mandag 4. april 2011

Trenerutdannelse trinn 1, del 2


Enda en lang flott helg med Thomas Stokke fra Klickerklok er over. Tema denne gangen var Stimuluskontroll. Med andre ord: kommandoer. En utrolig lærerikt og morsom helg har det vært. Veldig kjekke folk jeg går på kurs med!


Kjenner nå at jeg er litt ”rusten” når det gjelder en del lydighetsøvelser, eller kanskje rette sagt rutinene rundt dette – så det var nok på tide med ett kurs for meg nå :) Jeg som trener så mye alene som jeg gjør, har jo ingen til å ”hjelpe” meg når jeg går i den fellen det er å tråkke i samme grøten om og om igjen. Dette så man i løpet av helgen. Øvelsene i seg selv var ikke så verst, men mangel på rutiner, oppvarmingsprossedyrer og lignende gjorde at det ikke ble så bra som jeg hadde håpet.

Dewey var første mann ut av alle – han skulle ha 10 vilkårlige sitt, dekk, stå på kommando mens jeg gikk bakover – uten feil. Dette er etter hva Thomas sa, en veldig vanskelig ”øvelse” å få til – og da måtte jo jeg velge den..... ;) Det gikk bra. Men da vi etterpå skulle ha dekk under marsj gikk alt i surr – det samme med innkallingen. Mye lyd, treigt og utrolig skeiv innsitt :( Jeg ble faktisk helt perpleks fordi han ikke klarte disse ”lette” øvelsene – han har i alle fall aldri tatt feil på dekken før! Så her kommer dette med rutiner m.m. inn. Jeg/vi fikk en del tips som jeg skal ta med meg – vet jo av tidligere erfaring at dette er kjempeviktig – så det er bare ting som har gått i ”glemmeboka” – jeg konkurrerer jo ikke lengre.... ;) Men jeg ser at dette er ting som kan/bør overføres i alle andre settinger der man trener – det bør egentlig være automatikk i det. Så jeg skal i alle fall jobbe videre med å få dette til. Blant annet bør man tenke på settinger, rett modus, forstyrrelser, frivillig tilbydelse av ”jeg er klar til å trene” atferd, m.m. Dette er akkuratt det jeg mangler/sliter med på Ficus – så nå håper jeg det skal bli andre ”boller” :)

Ficus var flink på ”hot target” – selv om hun hadde en nydelig apport med den i starten ;) (Så fin at jeg egentlig hadde lyst til å belønne.... – men det kunne jeg jo ikke. Men da hun forstod at det ikke var ”feltsøk” vi dreiv med, så var øvelsen ganske bra. Jeg har nok ikke vært flink nok til å skille på disse øvelsene – jeg trener dem jo ofte på samme dag – rett etter hverandre. Har også noen ganger fått dekkmarkering på løsbittet som en følge av dette ;) Men jeg har latt henne feile, og jeg hjelper henne ikke, for jeg tror når hun endelig forstår forskjellen så sitter det på ordentlig.

Jeg hadde en gang der jeg ikke fikk belønnet henne for å markere den rette gjenstanden – noe som førte til at atferden nesten slokket ut – og hun hadde virkelig gjort en nydelig jobb, så det var ganske surt. Men det viser meg hvor viktig det er at jeg er flinke med klikkeren (belønningen) for at jeg skal få ønsket resultat. Så jeg tror ganske sikkert at jeg selv er skyld i dårlig fremgang når jeg føler at tingene går noe treigt.... Ficus fikk skryt som en av to som kunne denne øvelsen best – Ki til Siri var den andre... :)


Resten av lørdagen synes jeg ikke vi fikk til noen ting. Men jeg ser jo nå at jeg har shapet mye mindre med Ficus enn med Dewey, så det er nok en grunn til det. Jeg valgte å bruke Ficus videre, selv om jeg nok hadde fått et bedre resultat med Dewey. Jeg er ikke på kurs for å vise hva vi kan – men for å lære.... Og det er Ficus jeg skal satse mest på fremover, så da blir det riktigst – synes jeg. Hun har forresten ikke haltet på leeeenge : D
På ettermiddagen gikk vi en tur sammen med noen av deltakerne, og det tror jeg både Dewey og Ficus hadde godt av :)


Søndagen fikk vi heller ikke til så mye. Nå hadde jeg bare med meg Ficus. Men det som var bra er at etter hvert så ignorerte hun de andre hundene og menneskene mer og mer og var villig til å jobbe med meg. Yes!! På slutten hadde jeg henne helt løs – og hun lå bortimot 2 minutter alene på ”fellesdekk, med masse forstyrrelser rundt – også hunder som lekte og mennesker som gikk rundt og ”knitret” med papir og spiste. Veldig, veldig fornøyd! Hun har aldri ligget alene på ”fellesdekk” – alltid sammen med Tara og Dewey, og hun har heller aldri vert utsatt for så mange forstyrrelser, så dette er jeg stolt av! Hadde aldri trodd det ville gå bra :)
Det ble med andre ord en vellykket avslutning på dagen. Jeg synes vi kom ett langt skritt videre med treningen bare pga dette. Det er de små skrittene som teller ;) Flere bilder her.

Til høsten er det kurs igjen – gleder meg allerede :)

Etter kurset bar det avgårde til Benjamin sin 3 års dag. Jammen flyr tiden fort! Tenk jeg har vært mormor i 3 år alt! – Og snart kommer enda en liten krabat inn i familien – da blir jeg stefarmor ;))

5 kommentarer:

Siri og Cico sa...

Kjekt å lese! Takk for en kjekk helg=) Si i fra hvis du vil trene en dag!

Kristin sa...

Hei! Der fant jeg bloggen din ;) Kjekt å lese. Må bare si at jeg ble litt forelsket i Ficus denne helgen. Måtte inn å lese om rasen på nettet når jeg kom hjem. hehe

Hilsen Kristin og Hera

Ghita sa...

Takk Siri. Jeg trenger virkelig å trene med andre - må bare få noen flere timer i døgnet.... ;)

Kristin: Jeg har også vært inne og smugtittet i din blogg (og i Siri sin...;) Du er ikke den første som har "forelsket" deg i Ficus. Får bare krysse fingrene for at hun fortsetter å være like bra når hun vokser til - noe jeg tror, men man har aldri noen garanti.

Vær obs på at alt som står på nettet om rasen ikke stemmer. Søk informasjon hos oppdrettere som kan rasen - det er tryggest, mener jeg.

Kari Anne sa...

Høyres ut som Dewey syns det var litt vanskelig med den tier rekka likevel.. Då reagerer dei jo ofte slik han gjorde - med å tøyse og ikkej få til ting og lage lyd og sånt. Nåke satte han ut i alle fall.

Og kule Ficus som er så flink på hot target! Kunne det ikkje heller hett dekkmarkering, så me andre hadde visst kva det var? ;-)

Har Thomas sagt grunnen til at dåkken skulle lære inn dette? Er det i forbindelse med stimuluskontrolltrening?

Ghita sa...

Nja... tror vel egentlig ikke det - dette er noe vi har holdt på med lenge. Men jeg brukte klikker - og det skulle jeg ikke ha gjort.... da girer han seg noe aldeles - og lyd er det jo alltid i han når vi trener... Det var også lang pause mellom øktene....

Ja hun var flink:)
Det er jo ikke dekkmarkering - egentlig. Det er bare en ting som gjelder og det er den spesielle tingen som eieren har valgt ut. Når man dekkmarkerer så gjelder det jo alle ting - i alle fall i spor ;P

Hvorfor vi skulle lære dette er nok for å se om vi klarte å shape hunden til å gjøre det vi ville - det samme med trikset - tror jeg. Thomas har så vidt jeg har fått med meg ikke sagt noe annet om det.