onsdag 7. september 2011

Trenerutdannelse hos Thomas Stokke, del 3

Vi startet helgen med litt oppsummering (og unnskyldninger for hvorfor vi ikke hadde trent), så bittelitt teori og planlegging av dagen, før det var praksistid. Dette er jo det kjekkeste... ;)
Vi skulle trene på utholdenhet, men først skulle vi finne ut hvordan hunden reagerte på forskjellige tilbakemeldinger. Det var interessant å se – det er som jeg alltid har sagt, hundene reagerer forskjellig!

Vi skulle starte med å shape, og så bruke forskjellige teknikker her:
1.ikke belønne
2.være passiv
3.bare rose med ord
Dette for å finne frustrasjonsterskele for hver enkelt hund – og hvordan den reagerer når den blir frustrert.

Ficus tilbød «strekke seg» så det ble det jeg shapet. Hun responderte best når jeg ikke belønnte (ga tydelig tilbakemelding på at jeg ikke var fornøyd). Ble veldig stresset når jeg var passiv.
Rosende ord alene hadde ikke særlig effekt. Dette var veldig lærerikt å få satt i system! For selv om jeg har trodd det var slik, så fikk jeg nå visshet om at jeg trener riktig :)

Første utholdnings økt var for oss, fri ved fot. Vi måtte på forhånd si hvor langt vi ville gå og så måtte vi gå dit før vi belønnet. Dette var veldig lærerikt. På denne måten ble vi tvunget til å strekke utholdenheten i stedet for å bryte og belønne fordi ting gikk bra. Eks: jeg går ti skrit – belønn, jeg går 30 skritt – belønn, jeg går 5 skritt – belønn, osv... Gjør hunden feil bryter man og begynner på nytt. Veldig effektivt!

Vi skulle også ha kjeding av øvelser denne dagen – og jeg (sammen med Thomas) valgte apportering. Det er dette vi må bli bedre på. Vi måtte trene på baklengskjeding, men Thomas mente (som meg) at man kan både fremlengskjede og baklengskjede øvelser – med like bra resultat. Det er fordeler og ulemper ved begge måter å trene på.

Neste punkt på apporteringen var: 2 gjenstander (som i feltsøk) der Ficus skulle plukke den ene og så komme inn med den til meg før hun plukket den andre. Dette var vanskelig.....
Jeg visste at ikke alle momentene satt skikkelig, men vi kom nesten i mål. Likevel da hele øvelsen ble kjørt ble det mye slurv. At jeg har valgt å ikke ha innsitt på denne øvelsen skal jo ikke ødelegge for resten, men jeg syntes det var slapt opptak, tygging og lav fart inn denne dagen – jeg var derfor laaangt ifra fornøyd. I tillegg ville hun velge gjenstand – ikke fornøyd :(

På slutten av dagen trente vi på holter og vendinger, for dette har blitt slurvete i løpet av sommeren. Holtene var mer eller mindre ok igjen, men vendingene virket det som om hun aldri hadde trent før :0 – og konklusjonen ble derfor at jeg må inn med «klossen» her..... - ok, da – dette har jeg bare så vidt trent med Dewey, men tror bare det er noen treninger så sitter det – håper jeg.....

Vi avsluttet dagen med en fellesdekk. Ficus velter over på skinka, men ellers ligger hun bra, så dette har jeg pr. dags dato (og til vårt behov) ikke tenkt å pirke på.

Søndagen
Trening med forstyrrelser
Igjen var det apportering som stod i fokus. Ficus måtte hente forskjellige gjenstander inn til meg – uten å la seg forstyrre av ting rundt. Også når folk slapp ned ting i det hun passerte – det være seg nøkler – eller leker, så skulle hun fortsette i jevn fart inn mot meg. Dette gikk overraskende bra til slutt. Hun lot seg forstyrre et pa ganger, men så ignorerte hun alle forsøk på å «ødelegge» for oss. Dette ble ganske bra :)

Ficus i farta (apportering)
Foto: Kristin Øritsland

Trente også på frivillig innkomst/utgangstilling med forstyrrelser – og sist i denne økta så hadde vi en hel innkalling. Fornøyd.

Så hadde vi en økt med rein «hold fast» trening – det betyr å holde skikkelig fast på forskjellige gjenstander, mens vi gjør masse «rart» sammen. Det gikk bra. Jeg brukte ganske vanskelige gjenstander, men hun holdt alle bortsett fra 1, skikkelig bra :)

Helt til sist hadde vi «konkurransetrening LP 1. Jeah right..., dette har ikke vi trent på!
Men slik ble det:
Tannvisning: 10 (har aldri forsøkt å trene på dette engang! :)
Fellesdekk: 10
Lineføring: Ingen poeng – Ficus var ikke på nett og lot seg forstyrre av alle burene, vegger og ting og tang som var rundt omkring, ikke bra.....
Dekk fra holdt: Vet ikke poengsummen her, men hun utførte hovedmomente flott ;) Hadde en liten svipp ut i det jeg gjorde holdt, men resten var bra – synes jeg selv. Det var i alle fall en bestått lydighetsøvelse. Og dette har vi aldri forsøkt oss på før! :)
Innkalling: Bra, men litt skeiv innkomst.
Stå under marsj: Denne hoppet vi over, for her MÅ vi trene først ;P
Hopp over hinder med på plass: Overraskende bra. Ficus har aldri prøvd et lydighetshopp før, og vi har heller ikke øvd på denne øvelsen.
Avstandskommandering: Denne droppet vi også. Jeg var mer en fornøyd med det vi hadde fått til, så jeg ville rett og slett ikke forsøke meg på denne øvelsen (- men trene hjemme til neste gang, det skal vi... ;))

Jeg er imponert over både Ficus og de andre hundene på kurset. Tenk å ha så mange fine momenter helt på slutten av en laaang slitsom helg, etter å ha trent masse hele helgen! Utrolig bra!

Dette var en kjempekjekk og lærerik helg. Gleder meg allerede til oktober :D

Ingen kommentarer: