torsdag 4. desember 2008

Selvstendig rundering hmf……!

Dro på trening i dag også, men var ikke særlig motivert siden kroppen verker og jeg ikke liker meg på Dale.

Det var derimot Tara! Hun dro i båndet fra jeg tok henne ut av bilen til jeg satte henne inn igjen…, - vel nesten da….

Tara var en av to hunder som skulle rundere, og hun var andre mann i løypa. Hun fikk for første gang på lenge funn på begge de første slagene, noe som så ut til å gire henne noe sinnsykt. Deretter tok hun halve skogen alene….. Jeg sleit skikkelig med innkallingen i dag, og måtte derfor bare stå å vente på henne. Egentlig ropte jeg mer enn jeg burde, noe jeg angrer på. - Innkallingen blir i alle fall ikke bedre av det! Hadde heller ikke med lekepå midtlinja (som jeg også angrer på….. - for Paul jeg må nok bruke leken av og til enda….), og hadde derfor ikke noe som kunne hjelpe meg til å få henne inn.

Tara tok slag på godt over 200 meter om gangen noen steder, og det er jo ikke akkuratt ønskelig. Hun gikk også langt ut. Men hun jobbet knallbra, og syntes tydelig at det var kjempegøy å rundere igjen. På 3 siste slaget, jobbet hun noe grassalt. Tror nok hun hadde fert av ett eller annet, for hun nektet å komme inn på innkalling – selv om hun flere ganger kom mot meg. Da hun endelig kom, belønnte jeg henne med en pølsebit før hun fikk gå videre på neste side. Igjen ett nydelig slag, og denne gangen tok det ikke så lang tid før hun kom. Da hun kom oppover midtlinja, er jeg temmelig sikker på at hun fikk overvær av figuranten, for hun tok bittet og kom inn til meg med det :-( - men hun slapp med en gang hun hadde satt seg på plass – og det ligner ikke Tara. Derimot var hun veldig klar til å gå ut igjen. Da jeg så sendte henne, gikk hun nesten rett på figurant, tok bittet 1,5 meter ifra figuranten og durte inn til meg. Fikk belønningen hos fig, mens jeg gikk ut og hentet henne.

Mye er bra, men noe er dårlig… søkslysten til Tara er det ingenting å si på – ikke selvstendigheten heller…. – hun var vanskelig å styre i går. Tara hadde også en aldeles nydelig fremdrift.

Jeg ønsker jo at hun skal komme på innkalling, og må nok bare jobbe videre med det. Tror det trigget Tara ekstra at hun fikk figuranter på de første to slagene. Burde vel ha forutsett at det kunne skje…. Det er også lenge siden sist vi runderte (B-prøven), og det i seg selv er nok med på å gire Tara enda mer. I tillegg var det bekmørkt, og det er ikke så ofte vi har rundert i mørket. Nå skal det jo sies at det ikke virket som om Tara brydde seg det minste om mørket, men en kombinasjon av tingene kan ha vært med på å ”gjøre henne ulydig”. Det var også en del tråkk etter forrige ekvipasje og figuranter.

Tara dro meg tilbake til bilen også, med veldig høy intensitet, ikke minst på Ola som var siste figurant – og som gikk forran oss….. Hun hadde nok gjerne villet rundere lengre, men jeg valgte å avslutte mens jeg fortsatt hadde noenlunde ”blid stemme…..” Må få kontroll over trollet, og det hadde jeg ikke klart i går uansett.

Tara er helt elektrisk for tiden, hun tar helt av i alle treningene. Eivind sier det samme, han kjenner henne nesten ikke igjen. Min tanke om dette er at kanskje Tara har hatt mer vondt enn vi har visst, og at hun derfor nå har det mye bedre. Det er i alle fall som om vi har fått en ny hund. Utrolig gøy! – Men tror kanskje vi må begynne å trene litt lydighet igjen også, om ikke annet så for å få kontroll på ”lille bølle” ;-)

Krissi anbefalte meg forresten å rundere tomt av og til, kanskje med en gjenstand i slutten. Det kan i alle fall ikke skade å prøve…..! Tror jeg skal ta meg en ”aleneøkt på Sviland” en dag, og rundere laaangt…. Så får jeg se hva utslag det gir…..

9 kommentarer:

Kristin T sa...

Jeg synes du skal nyte at du har en frisk, rask og arbeidsvillig hund - det er sikkert mange som ville byttet med deg! Tenk deg om 2 ganger før du drar ned motivasjonen hennes (for der vel egentlig det du tenker å gjøre??) med å rundere langt og tomt... Det er vel ikke noe krise om hun går litt bananas, når hun ikke får løsning på det. Husk at hun kanskje skal gå 800 meter om et halvt år... Da trenger du den motivasjonen. Jeg ville heller rundert langt, men med innlagt funn... Ved å rundere langt (noen ganger) finner hun ut at hun må spare på kreftene, samtidig som hun forstår at jobbingen ikke er forgjeves! Du kan jo iallefall tenke på det...

Linda og jentene sa...

med fare for å blande meg unødig inn: Jeg ville også vært forsiktig med å jobbe for å dra ned motivasjonen hennes. Med en motivert hund har du større mulighet til å gå inn og sette krav/regler til hvordan hun skal jobbe for å fortsette å jobbe.. Senker du motivasjonen hennes får du en lettere håndterbar og lydig hund nå, men du har heller ikke noe å bygge på når/hvis hun får problemer senere i treningen eller når lengden skal økes.

Tyewed sa...

Hei og takk for råd begge to ;-)
Nå har det seg sånn at Tara elsker å springe, og det har hun alltid gjort. Tror derfor at det å springe, i seg selv er en motivasjon for henne, og kan ikke si at jeg er det aller minste redd for å demotivere henne med å trene uten funn. Tror faktisk heller hun vil bli enda mer gira på neste trening. Målet er egentlig bare at hun ikke får noen løsning på å styre selv, men at hun kommer til å få det på neste trening, når jeg styrer.... Det er godt mulig at jeg tar helt feil, men jeg har jo trent mange ganger alene, og kan ikke akkuratt si at Tara er blitt demotivert av den grunn.
Likevel jeg skal tenke over saken og kanskje heller legge ut noen flere gjenstander - jeg får se....
Må tilstå at jeg ble litt usikker nå - særlig fordi du Kristin selv har en "motor-hund" og derfor vet litt hva jeg sakker om.
Men selvfølgelig er jeg kjempeglad for at Tara er blitt så positivt forandret. Kanskje det bare er treningen i seg selv som er så gøy...!? Også spor går jo så det suser for tiden ;-) - og hver gang det bare er henne og meg ute, så går hun til bilen og ser forventninggsfull på meg ;-)

Aud sa...

Selvfølgelig alltid lurt å tenke gjennom ting og tang, men det er du som kjenner Tara best, Ghita. En skal vel være forsiktig med å rundere for lenge uten funn, men dette kommer jo an på hunden. Paul f.eks kjører (iallefall gjorde han det før, nå er det lenge siden jeg har sett han og Dino i aksjon)ofte en hel 800 meter med bare ett funn gjerne på slutten, kanskje en hare. Nå er dette selvsagt en erfaren hund, så det kan kanskje ikke sammenlignes. Det jeg synes å huske fra da jeg hjalp deg med Tara var at hun var en hund som både økte tempoet og motivasjonen når hun begynte å få tomslag? ( og selvstendigheten :)) Jeg fikk faktisk det samme rådet, som du fikk av Krissi, på hovedkurset i 2004. Odin løp villmann og passerte akkurat som han ville 20 meter foran meg på midtlinjen. Nydelig slag og alt det, men det var liksom han alene som runderte. Han kastet bare et lite blikk på meg da han passerte i full fart over midtlinjen som for å si, dette fikser jeg mor :). Han hadde da fått et funn på første slag. Instruktøren satte ikke satt ut figurant igjen før han begynte å ta kontakt med meg. Det skjedde etter at han alene hadde rundert en fire til fem hundre meter. Med han mente hun at jeg burde gjøre dette slik at Odin skjønte at det ikke lønnet seg å rundere på egen hånd. Det har jo gått bra :).

Aud sa...

Bare et lite tillegg. Hvis du skal gjøre dette bør du kanskje ha med deg en ordentlig figurant. Det er viktig at belønning i form av en figurant kommer fort når Tara begynner å ta kontakt med deg, og det er litt vanskelig å få ut en sekk kjapp da :)

Tyewed sa...

Ok. Takk Aud. Vi får ta det på en Nrh - trening i stedet da. Får heller vente med det andre opplegget til fokuset kanskje er ett annet....???

Krissi sa...

Jeg ser en stor forskjell på Odins "sjøl-rundering" og det Tara gjør. Tara kommer inn til deg på midtlinja og du har fin kontakt med henne der. Det er ute på slagene hun jobber veldig selvstendig og er vanskelig å kalle inn. Det jeg mente med å rundere med henne uten funn (eller ha en større gjenstand, ev fig i slutten) var å jobbe med innkallingsbiten. Det er ikke nøvendig å rundere 800 m slik. Men det er noe du kan trene alene. A la den ene økta du hadde i Vigreskogen sammen med Paul. Men ikke på en slik måte at du "dreper" motivasjonen hennes. Kun jobbe med flyten og innkallinga.

Tyewed sa...

Ok, da har jeg forstått det rett likevel :-D
Sikkert bare jeg som har forklart meg utydelig i innlegget. Hadde liksom ikke fokuset på neste trening her, - det var vel mer fokus på det som skjedde på denne treninga....

Tyewed sa...

Kanskje er det det at jeg litt ubetenksomt skrev at jeg skulle rundere laaangt...., som fikk folk til å reagere, jeg vet ikke. Uansett er jeg kjempetakknemmelig for at dere bryr dere og at dere kommer med råd, så er det jo opp til meg å velge veien videre.....