Gå til hovedinnhold

Tara har hatt en atferdsendring – med god grunn…

Tara har hatt en atferdsendring i det siste. Hun har vært mye mer stresset og intens enn hun pleier, men samtidig vil hun ikke springe. I tillegg har hun hatt en del diare.
Jeg har tillagt alt – løpetiden.
MEN nå er løpetiden ferdig og atferden har fortsatt....

Etter at Eivind og Tara hadde vært på trening både søndag og mandag, med det resultatet at Tara nekter å springe, fant vi ut at ”noe” måtte være galt med henne. Det nyttet ikke lengre å skylde på dårlig kondisjon eller løpetid….

Tara virket totalt utslitt på treningen, før de hadde startet!
Eivind var fortvilt, de skal tross alt være med i Norgesmesterskapet, der Tara har en god sjangse for å komme blant de beste. I fjord kom hun på 13 plass, men vi vil selvfølgelig ikke starte hvis hun er skadet eller syk.

Så tirsdag fikk jeg kontakt med dyrlegen, som heldigvis hadde tid til å se på henne med en gang. Det var storinnrykk av sommerfugler i magen min, - tenk om det var borelia – igjen :-(

Tara har hatt borelia en gang før, og da holdt hun på å stryke med. Etter skader har det også vært (ømme muskler og stivhet, derfor blir hun alltid massert og strukket etter harde treningsøkter) – kanskje derfor dette kommer nå?

Uansett dyregen valgte (i samråd med meg) å behandle Tara for borelia, uten å ta blodprøve først. Som han sa; "er det borelia, så kan hun ligge stiv før vi får svar på prøven". Derfor går Tara nå på penselin.

Deretter fortsatte han undersøkelsen, noe som var veldig smertefullt for Tara. Konklusjonen var betennelse i begge hofter og begge kneledd i bakparten, samt forkalkning bak.
Når jeg nå også vet at hun har C-hofter, var ikke dette noe kjekt.

Tara fik to sprøyter, som skal hjelpe henne over det verste, men hun må nok gå på spesialolje og spesialfor og følges nøye med, resten av livet.

Likevel, når hun er kvitt den verste smerten er det ingenting i veien for å fortsette å trene henne, men det spørs nok om det blir sykkelturer på asfalt……

Vi må bare prøve oss frem sa dyrlegen, og med bra fôr og oljer for ledd, så skulle hun kunne fungere greit noen år til. Han sa også at vi bare måtte stille i NM. Tara bør være bra allerede til helgen. Så da krysser vi fingrene og lar det stå til…….
Allerede i dag skal virkningen av sprøytene vise seg, så det blir spennende å se på agilitytreningen i kveld. Eivind kommer ikke til å kjøre henne noe, - bare se om hun fungerer.

Kommentarer

Anonym sa…
Takars Tara da :S Ikke rart hun ikke har vært i toppform. Håper hun kvikner fort til igjen og at hun kan holdes smertefri :D
Ghita sa…
På treningen i går, gikk Tara for "fulle seil" igjen. Utrolig gøy å se hvor glad hun virket! Så ja, nå er det bare å krysse fingrene og håpe på at dette fortsetter. Tydelig at det har vært veldig plagsomt for henne. Må innrømme at jeg blamer meg selv for ikke å ha fått undersøkt henne før. Hun er jo en arbeidshund uten like, - og hun vil så gjerne...

Populære innlegg fra denne bloggen

Slalom

  Bildene er av Tara, sommeren 2008    Slalom Dette er et agilityhinder (hvis noen måtte lure ;)   Slalom er et av de hinderne som tar lengst tid å lære hunden...... I dag har jeg derfor tenkt å si hvordan jeg synes det er best å lære inn slalomen. Her er det selvsagt også «mange veier til rom», men jeg vil påstå at hundene blir veldig sikre i slalom og at de ganske snart kan gå en selvstendig slalom med denne treningsmåten. Det betyr derimot ikke at de er ferdig utlært i slalomen, men både hund og eier får en rask og tydelig fremgang – og det er jo gøy! Ja, det er shaping ;)) Jeg har faktisk klart å få kursdeltakere som følger denne måten, til å gå en selvstendig slalom i løpet av en helg. Noe både kursdeltakerene, hundene og jeg er stolt av!   Det aller vanskeligste i slalom er å få hunden til å søke selvstendig den riktige inngangen, derfor begynner man med dette. Jeg vil påstå at det er viktig å trene inngang med bare 2 - 4 ...

APPORT

Denne øvelsen bygger vi opp over prinsippet ”BAKLENGS KJEDING” som går ut på å starte med å lære hunden avslutningen på en øvelse først. Det å belønne siste leddet i en øvelse først, gjør at hunden ”går fra” noe nytt (feks nest siste moment), til noe kjent (siste moment). Dette har vist seg å være veldig effektivt, og belønningen blir en drivkraft i seg selv for resten av kjeden. På grunn av dette er baklengskjeding veldig godt egnet til øvelser der det inngår mange momenter, som feks apportering, melding mm. Man kan likevel ikke sette en øvelse sammen baklengs, før hunden kan alle delmomentene i øvelsen. Kan den først det, skal det være lett å kjede sammen øvelsen. Får man problemer går man tilbake og plukker ut det momentet som ikke er godt nok. Så trener man mer på det. Når det dårlige momentet er på plass igjen, kan man sette sammen øvelsen på nytt – baklengs. HVA TRENGER DU AV UTSTYR TIL APPORTØVELSEN? • En apportgjenstand. • En skål med GODE, og helst myke, godbiter. • Del godbit...

Takk for alt kjære Tara

Bildene her er tatt 3 mai 2011 Vi har lenge visst at vi måtte ta det tunge valget med Tara – og i går hadde jeg bestillt time til avliving. Det er noe av det verste jeg/vi har gjort i hele vårt liv. Tara er den hunden som har lært oss alt vi kan om hund. Det er hun som har vært med på alle slags kurs, og hun som har utfordret oss til å søke nye horisonter. Kort sagt uten Tara så hadde vi ikke kunnet halvparten av det vi kan. I tillegg var hun en utrolig hund. Snill som få og med ett tydelig kropsspråk. Hun har ikke bare vært en terapi for meg, Eivind og ungene, hun var også med som ”problemløser” for andre hunder som hadde det vanskelig av en eller annen grunn. Hun var utrolig med alle hunder som kom i huset her – bortsett fra det siste halve året – men det har jo sin årsak... Foruten dette så var hun utrolig lærevillig og lettlært. Vi får aldri en hund som Tara igjen. Vi hadde trodd vi skulle få beholde Tara noen år til, men etter jul gikk det bare en vei med henne. Hun begynt...