp da den savnede ble antatt å være farlig....
Hun ble funnet, men stakk. Jeg holdt meg litt bak for å kunne stoppe henne hvis hun snudde. Det gjorde hun ikke. Derimot løp hun ut i vannet - og ingen hundeførere løp etter... Ut fra der jeg stod så det ut som om de kunne ha tatt på henne, så irritert på de andre - la jeg på sprang etter henne ut i vannet. Først da jeg stod med vann til hoftene kom jeg på GPS, lånt radio, mobil og bilnøklene m.m..... Var visst en grunn til at de andre stoppet ja.....
Resultatet var at jeg stod uten mobil..... (Og mistet mange av bildene mine....) Resten fikk jeg tørket og reddet :)

5 dag ble en ny spordag for Ficus og meg. Ett A spor i "elgterrenget". Vi fant to gjenstander og slutten.
Vi hadde også lange sporoppsøk. Jeg husker fra i fjor hvor lange de var og var ikke forberedt i det hele tatt da Ficus slo på spor i ett elvefar, ganske tidlig. Regnet med at det var bakspor, men så slo hun igjen noen meter seinere - og jeg ble usikker. Fikk ganske snart beskjed om å stoppe og ble spurt om hva jeg ville gjøre videre. Jeg sa ifra hvor hun hadde slått, gikk tilbake til det siste stedet og lot henne få finne sporet og sluttgjenstanden. Instruktørene ville at jeg skulle gått lengre inne i terrenget, men fordi det var ganske bratt der ville jeg ikke gjøre det. Da ville jeg ha gått helt nede (noe jeg sa), men var redd vi da ville gått rett på slutten - og det ønsket jeg ikke.
Instruktørutfordring ;)


Begge to måtte til pers ;)

Siste dag var det spor på hardt underlag - og instruktørutfordringer som stod på programmet.
I det første asfaltsporet hadde jeg bitte små sokkebiter. Ficus leverte 2 - og spiste resten.... I neste spor hadde jeg lært, og brukte bitte små gummibiter - nå leverte hun fint, alle hun fant :)


RALLYLYDIGHET

Ficus - Rogalandsmester i Rallylydighet :)
Helgen før vi skulle til VM ble Ficus Rogalandsmester - og vinner av klasse 2 i Rallylydighet.
Det er det største Rallystevnet som er arrangert her i Rogaland. Kjempekjekt! Så mange flotte og positive ekvipasjer. Hele 10 ekvipasjer i klasse 3! 7 i klasse 2, 9 i klasse 1, 3 i Elite og 3 i rekrutt :D
Første gang den nye hallen (som ikke er helt ferdig) brukes til ett stevne.

Morgentur med alle 4 hundene før stevnet.

VM
"Stolt" :)
Så var det Verdensmesterskapet i Luxemburg. Dette var en opplevelse i seg selv. Nesten ubeskrivelig....
Vi reiste noen dager før, rett og slett for å få samlet oss litt - for dette har vært en veldig tøff sommer for oss. Både Eivind og jeg var ganske utslitte på forhånd....
Vi ville også at Ficus skulle være avklimatisert etter flyturen - som forøvrig ser ut til å ha gått veldig bra, begge veier.
Vi møtte Jon og Elisabeth i Frankfurt. Så kjørte vi over Rihnen og ned Mozeldalen. En flott opplevelse i hyggelig selskap.
Da vi annkom Luxemburg var nervene mine ikke gode. Jeg sov ingenting den første natten - for Ficus skulle måles av ikke mindre enn 3 FCI dommere, og jeg visste jo at hun var helt på mellomgrensen. Jeg ville ikke engang være med på treningen pga dette.
Eivind fantes ikke nervøs. Han satte henne bare på bordet og en av dommerne sa med en gang - medium. Da de fikk målt ble det også resultatet. Jippi! :D
Eivind var ikke helt fornøyd med treningen - Ficus hadde vært helt på styr.....
Likevel gikk de altså konkurranse etter konkurranse feilfritt. 4 feilfrie totalt i sitt aller første VM. Det er det bare en normann (dame) som har klart før - og 3 andre totalt sett. Ficus så ut til å stortrives i settingen - hun overrasket meg stort! Ficus hadde det jeg kaller " kult uttrykk" i fjeset og var bare pappajente hele helgen.
Eivind er likevel ikke helt fornøyd for han hadde et par steder der han kunne ha hentet sekunder - og det er jo det det handler om. Fra 1 plassen og til Ficus sin 12 plass er det ca 3 sekunder i forskjell!

Ficus har gjort mye for første gang denne sommeren - også kjørt bil uten bur sammen med 2 andre fremmede hunder - og trikk.... Hun har vært med på shopping og på restaurant. Sovet i hotellseng og bare nydt livet :)

Utsikt fra Lorelei

Ficus ville også se....(hun hoppet opp på kanten
- og da syntes Jon det var mer forsvarlig å holde henne :) )

Koselig :)

Her har Ficus det jeg kaller "kult uttrykk" ;)

Fornøyd med å få ligge i senga ja..... ;)

Bak Ficus møtes Rhinen og Mozel


Flott!


Elizabeth og Eivind "leker seg" med hundene.... ;)


Her kunne jeg godt ha bodd.... ;)

Hundene koser seg i elva nedenfor slottet

Igjen - Ficus vil opp og se....

Enda ett slott, ligger over byen der vi overnattet siste natt før Luxemburg.

Elizabeth skjemmer bort hundene med frokost
- og har fått seg en ny venn....

Etter innmarsjen :)


To trøtte tryner ca 06.00 om morgenen

- The end -
2 kommentarer:

Marianne Eloïse sa...

Så kjekt å lese! For et rikt hundeliv dere har, jo Ficus er jo bare helt rå! Tenk alt hun får være med på! en liten ficubaby hadde ikke vært helt feil en gang i tiden ;-) Super hund og super familie :D

Ghita sa...

Takk Marianne. Du henger vel ikke så langt etter selv heller når det gjelder "hundeliv" ;)