fredag 4. februar 2011

Trenerutdannelseskurs, trinn 1 med Thomas Stokke.

Dewey og jeg på kurs

Hvorfor meldte jeg meg på her..., ja si det....
Det var tilfeldig at jeg fikk høre om det da jeg gikk på valpekurset med Ficus. Jeg bestemte meg ganske kjapt for å hive meg på – hvis jeg fikk lov hjemme.... Jeg vet jo at det bare er dette året jeg har tid til sånne «utskeielser» - hvis jeg skal klare å komme i mål med Ficus – som godkjent redningshund. Og nå tørstet jeg virkelig etter «ny innputt» for egen del.

Det var med ganske blandede følelser jeg møtte opp til første kursdag – ikke minst fordi jeg to dager før hadde fått vite at Ficus ikke kunne trenes aktivt akkuratt nå – og jeg derfor måtte ta med meg reservehunden, Dewey. Men også fordi jeg på forhånd var litt skeptisk, men likevel nyskjerrig - på dette trenerkurset. Har jo hørt og lest mye om Thomas og Fanny, men har nok likevel ikke forstått alt..... (- kan jeg innrømme nå ;P )
Jeg hadde fått tilbud om å hoppe rett på trinn to – som visstnok inneholder mye mer konkurranserettet lydighet – men det ville jeg ikke. Det er leken – og bruk av belønning som interesserer meg mest på nåværende tidspunkt. Også derfor det er så surt at jeg ikke kunne bruke Ficus... I tillegg er jeg jo stor fan av shaping og å «fange atferder», selv om jeg ikke har brukt det nok på egne hunder – enda ;)

Så egentlig var jeg litt demotivert da jeg møtte til kurs. Men den følelsen forsvant som dugg for sola allerede etter noen minutter! Jeg ble snart trollbundet av det vi skulle lære. Dette var midt i blinken for meg, når det gjeller treningsfilosofi, - og med Dewey som «medhjelper» ble helgen helt toppers! (Selv om jeg hadde svart samvittighet for alle timene Ficus satt i bilen...., stakkars liten... :(

Jeg fikk bekreftelse og avkreftelse på ting jeg har fundert over – for selv om Thomas aldri svarte direkte «ja» eller «nei» på spørsmål, så forstod man at det ikke alltid bare var enten – eller. Man skal være åpen og ydmyk overfor at ting ikke alltid er «etter boka». Dere forstår kanskje ikke så mye av dette..., men jeg har for eksempel en teori om at vi mennesker ubevisst påvirker hunden mye mer en det vi selv er klar over – noe som ble bekreftet. Thomas mf. brukte til og med egne erfaringer som eksempel ;) Det ga en god følelse å høre at andre hadde observert det samme som meg – da er jeg ikke helt bak mål da ;)

Ellers ble jeg ganske svett ved tanken på alt vi skal igjennom dette året – i tillegg til lekser og det vi vanligvis trener på. Den ene leksen var å sette seg mål og delmål, noe jeg har gjort med begge hundene - for jeg vil jo helst ha med Ficus – hvis hun er ok til neste samling. Samtidig skal jeg ikke slutte å trene Dewey, for makan til glad gutt da han skjønte at han endelig skulle få trene noe annet en agility igjen, skal man lete lenge etter. Han elsker å shape, så dette var for han som å komme til himmelrike – tror jeg ;))

Lørdagen trente vi på å leke med hundene, på burleken og ellers var det mye teori.
Leken gikk bra. Dewey er ikke den som er glaest i drakamp, men det går.... Han må lære seg å trekke bakover mer (slik som i IPO), men ellers leker han bra.
Burleken har jeg aldri vært borti, men jeg har selvfølgelig lest om det og sett filmer. Vi fikk et lynkurs i dette og Dewey ble shapet inn i buret som om han aldri hadde gjort annet. Kjempegøy!!

Lek....
Joda - han kan trekke bakover også...... ;)
Shaping av "sitte bamse" på gang....
Tenke..., tenke.... - hva vil hun...?
Jeg får belønning for å flytte på beina... - er det det jeg skal?
Ikke det.... Høye beinløft da?
Vekten bakover.... - er det dêt mamma vil?

Søndagen startet vi med apport (hold fast). Jeg hadde selvfølgelig ikke med en skikkelig apportgjenstand til Dewey – Ficus sin ble litt liten til å ha drakamp med ;) Så det ble en tom brusflaske jeg brukte. Det var nok ikke helt rettferdig mot Dewey. Den ble glatt og sleip etter hvert som godbitene fikk frem sikkelet.... (pga omvendt lokking). Han hadde et par gode bitt, men jeg klarte ikke å stoppe i tide – og da slurvet vi det til.... - og så Dewey da, som aldri har hatt problemer med fast bitt. Jeg klarte jo ikke engang å ta fra han bringkobbelet i runderingen, når han visste han skulle på påvisning ;)
Derfor ble jeg noe slukøret – men det viser jo hvor viktig det er å velge rett apportgjenstand under innlæringen – slik Thomas forklarte oss. Kanskje jeg skulle ha fulgt med mer i timen....?

Neste økt gikk ut på å shape inn et triks. Dewey og jeg prøvde på «sitte bamse» da det er noe jeg vet (trodde var) er vanskelig for han – og jeg trodde ikke vi ville få det til, men øvelse gjør mester og i går satte han bamse på ordentlig - for første gang! På kurset kom vi så langt at han løftet labbene ganske høgt og at han steppet.
Siste praksisøkt skulle vi velge en øvelse selv. Jeg ante ikke hva jeg skulle velge, men så kom jeg på klossen – det er også noe jeg bare har sett på film og lest om. Nå skulle vi prøve det ut selv. Dewey har lett for å bruke labbene og er blitt belønnt noen ganger for target m.m. Og han tok tingene overraskende lett – det er nok noe i det Thomas sa at han har trent noe lydighet før og at det derfor var enklere for Dewey en for en helt uerfaren hund. I tillegg er han som sagt lynkjapp å shape – bare jeg klarer å gi riktig tilbakemelding til han.....

Vi har mye lekse til neste gang. Egne mål jobber jeg fortsatt med (tror jeg må senke kravene til meg selv :P) - men må se å få det ned på «papiret» i kveld.... - skal sendes inn.... Jeg bestemte meg ellers fort for å fortsette med «sitte bamse» selv om forhåpningene til å klare det ikke var så store – før i går... :D Så har vi fått i lekse noe som kalles «hot target» og burleken. Huh! Nok å jobbe med ja. Og jeg har fortsatt tenkt å trene begge to...... ;P

Oppdatering fra uka vedrørende dette er:
Jeg har allerede klart å shape inn et triks på Ficus – hadde tenkt å være kjedelig å trene «sitte bamse» på henne også, men i det vi skal starte treningen klarer jeg å klikke feil og hun fikk belønning for å strekke seg – etterpå tilbyr hun til stadighet den atferden. Det virker for meg som om når man klarer å «fange» en atferd på denne måten, så går det enda fortere å shape enn ellers. Hun er også begynt å trene «hot target» - så vi er i gang ;))
Dewey er trent på kommandoer, sitte bamse og burlek – så langt, men vi har heldigvis enda noen uker på oss.....

6 kommentarer:

Maila og Leia sa...

Det hørtes kjekt ut dette kurset, leste om det tidligere faktisk. Litt sein nå men håper det går nye "tog"

Anonym sa...

Kjempekjekt å lese om kurset. Kan du skrive litt mer om hot targets. Hva er det?

Hilsen fra Marianne

Ghita sa...

Det var kjekt Anne-Liss :D
Kommer sikkert flere sjangser :)

Kjekt at du likte å lese om kurset :)
Kommer nok mer om "Hot target" Marianne - jeg må bare finne ut av det selv først ;P
(Skrev litt mer i innlegget i dag da ;)

Tone sa...

Er veldig enig i at vi (dvs som eier/trener), men også andre, påvirker hundene veldig mye... mye mer enn vi vanligvis tror kanskje. Det har jeg fått bekreftet gang på gang i alle de 25 åra jeg har vært aktiv med hundetrening :-))
Og ting fungerer sjelden "etter boka"... det må alltid tilpasses det enkelte individ.
Høres ut som et kjekt kurs det der :-)

Ghita sa...

Jeg tror også det er veldig få som er klar over i hvor stor grad vi påvirker hunden våre - enten vi vil eller ikke vil. Derfor finnes det ikke en fasit - mener jeg...
Jeg er en "observatør" i mange sammenheng (fordi jeg ofte skal gi tilbakemeldinger til ekvipasjer når de trener) og da ser jeg mye av dette. Erfarer det også selv - men det er sannelig ikke alltid så lett... - likevel veldig interessant.
Vet til og med om folk som bytter hund - og da fungerer ekvipasjene bedre!

Ja, kurset er knallkjekt. Vi har heldigvis 3 helger igjen i år ;))

Aud sa...

Vår oppførsel betyr enormt mye. Det har jeg både sett og selv erfart. Vi må bli like flinke til å holde fokus som det vi forlanger at hundene skal gjøre :) Ikke minst tro på at hunden klarer den oppgaven vi vil den skal gjøre:)Høres ut som et kjekt kurs, blir gøy å lese mer om dette :)