torsdag 29. mai 2008

Snille Krissi….

Krissi og jeg skulle trene spor denne fine ettermiddagen i Vigreskogen. Jeg gikk ut spor for henne, og hun for meg.

Jeg skulle bare ha to korte spor, med ikke alt for lang liggetid, for å se hvor Tara egentlig er når det gjelder spor (har fortsatt Tjørn ganske friskt i minne…) Krissi hadde vert snill og gått ut et fint spor for Tara og meg på ca. 300 meter. Tara tok sporoppsøket greit og startet ganske bra på sporet, men etter å ha gått forbi første gjenstand (som lå midt i en vinkel), begynte hun å se spørrende på meg noen ganger under veis i sporet. Akkuratt som om hun ville jeg skulle vise henne hva hun egentlig skulle gjøre…. Tara mistet sporet noen ganger, og jeg sleit litt med å lese henne, men Krissi var med og gikk sporet, så på den måten kunne hun si ja/nei når jeg ble i tvil. Vi kom i mål, - men Tara plukket ikke en eneste gjenstand.

På grunn av dette, valgte vi (Krissi sitt forslag) å legge ut ett lite forfølgelsesspor til Tara. Krissi girte Tara opp med en leke, før hun forsvant. Så stod vi og venta ca. 5 minutter før Tara fikk gå på sporet. Det ble kjempebra! Tara la seg i selen og dro på. I tillegg, søkte hun fint etter sporet allerede før vi kom frem til der Krissi hadde forsvunnet. Det så ut som om Tara mistet sporet rett før der Krissi lå, men da søkte hun fint tilbake og gikk rett på figuranten. Nydelig :-D

Fornøyd: Ja! Vil trene mer av den siste typen spor, så kan heler liggetiden variere. Enten 5 minutt eller en time fikk jeg beskjed om av de mer erfarne ;-) Flott også når sporlegge kan være med, er ikke så glad i alle sløyfene jeg……

Ellers: Må få Tara til å plukke gjenstander i sporet. Vet jo at hun apporterer bra, må bare få henne til å koble at hun skal plukke gjenstander også. Skjønner ikke at det skal være så vanskelig, må bare finne ”knappen” som utløser atferden. Har ikke lyst til å bruke for mange kommandoer, siden Tara er en ”kommando hund” fra før. Hun jobber best selvstendig – og det er det jeg ønsker hun skal gjøre.

Hvordan få Tara til å plukke: ”Vi” har tenkt å legge ut godbiter på gjenstandene, for å få henne til å markere på dem. Eller så må gjenstandene være så store at jeg ser dem, sånn at jeg kan forsterke at hun snuser på dem. Det siste er nok etter min mening det beste. Tror også jeg da vil få raskest fremgang.

Ser forresten også at det har masse å si om Tara går med lukket eller åpen munn. Så da om hun var av eller på sporet. Dette registrerte jeg også på Tjørn, men først nå ble jeg veldig bevisst på det.

Fokuset vil nok ligge på sportrening i tiden fremover…..

1 kommentar:

Anonym sa...

Det er jo bare gøy hvis jeg kan hjelpe til! :) En annen metode du også kan bruke, er at sporlegger markerer hvor gjenstandene ligger med en sløyfe. Da er du mer forberedt når gjenstandene dukker opp. Det er da MEGET viktig at sporet blir lagt i relativt ÅPENT og ENKELT terreng, slik at du har god mulighet til å se sløyfene FØR Tara kommer til gjenstanden... ;-)