torsdag 8. januar 2009

Feltsøk i mørket!

Ryggen min er for tiden helt ødelagt – sikkert pga. værsvigningene, som har vært ganske store de siste dagene, fra -10 til + 8, annenhver dag. Derfor klarer jeg ikke bevege meg normalt, og nå (i dag) kjennes det ut som om jeg har ”kink i ryggen” – helt j……lig…!

Pga. dette kunne jeg ikke trene det jeg hadde tenkt i går, og valgte derfor å trene felt. Da slipper jeg å bevege meg så mye, samtidig som Tara får trent på noe vi (forhåpentligvis) snart skal opp til prøve i. Hadde det vært hva som helst annet enn NRH-trening så hadde jeg blitt hjemme, for jeg hadde det ikke godt i går….

Jeg klarte å gå ut ett spor for Bina, mens Kristin la ut felt for Tara, Bina og Mist.

Feltet fikk ligge i to timer før Tara fikk søke. Tara søkte nydelig i går. Hun forstod med en gang hva hun skulle, og søkte rolig og fint. Det var så bra som jeg aldri før har sett, men…… Tara nøyde seg ikke med å søke av sitt eget felt, hun søkte også i Bina og Mist sine felt – og jeg klarte ikke helt å styre henne :-( Mist og Bina hadde søkt av sine felt da vi satte i gang, derfor ødela vi ikke for noen, men jeg fikk ikke sett om Tara holder seg innenfor feltet når hun søker. Det var jo samme feltlegger i alle feltene, og da kan man vel ikke forlange at hunden skal kunne vite forskjell?? Feltene lå også ganske tett. Uansett, så valgte jeg å rope på henne av og til når hun var alt for langt vekke, og heldigvis fant hun ikke gjenstander i de andre feltene. Etter 10 minutter hadde Tara funnet to gjenstander i eget felt, og etter nesten 30 minutter hadde hun funnet alle 4 gjenstandene i eget felt. De siste 5 minuttene var hun styrbar, og da var det lett å få henne til å søke der jeg ville noe, som også førte til funn. Så her hadde det vært stryk på en prøve, men jeg trøster meg med at det vel ikke legges felt så tett på en prøve??

Problemet til Tara har jo egentlig bare vært for stor fart i feltet (ja, to det eller ei!) Det var det vi ”strøyk” på på hovedkurset, da vi var oppe til prøvefelt. Hun pleier å rase rundt og finne grensene til feltet før hun begynner å søke skikkelig etter gjenstander. Dette gjorde hun ikke i går. Tara gikk rett i søk, derfor er jeg veldig fornøyd til tross for alt det andre.

Jeg så jo heller ikke grensene til feltet i mørket, og siden det var litt kuppert terreng er det ikke så lett å bedømme om hun var langt utenfor feltet eller ikke. Fordelen med å søke i mørket var at jeg ikke kunne se om hun hadde plukket en gjenstand før hun kom inn til meg, og dermed så sa jeg heller ingen ting før hun satt helt inne på plass med gjenstanden.

Belønningen var godbiter i hauer og lass, siden jeg ikke var i stand til å ha dralek med henne. Etter siste gjenstand fikk hun ballene sine, - men jeg tror likevel hun var litt ”snøden” så jeg må nok kunne leke skikkelig med henne neste gang.

Til slutt: Hvordan får jeg hunden til å bare søke innenfor feltet? Jeg vet ikke lengre hva jeg skal finne på, for at Tara ikke skal gå for langt – hvis altså dette problemet fortsetter (noe jeg er litt redd for….).

5 kommentarer:

Kristin T sa...

Det at hunden skal holde seg innenfor feltet pleier å ordne seg selv når man tråkker feltene. Da lærer de seg at de skal holde seg innenfor det området hvor det er fert. Det er derfor veldig ugunstig (og spesielt hvis man har en sjølstendig hund) å legge feltene så tett at hunden enkelt kan løpe over i neste felt, hvordan skal den kunne vite at den er over nabofeltet? Jeg ville derfor først og fremst vært sikker på at det ikke var andre felt i nærheten (og det tror jeg du kan være ganske sikker på at du ikke vil få på en prøve), og sett om hunden ikke da forsto at den skulle holde seg innenfor feltet (uten masing fra hundefører), og ellers trent korridorer (10x30)som en del av styringen. På en prøve ville jeg ha kalt inn hunden hvis den var langt utenfor, rett og slett på grunn av tiden.

Tone sa...

Enig med Kristin. Et annet godt tips til "mørkefelt" er å bruke reflekser istedenfor sløyfer. Det gjelder forresten også på spor i mørket.

Du kan også bruke mindre felt/korridor og legge ut kun en gjenstand (innimellom). Den kan legges nært grunnlinja (variere mellom 0,5 - 10 m) slik at hun finner den raskt. Da lærer hun (forhåpentligvis) at nesen bør være på fra start og at man ikke trenger å løpe "villmann" for å finne gjenstander. Belønn og avslutt.
Tenk på hvilken adferd du vil ha på denne øvelsen(rolig og konsentrert søk) og hvordan du best oppnår dette. Det "modus" (tempo/den følelsen) som hunden har når den gjør funn av gjenstanden, det moduset blir da forsterket (adferden har større sjans for å gjentas i lignende situasjoner).

Stor fart får ofte hundene hvis det brukes leker eller store gjenstaner i feltet, eller hvis man gir påvirkning langt ute i feltet.
Vet ikke hva du har gjort ift disse tingene.
Store gjenstander lukter ofte mer og hundene kan holde større fart og allikevel finne dem.
Bruk små gjenstander som er "nye" og derav har mindre fert på seg.
Legg felt i vanskelig terreng, det kan også få farten ned.
Vanskelig terreng kan være kupert terreng, oppoverbakker, nedoverbakker, mye "kvist og kvast", steinete osv. Ikke legg felt kun i terreng som er enkle ("stuegolv")som feks barnålsunderlag og andre slette underlag. Det kan også få farten opp.

Tyewed sa...

Du skriver det jeg egentlig også selv tenker Kristin, så da får jeg bare være tålmodig og vente å se hvordan det går.

Får kanskje litt hjelp på lørdag ;-)

Lurt å bruke refleks - takk for tipset Tone! Ellers tror jeg du har misforstått litt (eller så er det jeg som misforstår deg...) Tara søker med fin fart, det er ikke problemet. Problemet er at hun søker alt for vidt - utenfor feltet.

Ellers bruker jeg alltid små gjenstander i feltet, i alle fall når jeg legger dem ut selv. Kristin hadde også lagt ut "prøvefelt-gjenstander" à la dem vi fikk på hovedkurset.

Synes også jeg har vært flink og variert i alle slags terreng og underlag, men hvem vet - kanskje jeg har glemt noe likevel.

Tone sa...

Ja, jeg misforstod sikkert det med farten.
Men hvis hun søker for vidt bør du se på det jeg skrev først i innlegget mitt, dvs at hun raskt finner en gjenstand, som ligger nært grunnlinja. Tråkk godt opp en korridor, feks 10 X 30 m og ikke nødvendigvis et helt felt.
Ellers er det jo erfaring som gjelder her også. Med erfaring vil de fleste hundene "automatisk" (det er jo læring da..) holde seg innenfor feltet/ferten, det er jo der funna gjøres (som Kristin vel også skrev). Det går seg nok til etter hvert, gi det litt tid, tren ofte :-)

Tyewed sa...

Prøvde ut det dere skriver - sånn omtrent i alle fall. - Og det funker ;-) Kommer mer om treninga i bloggen.
Takk for hjelpen!