onsdag 2. desember 2009

Norgesmesterskapet i AgilityAlle bildene ble dårlige, må være noe feil med kamerainstillingen, dette var det beste bildet....

Oj, for en uke det har vært - både travelt og spennende.…. ;-)

Jeg har vært på Lillestrøm der NKK har arrangert Dog4all - Norges største ”hundehappening” og sett på NM i agility, der både Maia og Eivind var med på de første rundene – med alle 3 hundene våre.

Kort oppdatering:

Mandagen startet med fysisk hardtrening – for mitt vedkommende.

Tirsdagen ble det mental trening – kart og kompass, - med god hjelp fra Helen.

Onsdagen var det pakking og avreise som sto på programmet. Klokka 16.00 var vi på vei mot Oslo. Jeg kjørte de første timene, så overtok Eivind. Vi var fremme på Majorstua 00.30 om natta, så var de skravling til ca. 03.00 ;-))

Torsdag ble handledag, og fredag gjorde vi oss kjent med hallen som vi skulle til neste dag. Ellers besøkte vi familie i Oslo og på Skjedsmo.


Hallen/NM banen:

Skuffelsen var forresten stor da vi så hallen. Hallene i seg selv var det ingenting i veien med. De var kjempestore! Det var 5 haller som skulle brukes, og de var vel på ca. 300x500 meter hver (mitt øyemål…..) Det var betonggulv med kunstgress på agilitybanen :-( Kunstgresset var teipet noen steder, og hele tiden mens ekvipasjene gikk, måtte dommeren stoppe opp for å teipe mer. Ikke engang ringbånd hadde de klart å skaffe, så unger – og voksne(!)satt inne på banen. Jeg lekte selvfølgelig vakt…., - og snakket til flere. Klarer bare ikke holde munn når sånt skjer. Tenk om en hund hadde sklidd borti en unge, eller en unge/voksen hadde ødelagt et løp. Det samme gjalt når folk sitter med løse hunder rundt ringen, det er fulstendig unødvendig (særlig når jeg hadde sett hvor liten kontroll denne eieren hadde på hunden sin like før… - men uansett.) Man trenger vel ikke legge opp til problemer??

Det var med andre ord en dårlig start på NM. Vi ble (kvelden før) lovet at de skulle rake opp kunstgresset, sånn at hundene ikke skulle skli, men……. Jeg er i alle fall ikke imponert over jobben som var gjort. Sorry! Når hundene sklir på ryggen bortover banen, så kan man ikke akkuratt si at banen er bra….


Kontrasten var stor til finaleringen der det var nydelig pyntet i grått, lilla og sølv. Her var det virkelig lagt en flott ramme rundt arrangementet. Derfor er det så skuffende at man ikke kan lage litt ekstra stas på agilityen også - når det tross alt er et NM det er snakk om. Det var ca 550 startende hunder på agilityen i år (med klasse 1 og 2).


Kvalifiseringsdag

Lørdagen kom tidlig…. ;-) Jeg var oppe før 06.00 for å bli ferdig og for å lufte hundene – visste at de ikke ville få for mye skikkelig lufting i løpet av dagen. Har litt erfaring med stevner etter hvert…..

Vi hadde planlagt å være fremme rundt 07.30 så jammen var Eivind og Maia også tidlig våkne ;-)

Eivind laget matpakke og kaffe, mens jeg luftet hundene. Vi ble litt seinere enn tenkt, dermed ble det ca 40 minutter i kø for å komme inn til stevneplassen (Lillestrøm varemesse), men rett over 08.00 var vi på plass.


Da vi kom var de små hundene i full gang med kvalifiseringen til NM. Lørdagen skulle alle klasse 3 hundene prøve å komme blant de beste i to løp (ett hoppløp og ett agilityløp), for så å bli med i finaleløpene søndag. 10 fra klasse liten, 15 fra mellomklassen og 20 fra de store gikk videre til finalen.


Vi måtte stå i kø for å komme inn også…… - kaos!!!! Heldigvis hadde vi fått inn burer,stoler m.m. dagen før, så vi hadde ”bare” oss selv og hundene å holde styr på. (Noe som viste seg å være mer enn nok i trengselen mellom bur, hunder og eiere….)

Ingen hos oss hadde fremmøte før 09.00 men siden Maia både skulle stille og løpe, var det greit å ha god tid. Likevel ble det så vidt det gikk. Ringen Maia skulle løpe i (klasse 2) var veldig forsinka, dermed kræsjet det nesten med utstillingen. Heldigvis hadde vi kontakt med Ritva (TAKK FOR HJELPEN RITVA!!!!) som informerte oss om når Maia skulle i ringen. Maia fikk skiftet i en fei og løp til utstillingen (folk rundt agilityringen måpte da hun plutselig stod i utstillingstøy og ikke i løpstøy ;-) Hun kom i siste liten. Så var det full fart tilbake i agilityringen, ny skifting og rett ut og løpe agility. Godt jobba Maia! :-D


Eivind skulle gå med både Tara og Dewey – både individuelt og på lag. Han startet med Tara - individuelt, og fikk en feil. Dermed var ikke gubben helt fornøyd….., så fikk han to feil med Dewey - individuelt, og regnet dermed det løpet som kjørt. Dette var i hopp.

Tara endte på 9 plass etter dette løpet, og Dewey på 28 plass.


Etterpå var det lag. På 2 laget til SBK var det Dewey, Kahrma, Mira og Athena som gikk. Her gikk det heller ikke så bra. Dewey disket fordi han tråkket på feltet (Eivind stod litt feil plassert, han rakk ikke å plassere seg slik han ønsket, fordi Dewey sklei mye lengre i banen en tenkt). De andre på laget kom igjennom, men med ganske mange feil, så det holdt ikke til finalen. Tara kom seg heller ikke igjennom på lag feilfritt, hun fikk en feltfeil. To av de andre på laget (Sindy og Kim) fikk også feil, derfor endte laget med 10 sure feil – men de gikk videre til finalen likevel takket være Tessie som gikk feilfritt.

Flying mixed team lå på siste plass og Best i test på 4 plass etter kvalifiseringsrunden i lag. Bare 4 lag går videre til finalen.


Så var det tid for det individuelle agilityløpet. Det ble en spennende omgang, for på hoppen hadde bare 17 ekvipasjer kommet helt feilfrie igjennom. (Jeg satt og noterte både tider og feil på alle de store hundene som hadde 0 og 5 feil – de som hadde mer en disse feilene noterte jeg ikke). Dewey fikk enda en teit feil og var dermed ute av finalen – for med 15 feil kommer man ikke videre i dette eksklusive selskapet ;-) Tara fikk en feil, men jeg regnet med at hun lå på en 11 plass sammenlagt – noe som stemte ;-) Dewey endte på 30 plass.


Disse ekvipasjene kvalifiserte seg til NM:

NM-kvalifiserte i klasse liten
3133 Taspitir's On Off - Nina Restrup Strand
3166 Ruffen Sygnir Mette
3137 Lancetta's Evita Johannessen, Nils
3149 The Lacewood House Joyful Charm TT Holm, Ørnulf
3154 Carillo Acting Solo Rognlien, Hilde
3135 Lille-Majas Prima Frøysa, Jan
3134 Sunborne Jambalaya Joys Tequila Wilhelmsen, Elizabeth
3140 Westervågen's Sunniva Til Askvi Johannessen, Nils
3132 Ingivito's I Am Rooney Mattland, Kristine
3148 Charmtassen's Take A Bow Henriksen, Stine


NM-kvalifiserte i klasse mellom
3234 Bordysk's Ozzy Osbourne Linstadhagen, Elisabeth
3231 Chico Tollefsen, Evy
3216 Granpricken's Choppsan Kilde, Marianne
3237 Shari Pat's Othello In Black Viksøy, Åsta
3211 Kedisto's Una Cleghorn, Siv Victoria
3236 Sunborne Quantas Quick Og Herlie Bratlie, Morten
3199 Chica Lupita Natås, Dorte
3222 Sunborne Jazzy Tulla Frøysa, Ingrid
3201 Leeland Pride On Isa Movik Hege
3214 Bennaz' Utazas Jasz-Lu Henning, Venke
3228 Miss Arin's Marcello Cesar Harms Kjetil
3212 La-Min-So's Heartbreaker Kosinski Kirsten
3190 Topscore Ice Tea Stokman, Eva
3235 Lille-Majas Iver Bratlie, Morten
3218 Mjøstunet's Tiril Tutta Tei Nilsson Bodil


NM-kvalifiserte i klasse stor:
3596 Sindregardens Piazolla Hovig, Titti
3607 Storfloen's Vip Thorstensen, Wenche
3610 Tasha Strøm, Jørn
3644 Aina Einarsen, Jan Erik
3626 Aussie Gården's Black Teddy Bear Haudemann, Anne-Greth
3672 Pluto Loftheim, Stig-Magne
3674 Waternuts Break In Tollefsen, Ragnvald
3629 Brains Jigma Millennium Eike, Merethe
3622 Ju-Ju Hovig, Titti
3645 Lani Krüger, Inger Elise
3605 Tara Fossum, (Ghita) Eivind
3595 Lizzi Grøndahl, Camilla
3617 Sascha Johnsen, Arne
3650 Tessie Jensen, Hans Valter
3648 Symretoppen's Friendship Pan Ohlander Elisabeth/Korn
3599 Bella Odda, Truls Roar
3636 Kito Forsberg, Arild
3630 Kiragårdens Maximum Cirkus Eide, Jan Egil
3667 Katie Hoff, Karina
3623 Xilly's Zupreme Lehtinen, Jenni


Finaleløpene:

Det ble bare dødsspennende å sitte og følge finaleløpene. Det er så små maginer på om man gjør det bra eller dårlig at ingenting er avgjort før i siste liten.

Ta lag for eksempel. Vinneren var ikke avgjort før siste ekvipasje hadde gått. Det var nemlig Tessie, med løpetid – så hun måtte gå sist. Derfor var det dødsstille da Hans og Tessie gikk. Alle holdt pusten av spenning. Lagene var utrolig jevne når det gjaldt feilpoeng, for mange hadde dratt på seg feil i siste runde. Hadde Tessie gått feilfritt så hadde vårt lag vunnet!! Dessverre fikk hun en feil, og dermed endte laget på 4 plass. (Nå skal det sies at en av de andre kunne ha gått feilfritt, så her er det alle som drar lasset! Grunnen til at jeg drar frem denne ene ekvipasjen er for å vise spennigen vi følte).

På samme måte var det med de individuelle løpene. Noen av de kjappeste hundene disker lettere en de som er litt treigere, derfor er det ikke gitt på forhånd hvem som vinner.


Vinneren i klasse stor, ble til slutt en hund som bare hadde vært norsk registrert i 2 dager. Jeg synes likevel de fortjente å vinne, for de gikk bare knallbra!!!!! Ingen tvil om at det var den beste ekvipasjen som vant!

Vinnerne har jeg ellers allerede annonsert - i tidligere innlegg, men jeg kan jo fortelle at Tara endte på en 13 plass i NM. Eivind er selvfølgelig ikke fornøyd, men vi merket at underlaget sleit på henne og hun skal ikke gå flere løp på slikt underlag, det er i alle fall sikkert!!!


Hva jeg ellers synes og mener…..

Kan fortelle at jeg ikke er alene om å dømme feil…. Dommeren dømte ikke alle like rettferdig…… Selv om de hadde satt inn en ekstra feltdommer, ble det en del feil dømming. Når jeg fra ”tribunen” (som ikke var der…) ser at hunden har alle beina på feltet, og dommeren dømmer feltfeil, kan man jo begynne å lure…. (- det er ikke våre hunder det er snakk om) Men det er som jeg selv alltid sier: det er dommeren som dømmer, og han dømmer det han ser. Likevel mener jeg at man burde sikret seg enda bedre mot feildømming under et NM.

Enda verre er det når skriveren ikke får med seg det dommern har dømt, slik at folk som ikke skulle ha kommet til finalen kommer dit. Jeg kan komme med denne kritikken fordi jeg selv satt og skrev ned alle resultatene. Jeg har fått med meg dommerens feil og vegringer, mens skriveren ikke har fått det. Har i ettertid tenkt på om det burde ha vært to ”øyne som ser” siden det var to dommere…. (mulig det var det også, det vet jeg ikke). Det er i alle fall helt sikkert ikke lett å få med seg begge dommerene samtidig.

Jeg sa ingenting om dette på stevnet da det bare hadde laget dårlig stemning, og det uansett ikke er noe å gjøre noe med, men jeg kommer nok til å påpeke disse tingene nå i ettertid. Så får vi bare håpe på at det ikke skjer igjen.

1 kommentar:

Renée sa...

Veldig bra blogg. En av de aller beste jeg har lest om NM iallefall =) Selvfølgelig ekstra spennende når dere selv var med så bloggen blir mer "fra banen". Mvh Renée